Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie mowie ze wogole nie inwestowac ale kolejne przejecia bankrutow i takie duze inwestycje jak ta w mragowie i to w tak niepewnych czasach.Pan prezes ma manie wielkosci.Oby jak najwiecej zakladow i mleka przerobic.Juz dawno interes rolnika zszedl na drugi plan.Jeszcze 2-3 lata temu byla to druga cena w Polsce.Teraz wiele podmiotow placi lepiej.

Danielu ale sami rolnicy ciagle zwiększajc mleko wymuszają na mleczarniach takie decyzje, trzeba te mleko jakos przerobić, a jak wprowadzono ograniczenia tzn cena A i B to bylo narzekanie, a jak teraz inwestycje to też nie pasuje. To powiedz mi gdzie oni maja nasze mleko przerabiac, na placu?

Opublikowano (edytowane)

Nie mowie ze wogole nie inwestowac ale kolejne przejecia bankrutow i takie duze inwestycje jak ta w mragowie i to w tak niepewnych czasach.Pan prezes ma manie wielkosci.Oby jak najwiecej zakladow i mleka przerobic.Juz dawno interes rolnika zszedl na drugi plan.Jeszcze 2-3 lata temu byla to druga cena w Polsce.Teraz wiele podmiotow placi lepiej.

Teraz może i więcej zobaczymy po nowym roku, Mlekpol w miare cene trzyma cały rok gdzie w innych spadają poniżej 1zł, która np. płaciła w maju czerwcu 1,30 za mleko . Skoro jest zbyt to inwestuje a to tylko dla mnie i dla ciebie na dobre wyjdzie

Edytowane przez kosacki
Opublikowano (edytowane)

Z przedsiębiorstwem jest jak z człowiekiem. Jak się nie rozwijasz to się cofasz. Co do przejęć bankrutów to bardzo dobra decyzja i prezes by tak owej nie podjął o ile nie byłby w stanie dźwignąć ciężaru przejętych zobowiązań Sudowi. Decyzja o budowie proszkowni w Mrągowie też nie została podjęta z dnia na dzień tylko jest poparta wieloma dyskusjami, przemyśleniami i wyliczeniami. Co do  Twoich zarzutów w stosunku do Mlekpolu to na rynku polskim jest jedna mleczarnia co znakomicie wpisuje się w to co twierdzisz i nie jest to Mlekpol. Mówisz ze prezes ma manię wielkości myślę że nie a jest to zwykły rozwój bo dziś można zarobić na efekcie skali a duży może więcej. Co do interesu rolnika to uważam że dba na przyzwoitym poziomie gwarantuje stabilizację i przyszłość. Masz rację znajdzie się kilka mleczarń które płacą lepiej ale jakby porównać na przestrzeni dwóch lat cenę jaką płaciły te mleczarnie z ceną płaconą przez Mlekpol to myślę że nie miałbyś wątpliwości kto daje zarobić rolnikowi.

też tak myślę że jeśli chodzi o cenę na przestrzeni dłuższego okresu to mlekpol płaci najlepiej, no oczywiście Piątnica płaci lepiej, co z tego że niektóre mleczarnie płacą teraz po 1,70 - 1.80 jak w lato było to 0.90 - 1 zł 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A zauważyliście, że nikt nie narzeka na brak przywrócenia progów dla większych dostawców :P

A kto niby ma narzekać jak na tym forum 90% tutaj siedzą ci co łapią się w obecnych progach lub są trochę ponad nimi

Mlekovita skapneła na grudzień 5gr i 5 do udziałow Sapiński sobie jaja na swieta zrobił.

Mlekovita przecież nie pobiera udziałów od długiego czasu więc wątpię w taką informację
Opublikowano (edytowane)

Był dziś sms z centrali Mlekovity  i na udział 5 gr dali dla udziałowców i te 5gr wzieli  i dopiszą do udziału .No i 5gr do litra dołożyli to może wyjdzie 1.45 przy dobrych parametrach i dużej ilości.

Edytowane przez hassi37
Opublikowano

Jak to nie u mnie cały czas pobierają na udziały co miesiąc . Te 5 gr miało być podwyżki nie tylko za listopad coś żle chyba mówisz . Zobaczę to uwierzę

Opublikowano

W mlekovicie za listopad była jednorazowa premia 5 gr ,czyli za grudzień bez zmian.Te 400 mln trzeba z kogoś ściagnąć.Ciekawi mnie skad sapiński wezmie wiosną mleko do tej nowej proszkowni,no i oczywiście po ile go kupi?.....

Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofoto.pl/articles/top-bydlo/ceny-mleka-w-polsce-najnowsze-dane-gus/

Wg GUS-u średnia cena skupu mleka w listopadzie to prawie 1,30 zł netto. Ja przy 60 tys. nie miałem nawet tyle <_< . Z ojcem mamy dość naszej mleczarni, od stycznia krowy będą przepisane na mnie i przenoszę się do Sierpca. Znajomi, którzy tam odstawiają chwalą sobie stabilność (a nie jak niektóre mleczarnie - pierwsi ceny w dół, ostatni w górę).

Edytowane przez hodowca9009
Opublikowano

Według mnie ta proszkownia już dawno jest spłacona, a prezes robi nas w jajo bo przecież może robić to chce, kiedyś pamiętam że w lubawie cenę ustalał prezes w porozumieniu z radą nadzorczą, a teraz tylko ten szmaciarz, jasne że dostawcy z Wys. Maz i okolic nie narzekają bo wam płacą lepiej dlatego że u was jest większa koncentracja mleczarni i cena musi być na poziomie, zaraz polecą hejty że lepszej mleczarni nie ma no ale cóż;) u nas kierowcy nie wożą faktur bo codziennie jest inny kierowca i nie wiedzą komu dawać, tak mi powiedzieli

Opublikowano

Czy w wysokim jest taka strasznie inna cena to bym nie powiedział, jeśli wyjdzie na to że za listopad była jednorazowa i teraz tak naprawdę nie ma podwyżki to ciekawe jak będą to argumentować, w lipcu twierdzili że zaczną podnosić jak inne mleczarnie zrównają cenę x nimi a za grudzień to średnia cena w kraju może ich cenę przekroczyć

Opublikowano

U nas wożą faktury tzn w Działdowie Mlekovita bo kierowcy jeżdżą po pół miesiąca . I zostawiają w chłodni . Co gorsza nie rozumiem jak jedna firma może inaczej traktować swoich dostawców że w W-mz płacą im więcej a tu Lubawa Działdowo ceny niższe taka sama jest konkurencja ...?A te ceny mogli by już dac trozkę  lepsze( jak Ryki :D ) . Do Dz przechodzili dostawcy z Danona teraz uciekli do Sierpca i biorą dostawców, pytałem czemu odchodza mówili że nie zgadzają im się wyniki z oceny i klasy ,białko i tłuszcz były rzekomo niższe no i cena ich tez skłoniła ale jak tam jest na dłuższą metę nie wiem i ile w tym prawdy też . Tak samo Działdowo myślałem że się rozwiną a tu sie zrobił teraz tylko przerzut i sery robią i pewnie tak juz zostanie fakt ogranica ich zabudowa miejska w samym środku miasta zas w Lubawie wiadomo na obrzeżu możliwość  rozbudowa ogromna .

Opublikowano

Czy w wysokim jest taka strasznie inna cena to bym nie powiedział, jeśli wyjdzie na to że za listopad była jednorazowa i teraz tak naprawdę nie ma podwyżki to ciekawe jak będą to argumentować, w lipcu twierdzili że zaczną podnosić jak inne mleczarnie zrównają cenę x nimi a za grudzień to średnia cena w kraju może ich cenę przekroczyć

sprawdzałem teraz w tel sms za ta premie w listopadzie i pisze dodatkowa premia 5gr za listopad,czyli na 99 procent to jednorazowo było ,banda złodziei i nic wiecej ,powinno sie tam zebrac jechac w kilkudziesieciu chłopa do biura i kutasa nauczyc.postraszyc że dwa dni mleka im  nikt nie odda,ja ym wolał stracic 2tys i cena by raz dwa skoczyła,i by sie im pokazało kto utzrzymuje te stado darmozjadów ale tak każdy nie zrobi

Opublikowano

Kolego te teksty z brakiem mleka słyszę od 1.5roku, tak samo z tą proszkownią że cała Polskę tym mlekiem zasypią, różnica w cenie niech będzie 5-10gr a to już dużo, u nas jeszcze jest taki fakt że bardzo na parametrach jadą, ja od stycznia systematycznie będę woził do prywatnego laboratorium na badania, może za wiele z tego nie ugram ale będę wiedział ma czym stoję

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v