Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pawelol111 napisał:

Panowie - temat o cenach ziemniaka więc powiedzcie przy 3 ha odmiany Irga jak duży wór na pieniądze muszę szykować?

biegnij na bazarek do chińczyka po mega dużą saszete

W Irg-e to możesz pomarzyć o takim plonie jak tutaj piszą

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 minut temu, artur125 napisał:

Tajfun,Satina

Belarosa i Jelly trochę słabiej

pawelol jak przetrzymasz i nie zgniją, to do piwnicy Ci się pieniądze nie zmieszczą

coś bujasz bo w opisach tych odmian jest mniejszy plon niż Ty podajesz

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, artur125 napisał:

ja Ci nie piszę ,że co roku tyle oddają. Ale dwa lata temu tyle dały IIIa + obornik, pogoda dopisała i się da.

sypiesz liczbami książkowymi tych odmian. w vinecie, irga, belarosie takie plony są nie realne

co niektórzy  ten sadzeniak co sprzedają w marketach za jadalnego tez wliczają do plonu handlowego

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jasne, plony ponad 50 jadalnego to nic nadzwyczajnego ale przy chipsowych to między bajki bym włożył. Nawet z podlewaniem , max handlowy w chipsach to 45 ton, kalibraz ogranicza plon. Natomiast frytkowym z podlewaniem przebić 70 to nie problem, oczywiście nie w tym roku. Jadalne wykopane 4 podlania bo temperatura je zabiła ok. 38 ton. Ale co do cen sprzedane luz po 1000zl, cena rośnie ,aktualnie chipsy i frytki do sprzedania po podobnej cenie . Cena na grudzień 1,2 za kg luz. Aż strach pomyśleć co będzie w kwietniu. Na moje ok 1,5 złotego powinno być. 

Opublikowano (edytowane)

Luz to nie detal

Pierdoły wypisuje. w dodatku luzem ktoś mu zapłaci 1zł za kg 😁😁

detal w lublinie 1,50kg, hurt workowany 0,80zł a to nie jest rejon że co 2 pole  to ziemniak i jest go tyle co rzepaku

2 godziny temu, szarywilk napisał:

Jasne, plony ponad 50 jadalnego to nic nadzwyczajnego ale przy chipsowych to między bajki bym włożył. Nawet z podlewaniem , max handlowy w chipsach to 45 ton, kalibraz ogranicza plon. Natomiast frytkowym z podlewaniem przebić 70 to nie problem, oczywiście nie w tym roku. Jadalne wykopane 4 podlania bo temperatura je zabiła ok. 38 ton. Ale co do cen sprzedane luz po 1000zl, cena rośnie ,aktualnie chipsy i frytki do sprzedania po podobnej cenie . Cena na grudzień 1,2 za kg luz. Aż strach pomyśleć co będzie w kwietniu. Na moje ok 1,5 złotego powinno być. 

plon katalogowy ziemniaka jadalnego danej odmiany 40-42 a innej nawet poniżej a temu urośnie ponad 50t 😂

Człowieku kto Ci ziemniaka kupi do garmażerki czy podobnej działalności powyżej złotówki

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

Luz to nie detal

Pierdoły wypisuje. w dodatku luzem ktoś mu zapłaci 1zł za kg 😁😁

detal w lublinie 1,50kg, hurt workowany 0,80zł a to nie jest rejon że co 2 pole  to ziemniak i jest go tyle co rzepaku

plon katalogowy ziemniaka jadalnego danej odmiany 40-42 a innej nawet poniżej a temu urośnie ponad 50t 😂

Człowieku kto Ci ziemniaka kupi do garmażerki czy podobnej działalności powyżej złotówki

kupi ten co potrzebuje. Uważasz że jak będzie po 1 zł to ludzie nie będą jedli? Albo zakłady pozamykaja?

Po za tym Twój hurt workowany to jest dzisiaj to a jutro co innego. A co innego jest hurt gdzie oferują kilkaset albo parę tysięcy ton takiego samego towaru.

Opublikowano
22 minuty temu, DUCH1986 napisał:

Nikt nie sprzedaje? Jaka cena w okolicach Krakowa?

jak może nie sprzedawać. za rok jak będzie ziemniaka więcej i cena niska to nie miałby gdzie dostarczać

zboże to można sobie przetrzymać i liczyć na kokosy a z ziemniakiem jak się przestanie dostarczać to się wypada z obiegu

Z wolnym rynkiem to jest tak że się raz na 5 lat trafi dobra cena a jak są lata gdzie towaru jest dużo to jest problem jak sie nie ma stałych odbiorców, czy punktów.

1 minutę temu, saszeta napisał:

kupi ten co potrzebuje. Uważasz że jak będzie po 1 zł to ludzie nie będą jedli? Albo zakłady pozamykaja?

