Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do ilości ziemniaków to ja mam jeszcze ilości tirowe ... a z tego co widzę to u mnie w okolicy jest dużo ziemniaka w Kopcach i na razie cisza nikt nic nie sprzedaję a pewnie i piwnice i stodoły załadowane bo żadnych pośredników nie widać , a lokalny rynek to ok 40 worków po 15kg max w cenie ok 10-15zł (15zł -vineta )

Opublikowano (edytowane)

Tak czytając poprzednie posty pomyślałem sobie ile musiałbym stać na targowisku żeby sprzedać moje 300 ton vinety. Chyba by mi roku zabrakło. Bezpośrednia sprzedaż to 1% z całości. Ja sprzedaje w detalu po 80gr/kg, mały hurt na stołówkę 70gr/kg netto. A hurt 14 ton tygodniowo 50 gr brutto. No nie chcą więcej dać i raczej nie zapowiada się lepiej.

Edytowane przez kafar191
Opublikowano

Jeśli Sieradz i Kalisz nie dowalą tak ziemniaka, jak w tamtym roku na początku sprzedawania to może byśmy po cenie 5 zł zaczeli sprzedawać w tym roku i żeby 5 zł się utrzymało to byłby cud.

Zmniejszenia skali uprawy w tym roku raczej nie przewiduje ani ja ani sąsiedzi wiec raczej ziemniaków nie braknie.Ja sprzedałem swoje pyry juz dawno bylo tego 320t i wziąłem troche lepsze pieniądze niż można teraz dostać.Ogulnie myśle ze przechowanie w tym sezonie się nie opłaca.Wielu ma jeszcze pelne przechowalnie i walczy z kielkami czyli robota bez sensu i straty wagi oraz jakości.
Opublikowano

Sprawdziłem dziś cenę ziemniaka LIDL Włocławek 21 zł za 15 kilowy worek ,oni wiedzą za ile sprzedawać towar w styczniu podczas mrozów, uczmy się od mistrzów marketingu i sprzedaży .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Darozioom
      Witam uprawiał ktoś z was odmiany Red Anna albo Red Sonia? Co sądzicie o tych odmianach? Warto w nie zainwestować?
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Dominik1987
      Jaka odmianę ziemniaków polecicie na uprawę woj świętokrzyskie? 
    • Przez Pawek21
      Witam chciał bym się dowiedzieć jak wygląda opłacalność produkcji ziemniaka skrobiowego wiedząc że w skupie płacą 1zl za kg skrobi
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
  • Dodaj nową pozycję...
v