Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Południe świętokrzyskiego to ceny dość niskie. Średnio 5,5 zł/15kg. Obojetnie czy czerwony czy zółty. Na najtańszej giełdzie handlowej w kraju czyli Skalbmierz cena osiągała nawet 3 zł/15kg. Ogólnie mimo suszy ziemniaków jest. Ja mam 3.30 ha . wykopałem 2.40 ha i zabraklo mi skrzyniopalet. Mam 150 sztuk, tych 500 kg ładowność. Normalnie w tamtym roku mi weszło z 3 ha do nich. Klasy gleb 3 i 4, miejscami pod górkę. Odmiany Bellarosa, Denar, Rosagold.

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Ile ?! Wy kuźwa jeszcze dopłacać zacznijcie , byle by kto to zabrał ! Kuźwa , za cenę woreczka oddajta !

Opublikowano

A co ja na to poradzę??? Powiesz 7 zł na giełdzie w Pińczów to handlarze/sklepikarze z Kielc się smieją i idą dalej, bo akurat stoi facet np: ursus C-330 i ma na przyczepie 3 tony "żółtych" i sprzeda za 5.5zł za worek...  reszta ma nie sprzedac i zawieść do domu? 

Opublikowano (edytowane)

Ja absolutnie do Ciebie pretensji nie mam . Ale pojąć nie mogę dlaczego niektórzy tak tanio swoją pracę cenią . Ja wolał bym na polu zostawić niż oddawać w cenie woreczka na ziemniaki .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
6 minut temu, Marl napisał:

Południe świętokrzyskiego to ceny dość niskie. Średnio 5,5 zł/15kg. Obojetnie czy czerwony czy zółty. Na najjtańszej giełdzie handlowej w kraju czyli Skalbmierz cena osiągała nawet 3 zł/15kg. Ogólnie mimo suszy ziemniaków jest. Ja mam 3.30 ha . wykopałem 2.40 ha i zabraklo mi skrzyniopalet. Mam 150 sztuk, tych 500kg ładowność. Normalnie w tamtym roku mi weszło z 3 ha do nich. Klasy gleb 3 i 4, niejscami pod górkę. Odmiany Bellarosa, Denar, Rosagold.

Czyli wydajność w tym roku który uważasz za dobry to jakieś 32 tony z ha a w zeszłym 25. Czaad.

W necie są ogłoszenia handlarzy którzy sami proponują 45-50gr z podwórka.

3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Ile ?! Wy kuźwa jeszcze dopłacać zacznijcie , byle by kto to zabrał ! Kuźwa , za cenę woreczka oddajta !

No niestety tak to jest jak sadzą i liczą a może się sprzeda a jak nie to odda za co łaska.

Opublikowano

@mikad Ja siebie uważam za mało profesjonalnego producenta ziemniaków.

Jak je uprawiam:

Daje 300 kg Polifoski 6, soli potasowej 250 kg, i mocznik około 250-300 kg. Sadze zwykła czerpakową sadzarką, 2 rzędową. Prestige zaprawiam :) Kopię "anną". A skrzynki woże do przechowalni starym wózkiem GPW w dieslu, (bez przesuwu bocznego, jakoś sobie radzę ) bo zmiany na Linde gazowego przy tych cenach nie przewiduje. Pola są klas 3 i 4 , nie są nawadniane. Ogólnie to gliny. Pryskam 3 razy na zaraze: Cabrio duo, Pyton Consento i Ekonom, na chwasty też czymś...

Jest forum, wskażcie mi, pomóżcie mi, co robić aby zebrać więcej. Da się więcej??? Za porady dziękuje z góry :)

U nas są tacy co zbiorą 10 ton handlowego i uważają że to megaplon ( to właśnie Ci z tych C-330 na targu co wspomniałem).

U nas ceny psuja własnie małe gospodarstwa, domownicy zbiora/wykopią" anna" ziemniaki. Nikogo nie najmują do pracy wiec uważają, ze jak sprzedadzą po 5zł/15kg to i tak coś zarobili...

Opublikowano

5-6zł/15kg to zła cena? gdyby była ceną stałą to ziemniak szybko by powrócił na pola.

w tym roku po wykopkach ,cena nawet w Skalbmierzu wzrośnie. Teraz wyprzedaż ,żeby w zimę po piwnicach nie siedzieć

Opublikowano

Nie wiem czy się smiać czy plakać. Na luz płacą już ponad 50gr na paczkę a ludzie będą sprzedawać we worku za 5/6zł. Mam nadzieje, że gospodarstwa co sadzą po 2/3 hektary szybko upadną. Nikogo nie obrazajac.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Marl napisał:

Jak je uprawiam:

Daje 300 kg Polifoski 6, soli potasowej 250 kg, i mocznik około 250-300 kg. Sadze zwykła czerpakową sadzarką, 2 rzędową. Prestige zaprawiam :) Kopię "anną". A skrzynki woże do przechowalni starym wózkiem GPW w dieslu, (bez przesuwu bocznego, jakoś sobie radzę ) bo zmiany na Linde gazowego przy tych cenach nie przewiduje. Pola są klas 3 i 4 , nie są nawadniane. Ogólnie to gliny. Pryskam 3 razy na zaraze: Cabrio duo, Pyton Consento i Ekonom, na chwasty też czymś...

Jest forum, wskażcie mi, pomóżcie mi, co robić aby zebrać więcej. Da się więcej??? Za porady dziękuje z góry :)

U nas są tacy co zbiorą 10 ton handlowego i uważają że to megaplon ( to właśnie Ci z tych C-330 na targu co wspomniałem).