Po za tym Twój hurt workowany to jest dzisiaj to a jutro co innego. A co innego jest hurt gdzie oferują kilkaset albo parę tysięcy ton takiego samego towaru.

nie mięszaj przemysłu z detalem bo wyrażnie napisałem że w detalu jest 1,5 w lublinie.

nikt niczego nie zamknie rozsądny dostawca co dostarczał w poprzednich latach po 0,50-0,60zł nagle nie podniesie się na 1,20 bo sobie właściciel znajdzie tańszego dostawcę

nie martw się sprowadzą tańszego z zagranicy to nic nowego

Opublikowano

Racyl wiesz co to ironia?

Temat o cenie a nikt jej nie podaje tylko się sprzeczaja co jest hurtem a co nie.

Narazie kończymy kopać i odmprzyszlego tygodnia będziemy coś sprzedawać.  Na ta chwile mam ofertę 7 zł 15kg kaliber 10+ wiec praktycznie jak leci.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DUCH1986 napisał:

Racyl wiesz co to ironia?

Temat o cenie a nikt jej nie podaje tylko się sprzeczaja co jest hurtem a co nie.

Narazie kończymy kopać i odmprzyszlego tygodnia będziemy coś sprzedawać.  Na ta chwile mam ofertę 7 zł 15kg kaliber 10+ wiec praktycznie jak leci.

co tu się sprzeczać detal to jest na kilogramy na targu czy sklepie. hurt wszystko pozostałe

sam widzisz że 1zł i więcej to nie ma w hurcie i są to głupie gadania

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawelol111 napisał:

Irga - 1000zl za tone lokalni odbiorcy.

wystarczy wejść na olx, zaznaczyć mazowieckie  i widać że i taniej sprzedają Irgę niż podajesz. 12zł/15kg ale rzeczywiście w Twojej okolicy to wołają po 1zł

znamy to mazowieckie tam to tylko biały ziemniak i nic więcej

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ta z zagranicy ,400 ton  poszło po 230 euro loco gospodarstwo netto , uwaga eksport do Holandii a teraz się zastanówcie po ile u nas powinien być ziemniak. I sprzedawajcie dalej w woreczkach po 1 zł .

Opublikowano (edytowane)

@szarywilk Nie tłumacz bo to jest poza zasięgiem przeciętnego rolnika w PL, oni mają swój własny mały świat. Na zachodzie najnowsze technologie uprawy, sprzęt za miliony euro i przeciętna wydajność czterdzieści parę ton, a tu na forum we wąskiej nieformowanej redlinie na oborniku 50 ton i jeszcze anną wykopią.

Oferty 250e ale z dowozem na belgię już widziałem także wiem o czym piszesz.

@tropt Tak, on ma 150 ha i detaluje.

Edytowane przez mikad
Opublikowano
10 godzin temu, mikad napisał:

@szarywilk Nie tłumacz bo to jest poza zasięgiem przeciętnego rolnika w PL, oni mają swój własny mały świat. Na zachodzie najnowsze technologie uprawy, sprzęt za miliony euro i przeciętna wydajność czterdzieści parę ton, a tu na forum we wąskiej nieformowanej redlinie na oborniku 50 ton i jeszcze anną wykopią.

Oferty 250e ale z dowozem na belgię już widziałem także wiem o czym piszesz.

@tropt Tak, on ma 150 ha i detaluje.

sprzęt za miliony plonu nie zrobi. Niedaleko mnie mają Grimmy samojezdne a ziemniaki tragedia. Nawet tylko po myciu widać nie mówiąc już po obraniu.

na samym oborniku ( ale kurzaku) 40 parę ton bez problemu narośnie. Wiem z praktyki ale od paru lat kurzak idzie tylko pod przedplon u mnie. Na piachu musi iść żeby próchnicę utrzymać.

wąska redlina czyli jaka? Przy 75cm  60 ton anna przerabiała. Może nie za szybko ale da radę.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.08.2018 o 20:44, szarywilk napisał:

Ta z zagranicy ,400 ton  poszło po 230 euro loco gospodarstwo netto , uwaga eksport do Holandii a teraz się zastanówcie po ile u nas powinien być ziemniak. I sprzedawajcie dalej w woreczkach po 1 zł .

Chcieć to sobie możesz i po 2zł

Cenę trzeba dostosować do swoich realiów a nie do tego że gdzieś ktoś w Polsce po tyle sprzedaje

W jednym tłustym roku uda Ci się drożej sprzedać a w zazwyczaj kiepskich latach będziesz się cieszył jak rumun da ci po 0,25-0,40zł

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Gdzie te ceny, jak się dowiedziałem że mały sklep (Groszek) sprzedaje ziemniak po 1,20, kupuje go w hurtowni po 0.9 zł. To hurtownia po ile go kupuje? Zakładam że około 60 groszy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v