Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano

A dlaczego  cudzy  grosz  możesz to rozwinąć ???

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Liczysz ze dostaniesz w razie kleski cudzy grosz i to popierasz. 

Jakby JKM doszedł do władzy to zapewne w niedługim czasie  wyszli byśmy z UE.

Bez przesady . Chyba nikt nie liczy na ciągłe klęski .^_^

Gość marekfarmer
Opublikowano

Dokładnie   wole nie dostać  ani 1zł za klęski  a mieć  normalny  spokojny  rok  z normalną  ilością opadów  itd.

Opublikowano

Marek, jak będziesz płacił 300 Pln/rok,  to by w razie klęski nie sięgać po cudze, musiałbyć płacić  przez 50 lat by dostać 15 tys zapomogi. Oczywiście to założenie ze koszty administracyjne wynoszą zero   

Gość marekfarmer
Opublikowano

A jak płacisz  ubezpieczenie i  dostajesz  odszkodowanie  to w pełni  one pokrywa się  ze składkami które wpłaciłeś ???

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Czemu nie myślisz ? Ślepy jesteś co się w koło dzieje gospodarka kwitnie .A ty wierzyszw te bzdury co KOdomici na tych śmiesznych protestach głoszą

Zdejmij te różowe PIS-okulary to wtedy zobaczysz jak jest w polskiej gospodarce. 

W przeciwieństwie do ciebie ja nie słucham tej ciemnoty politycznej z Wiejskiej bo oni tyle wiedzą o polskiej gospodarce ile wyczytają z tego durnego internetu. 

Opublikowano
Przed chwilą, marekfarmer napisał:

A jak płacisz  ubezpieczenie i  dostajesz  odszkodowanie  to w pełni  one pokrywa się  ze składkami które wpłaciłeś ???

Oczywiście ze nie ale zawieram je w wiekszości  dobrowolnie  i mogę sam decydować , kalkulować ryzyko czy też opłacalność takich rozwiazań, Ja chcę sam rozporządzać  swoimi pieniędzmi a ty uważasz ze państwo wie lepiej

Gość marekfarmer
Opublikowano

Tu nie chodzi oto czy wie lepiej czy nie

Ale wole te parę groszy  dać  do Państwa i  wtedy  mogę  oczekiwać  Pomocy w razie klęsk.

Ale  wolę  aby takie klęski nie miały  miejsca

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PRIMO napisał:

Zdejmij te różowe PIS-okulary to wtedy zobaczysz jak jest w polskiej gospodarce. 

W przeciwieństwie do ciebie ja nie słucham tej ciemnoty politycznej z Wiejskiej bo oni tyle wiedzą o polskiej gospodarce ile wyczytają z tego durnego internetu. 

W tej gospodarce dzieje się tak że Agencje zagraniczne dają wysokie noty,czyżby i one były zdominowane przez PIS ?

Edytowane przez Alamo
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:
  2 godziny temu, hubertuss napisał:

Marek szkoda musi być zgłoszona. Ale to ty wciąż nie rozumiesz co ja piszę. Musisz zgłosić szkodę. Ale pomoc zostanie uruchomiona na danym obszarze dopiero gdy władze stwierdzą wystąpienie wymienionej klęski. A taka nie zostanie ogłoszona tylko dlatego, że ci zboże na hektarze czy dwóch słabej ziemi wyschło czy ktoś źle dobierze odmianę na danej działce. Klęskę ogłasza się gdy dotknie ona większy obszar. A co za tym idzie straty będą w większej części gospodarstwa. I wtedy łatwiej jest uzyskać 30 % z całości niż 70 % na wybranym kawałku.

jakieś 2 lub 3 lata temu klęska była ogłoszona na mojej gminie i sąsiednich gminach i co się okazało ,jak komisja szacowała straty to nie brała pod uwagę pierwszego i drugiego  pokosu trawy bo nie dało się obliczyć szkody bo komisja była we wrześniu.zboża też nie były brane pod uwagę bo ich już nie było.liczono   liczono trzeci pokos i kukurydzę,ziemniaki.  większość gospodarstw nie dostało nic.

nie gadaj głupot jak jesteś mało rolny .

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Marek ,tu nie ma - wolę czy nie wole,  tu jest przymus który chwalisz. Dla mnie to nienormalne

To się  nazywa  poczucie bezpieczeństwa.

