Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

u mnie kosił po 350za ha,i odwoził z pola ciągnikiem z rozrzutnikiem na który sypaliśmy 23t,jechało to 45 km za 400 zł za taki transport

Opublikowano (edytowane)

no i jesteśmy w domu bo jak kupują po 300 brutto mokrą to koszą po 300 i dają darmowy transport ale jak sprzedajesz komuś innemu lub pod własna suszarnię to nie chcą kosić stąd ta cena usługi zaniżona bo u mnie jak tylko koszę bez kupowania to 500 za ha a i sa chętni ale sprzedawali mokrą po 400  

Edytowane przez icek1
Opublikowano

U mnie kombajnów w jednej gminie jest z 5 i od kilku lat cena wynosi 300-400 zł za ha, zależy od ilości ha i działek, sprzedaż kuku nie ma nic do rzeczy, po 500-550 to sieczkarnia bierze gdzie spalanie, koszt zakupu maszyny i eksploatacji jest kilkukrotnie wyższy

Opublikowano

jak się sypie na przyczepę ze 4 zbiorniki to wychodzi jakieś 1,5 godz ha i się zużyje około 25 i ropy plus dojazdy  to 300 czy 350 to przerobek nie zarobek

Masz klientów za taką cene? U nas biorą 350/ha. TC5070 robił ok 15 ziarna/h.

Opublikowano (edytowane)

w tym roku już 120 ha a jeszcze pozostało jakieś 25 ha mije koszta /paliwo oleje smary części to jakieś 30 tys bez arortyzacji i p;racy własnej no ale jak ktoś ma mowy kombajn i przystawkę to nie musi remontować więc pewnie i po 300 mu się opłaci kosić

Edytowane przez icek1
Opublikowano

ktoś cie chciał oszukać że wejdzie 120 ton w 60 m gdyż kukurydza jest tylko w ok 56m reszta musi być marnowana na początek i na koniec i jest po ok 2 m puste 

a chyba nie ma rękawów średnicy 160 jest 150 to właśnie tam wchodzi 4 łyżki ładowacza płaskie w ok jeden metr rękawa 

nie wiem może średnica jest ok 2,1 m ale  jest wyższe od człowieka 

średnice rękawów są w stopach i są co 30 cm tzn 4 stopy to rękaw 120 cm średnicy 5 to 150 cm ( średnica przybliżona )

Więc już wiem to odpowiem średnica to 165!!Razem z zakiszaczem tyle biorą-nazwy nie zapamiętałem ale podobno kosmicznie drogi

Opublikowano

Ładowarka jcb 531-70 w podgarnianiu zboża gdzie obroty często rosły do maksymalnych spaliła średnio 14L/h więc jak dla mnie to 150-200 zl/h przy nie jakoś mocno obciążającej pracy jest w porządku

Opublikowano

Ja bym nie zapłacił więcej niż 150 zł/h jcb, no chyba że precyzyjna robota... Co do ładowania tirów zbożem to powinno być też na godzine a nie od samochodu bo wszystko zalezy od warunkow. Majac dobra lyzke do zboza i sporo luzu to ja osobiscie nigdy nie ladowalem tira dluzej niz 30 minut - troche tych ladunkow zrobilem;)

Opublikowano

Ciągnik z turem to przy kamieniach to co najwyżej rozpier... można, więc jeśli Ci ktoś podejmie się tego to policzy za ryzyko;) Fadroma najlepiej, ładowarka na drugim miejscu, tur ostateczność wg mnie.

Opublikowano

Bez łyżki budowlanej z zębami to po 400tonach za wiele z tej łyżki nie zostanie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v