Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mlekovita też oficjalnie nie przyjmuje nowych ale tylko oficjalnie

Opublikowano

ciekaw jestem jak teraz mówi gospodarz z paniek, jaką ma mine

przed końcem roku kwotowego wypowiadał się w tv że od kwietnia rusza pełną parą z produkcją mleka ;powodzenia

jakiś czas temu tak pisałem . ostatnio w tv wypowiadał się rolnik z paniek ten co ruszył z pełną parą podobno nie ma na paliwo i nawozy

chyba za dużo dał tej pary i mu wyparowało

Opublikowano

Mlekovita też oficjalnie nie przyjmuje nowych ale tylko oficjalnie

Mnie przyjęli ale na dostawcę , członków nie przyjmują . Z tym że na jesieni mi obiecali a teraz trochę kręcili nosem ale się udało .

Opublikowano

A czym to niby się różni? Nie masz umowy jak inni? Bo udziału nie pobierają nikomu

Opublikowano

Nie no ja odstawiam do Piątnicy, pytam o progi ponieważ nie wiem czy mi sie opłaca przeskoczyć próg wyżej przy tych limitach. Oddaje około 15000l i mam duza jałówek cielnych, dużo miejsca, paszy ale doić za 50% to nie bardzo, wole chyba sprzedać starsze sztuki i pozostac przy obecnym poziomie. Mam zamiar dostawić opasów ale pewnie dużo osób tak zrobi i cena też bedzie do bani... 

Teraz w skrócie o sytułacji w mleczarstwie w mojej okolicy - jeden zrezygnował, trzech sie wacha, jeden chłopak sie powiesił :/  jeden stawia obore pewnie na 130 sztuk.

Opublikowano

A czym to niby się różni? Nie masz umowy jak inni? Bo udziału nie pobierają nikomu

Umowę mam podpisaną . Nie płacę wpisowego 1000 zł i nie muszę wnieść udziałów , ale i żadnego głosu też pewnie nie będę miał .

Opublikowano

Nie martw się tym. Udziałowcy mający po kilka-kilkanaście tyś udziałow też nie mają żadnego głosu. Ty z resztą zaczynasz od zera to miałeś szczęście, że przyjęli. Jaki oddział(lubawa) i ile planujesz oddać w tym roku?A czy osoby bez udziałów nie mają gorszej ceny, bo na starym cenniku był podział na udziałowców i nieudziałowców?

Opublikowano

Nie muszę Ci nic pokazywać mam taką cenę od zawsze jeśli nie wierzysz sprawdz moje posty z przed kilku miesięcy. Napisz skąd jesteś skoro odstawiasz do Piątnicy bo ja mieszkam 10 km od Piątnicy 

A ja 25 km. I za żadne skarby nie wychodzi mi taka cena nawet przy ostatnim progu i białku 4%

Opublikowano

Oddział Lubawa  , cena jak dla udziałowca tak że chyba nic nie tracę .Ile będzie mleka nie wiem na razie jałówki co się cielą to średnio około 30 l na dzień .Z tym że bez kiszonki z qq w tym roku , teraz zasieję bo wysłodki trzeba ,, wzmacniać ,, śrutą z qq a to koszty.

Opublikowano

Nie no ja odstawiam do Piątnicy, pytam o progi ponieważ nie wiem czy mi sie opłaca przeskoczyć próg wyżej przy tych limitach. Oddaje około 15000l i mam duza jałówek cielnych, dużo miejsca, paszy ale doić za 50% to nie bardzo, wole chyba sprzedać starsze sztuki i pozostac przy obecnym poziomie. Mam zamiar dostawić opasów ale pewnie dużo osób tak zrobi i cena też bedzie do bani... 

Teraz w skrócie o sytułacji w mleczarstwie w mojej okolicy - jeden zrezygnował, trzech sie wacha, jeden chłopak sie powiesił :/  jeden stawia obore pewnie na 130 sztuk.

To kolega jest na 11 progu tak jak ja. Przekraczając 20.000l zyskujesz jeden grosz na cenie.

Opublikowano

Nie martw się tym. Udziałowcy mający po kilka-kilkanaście tyś udziałow też nie mają żadnego głosu. Ty z resztą zaczynasz od zera to miałeś szczęście, że przyjęli. Jaki oddział(lubawa) i ile planujesz oddać w tym roku?A czy osoby bez udziałów nie mają gorszej ceny, bo na starym cenniku był podział na udziałowców i nieudziałowców?

Jest podział nadal ale wszystkim liczą jako udziałowcom
Opublikowano

Będzie ciężko cały czas spadek znowu 5gr w dół ;[ Ale jakoś w sklepach spadku nabiału nie zauważyłam ;[ Coś tu jest nie tak !!Chyba trzeba powoli coś z tym robić :ph34r:

Opublikowano

w Mlekovicie za kwiecien bedze co najminej 5 gr mniej i za maj tez bedzie obnizka (info z gornego szczebla Mlekovity)
Mlekovita 18 tys  4,0 tluszcz 3.1 bialko 1,22 brutto

Opublikowano (edytowane)

No własnie liczę i za żadne skarby mi nie wychodzi taka cena którą podałeś :-) Więc kulturalnie proszę Ciebie o udowodnienie swoich twierdzeń.

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v