Wiem wiem tobie  pasuje   Polityka  Balcerowicza który  zniszczył    życie  tysiącą  Polaków   swoją   drastyczną reformą 

Opublikowano

Marek Twoja postawa jest godna pochwały. Jednak musisz zrozumieć że problem nie polega na wypłacie mniejszej bądź większej kwoty, Tu potrzebny jest jasny system. Taki gdzie odprowadzając składki musisz mieć pewność iż nie zostaniesz wygrzmocony. Aby tak się nie stało należy się pochylić nad problemem, obadać go i zadać sobie jedno podstawowe pytanie. Czy to ma być system prawdziwie pomocny rolnikowi w razie klęski, czy też ma to być fundusz zadowolenia wszystkim drącym japy że dzieje im się krzywda. 

Opublikowano
13 minut temu, PRIMO napisał:

No raczej ty masz zbyt czarne firmy nie nadążają z produkcją eksport pełną parą idzie

Gość marekfarmer
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Marek Twoja postawa jest godna pochwały. Jednak musisz zrozumieć że problem nie polega na wypłacie mniejszej bądź większej kwoty, Tu potrzebny jest jasny system. Taki gdzie odprowadzając składki musisz mieć pewność iż nie zostaniesz wygrzmocony. Aby tak się nie stało należy się pochylić nad problemem, obadać go i zadać sobie jedno podstawowe pytanie. Czy to ma być system prawdziwie pomocny rolnikowi w razie klęski, czy też ma to być fundusz zadowolenia wszystkim drącym japy że dzieje im się krzywda. 

Tak  masz rację

Ale po 2 latach  klęsk  widać  że  PiS  stworzyło system   prawdziwej Pomocy

Mam nadzieję że  po wprowadzeniu tego  mikropodatku  jeszcze go  dopracują

Opublikowano
6 minut temu, grzen napisał:

jakieś 2 lub 3 lata temu klęska była ogłoszona na mojej gminie i sąsiednich gminach i co się okazało ,jak komisja szacowała straty to nie brała pod uwagę pierwszego i drugiego  pokosu trawy bo nie dało się obliczyć szkody bo komisja była we wrześniu.zboża też nie były brane pod uwagę bo ich już nie było.liczono   liczono trzeci pokos i kukurydzę,ziemniaki.  większość gospodarstw nie dostało nic.

nie gadaj głupot jak jesteś mało rolny .

A nas komisja szacowała straty kiedy większość zbiorów była już w punktach skupuB|

Opublikowano
29 minut temu, Ulman napisał:

Marek, jak będziesz płacił 300 Pln/rok,  to by w razie klęski nie sięgać po cudze, musiałbyć płacić  przez 50 lat by dostać 15 tys zapomogi. Oczywiście to założenie ze koszty administracyjne wynoszą zero   

Przecież jak płacisz 300 zł na ubezpieczenie to w raie szkody nie dostajesz tych 300 tylko 30 tysi nie wiesz otym?

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

No raczej ty masz zbyt czarne firmy nie nadążają z produkcją eksport pełną parą idzie

Właśnie,ale weź wytłumacz takiemu Primo,t acy jak On zanegują wszystko co pochodzi od "nienaszości" albowiem wolą gdy państwo jest tylko teoretycznie

Opublikowano
3 minuty temu, marekfarmer napisał:

To się  nazywa  poczucie bezpieczeństwa.

Wiem wiem tobie  pasuje   Polityka  Balcerowicza który  zniszczył    życie  tysiącą  Polaków   swoją   drastyczną reformą 

Poczucie bezpieczeństwa daje ci państwo?  Sam byś nie potrafił o siebie zadbać?

Ja sie czuje bezpiecznie jak mi jak najmniej zabierają i jak najwiecej mogę sam o sobie decydować

Co ma do tego Balcerowicz? PISowska ucieczka od tematu?:)

Opublikowano (edytowane)

nie bardzo wiem o jakie składki chodzi czy też mikro podatki.  ale w mojej mleczarni pobierają 600zł rocznie na tzw. FWP w rozwinięciu to fundusz wzajemnej pomocy czy jakoś tak ,chodzi o to że np.jak kupowałem rozrzutnik obornika brakło mi kasy to mleczarnia finansowała część sumy właśnie z tego funduszu jeżeli spłace tę sume w 18 miesięcy to nie pobiera żadnych % a jeśli chce na dłużej to biorą 5% za cały okres spłaty ale nie dłużej jak 5 lat

czyli prosty lik jak biorę 10000 na 5 lat oddaję 10500

Edytowane przez grzen
Opublikowano

Ulman nie chcę Cię wk***iać na święta , ale po nowym roku rusza kolejna misja szkoleniowa na Ukrainę. I to tuż za naszą granicą. Parę dni temu opijaliśmy temat w Chełmie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v