Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mateusz1q jeżeli masz zamiar brać z packomatem i tak daleko jeździć to radziłbym wziąć kółko transportowe, bo szkoda głowicy w pługu, a jeżeli masz mocno gliniaste ziemnie to packomat też cudów nie zrobi. Proponowałbym Kvernelanda, albo Kuhna dobra jakość i w miare przystępna cena, a Lemken tez barzdo dobry, ale ceno sporo wyższa i tu już napewno nie zmieścisz się w swojej sumie określonej. 

Opublikowano

Witam. Ja posiadam pług Akpil Mix 40. Polecam każdemu ten pług. Na plus wpływa wyprofilowana słupica, co sprawia że pług się nie zapycha, jakość wykonania, koło gumowe. Współpracuje z New Hollandem Td5050. Bardzo ładnie obraca i przysypuje resztki, praktycznie nic nie zostaje na powierzchni.

Opublikowano

ja posiadam tylko że w vario i opowiem trochę o nim mianowicie u miejscowego dilera dokładali mi kroje i wsadzili śruby na odwrót przez co zrobiło się takie naprężenie że kieszeń tego korpusu pękła ( przyslali na gwarancji części) ale jak widać wina leży po stronie dilera a nie fabryki. a na samym początku siłownik do obrotu miał plamki rdzy też przez dilera teraz żałuję ze od niego brałem. Po ustawieniu orze w porządku i wszystko ok

Opublikowano

Renault Ceres 85x plus Krone Askan 3 skiby obrotowy ładnie orze tylko bardzo ciężkie pługi

a na przyszły sezon huard lub goizin

Co sądzicie o pługach Huard

Opublikowano

.. Zwiększanie prędkości orki nie idzie w parze ze zużyciem elementów roboczych...

Kolega myli się - zwiększenie prędkości powoduje szybsze zużywanie elementów roboczych pługa i dość mocne nagrzewanie. W literaturze zaleca się stosowanie mniejszych prędkości i większych szerokości roboczych.

Opublikowano

Tylko to jeszcze zależy od samego pługa i jego geometrii. Większość artykułów tyczy się starych konstrukcji które tak jak piszesz zużywają się wraz ze wzrostem prędkości ale nowsze pługi mogą być takie które potrzebują min. 8km/h aby poprawnie pracowały.

Opublikowano

Witam. Stoję przed wyborem pługa do MFa 6485 . Moc nominalna 155 maks 180. Budżet do około 20 tys. Co byście panowie polecali? Myślę aktualnie nad kvernelandem LD 100 lub LD 85, 5 skib. A wy jak uważacie, lepsze 4 skiby czy 5? Ziemie od 3 klasy do 6, tereny równe bez górek. 

Opublikowano

Jakieś lekkie 5 skib, na kvernim sie nie znam, polecił bym coś z lemkena lekki opal ale może być znowu mały rozstaw, na takie ziemie myślę że idealnie 5 skib, a co do marki to nie wiem

Opublikowano

czy jak pług ma lemiesz powiedzmy 45cm to jest w stanie tyle zaorać? ewentualnie czy da się zwiększyć szerokość orki o około 5 cm na skibę poprzez wydłużenie lemiesza?

Poszukuję pług do MF 690 bez przedniego napędu i oglądałem taki http://otomoto.pl/plug-avr-avr-b35dvx-A469267.html , lemiesz w nim ma 50 cm i tak się zastanawiam czy będzie brał 1m? Pasowałoby aby zabierał 1,2m bo mam średnie gleby i trochę pagórków. Ile byście dali za taki pług bez koła podporowego, co najmniej dwie odkładnie dziurawe.

Opublikowano

Odnośnie pierwszego pytania - co rozumiesz pod pojęciem "jest w stanie zaorać"? Lemiesz odcina warstwę gleby o takiej szerokości jaką on sam ma, a resztę załatwia pierś i odkładnica z listwowym ścinaczem skiby. tym samym odpowiedź na drugie pytanie brzmi "tak, zaorze 1 metr szerokości). Na pagórkach jest glina? Dobrze byłoby zostawić sobie zapas mocy na jazdę pod górę.

Opublikowano

no tak myślałem że jak tyle odetnie to i tyle przewróci tylko chciałem potwierdzenia! no miejscami na górkach jest właśnie glina i jak teraz oram starym pługiem UG 3 skibowym średnim to muszę podnosić tak na 15 cm na podnośniku bo mocy brakuje. Ogólnie na lepszych glebach też jakoś szału nie ma z mocą. Sąsiad ma jakiegoś nowego MTZ-ta coś 90 km i ciąga lemkena 3 skibowego. A mój nie ma przodku i trochę mniej koników i tak się zastanawiam.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli Twój stary pług ma szerokość 105 cm (3x35), to z metrowym będzie miał tylko trochę lżej. Jeśli masz tej gliny sporo, to możesz rozważyć demontaż ostatniej słupicy. Ja tak robiłem, gdy musiałem używać ciągnika z łysymi oponami. Teraz w glinie jeżdżę piątką z reduktorem lub jedynką bez reduktora, bo remoncie mechanicy tak wyregulowali sprzęgło, że na 2 biegu zaczęło się ślizgać.

Możesz też spróbować pociągnąć pług 3x30 - być może będzie odpowiedni do Twoich glin, ale porządną orkę zrobisz tylko do głębokości 18 cm. (2/3 szerokości skiby).

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

poszukuje pługa obrotowego do mf 3080 (100km) na szerokich oponach (przód 420/70 * 28 -  tył 20.8 * 38 ) posiadam ziemie od 2kl do 6 raczej bez gór. 

Opublikowano

koledzy mam pytanie czy jaki lemiesz polecacie do zwykłej 3 grudziadzkiej starego typu chodzi mi jakiś odrobinę szerszy niż te co są do niego pozdrawiam