U nas ceny psuja własnie małe gospodarstwa, domownicy zbiora/wykopią" anna" ziemniaki. Nikogo nie najmują do pracy wiec uważają, ze jak sprzedadzą po 5zł/15kg to i tak coś zarobili...

podstawowe pytanie. Co ile wymieniasz sadzeniaka? Z Twojego nawożenia 40 byś wyciągnął w normalnym roku. Przy 3 opryskach na grzyba jak długo masz zieloną nać? W jakiej kulturze gleba? Jakie pH?

wózek Linde czy nowy zachodni kombajn nic Ci nie da w podniesieniu plonów

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
6 godzin temu, KiQ napisał:

Nie wiem czy się smiać czy plakać. Na luz płacą już ponad 50gr na paczkę a ludzie będą sprzedawać we worku za 5/6zł. Mam nadzieje, że gospodarstwa co sadzą po 2/3 hektary szybko upadną. Nikogo nie obrazajac.

są rejony w Polsce jak ten kolegi gdzie ziemniak jest tańszy lub droższy nawet niż to twoje 50gr.

to że ktoś w innej części polski oferuje 50gr to nie znaczy że tak jest w całej

8 godzin temu, artur125 napisał:

5-6zł/15kg to zła cena? gdyby była ceną stałą to ziemniak szybko by powrócił na pola.

w tym roku po wykopkach ,cena nawet w Skalbmierzu wzrośnie. Teraz wyprzedaż ,żeby w zimę po piwnicach nie siedzieć

oni lubią jak na tira ładują po 0,25zł 😄

11 godzin temu, zetorki12 napisał:

no tak wiecej czasu miałbyś żeby na forum siedzieć

10 godzin temu, Marl napisał:

Jak je uprawiam:

Ale przecież do tych 3ha nie potrzeba nikogo najmować 😁

Tutaj Ci chwalą się dużym plonem handlowym rzędu 50-60ton to mają w takim kalibrażu jaki widzisz w marketach.

Jest to w większości kaliber sadzeniaka

Ten kalibraż nie ma nic w wspólnego to co widzisz na tej giełdzie u tego sprzedawcy z c-330 czy w swoim

Od nas mniejszych producentów nikt takiego czegoś by nie kupił

Nawadnianiem to sobie głowy nie zawracaj bo pomyśl jakbyś miał kilkadziesiat hektarów czy też dałbyś radę to podlać ?

Opublikowano
41 minut temu, racyl napisał:

no tak wiecej czasu miałbyś żeby na forum siedzieć

Jak mam to rozumieć ? Ja swoje ziemniaki z małego areału po 80zł za 100kg sprzedałem . Nie pasuje to kluski mogą sobie jeść .

Opublikowano

Jak je uprawiam:

Napisz (tutaj lub na priv) jak wygląda u ciebie caly cykl produkcji a pomyslimy podpowiemy

Opublikowano

Jak je uprawiam:

Bo nie muszą dżondyra spłacać i tak wypracują dobry zysk, ja zamieniłem 200kg jęczmienia za 200kg ziemniaka i uważam że to dobry biznes zrobiłem.

Opublikowano

ja to sadzę około 20 arów tylko dlatego że te kupione w sklepach sa po prostu nie jadalne nadwyżke to chętnie kupują znajomi i cena ich nie interesuje tylko jakośc a ci co zbieraja po 60 ton z ha to chyba sami ich nie konsumują/są nie jadalne/

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, zetorki12 napisał:

Jak mam to rozumieć ? Ja swoje ziemniaki z małego areału po 80zł za 100kg sprzedałem . Nie pasuje to kluski mogą sobie jeść .

po prostu jesteś częstym gościem na tym forum.

Ja też nie sprzedaje taniej niż 80gr.

Sa plantatorzy co nie mają wyjścia i sprzedają za tyle co im oferują. to tak samo jak ze zbożem po żniwach, nie każdy ma gdzie trzymać lub po prostu potrzebuje pieniędzy

14 minut temu, Anetka1 napisał:

ja to sadzę około 20 arów tylko dlatego że te kupione w sklepach sa po prostu nie jadalne nadwyżke to chętnie kupują znajomi i cena ich nie interesuje tylko jakośc a ci co zbieraja po 60 ton z ha to chyba sami ich nie konsumują/są nie jadalne/

Te w marketach owszem są jadalne ale w 2 przypadkach na 10. w pozostałych 8 to się tego ziemniaka nie da zjeść

Taka jest rzeczywistość że w marketach trudno o taki sam towar od jesieni do wiosny czy nawet w krótszych okresach

Markety wstawiają odmiany ziemniaków na dany teren na którym ludzie ich po prostu nie lubią i tym oprócz kalibrażu odstraszają ludzi

Pewnie że sami nie konsumują bo sadzeniaków nie każdy ma ochotę obierać. tak samo po moczniku nie każdy lubi czarnego ziemniaka

31 minut temu, pawelol111 napisał:

Tak się zastanawiam czy sami nie próbujemy pompować tego balonika. Był rok że dzięki propagandzie była cena za bulwe pomimo przyzwoitych plonów. Moj teren czyscili mołdawcy. Teraz cisza.

Gdzieś taniej kupują i ich nie widisz. Jak już tyle kilometrów przejęzdzają to  pojechali w taki rejon co jest 5zł/15kg

To normalne że jak jednego roku jest drogi to następnego będzie tani i ci co nie mają stałych miejsc dostawy będą ładować na tira za 0,25gr

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Dziekuje za zainteresowanie tematem :) Ciesze się, ze ożywiłem wątek :)

@saszeta : Z wózkiem GPW to taki kwaśna rzeczywistość. Diesel kopci w przechowalni, gazowy juz nie.Dobrze ze mam wentylatory i wyciągna gazy. Sadzeniak kupuje z każdej odmiany po 300 kg z centrali czyli 900 kg rocznie.Z tego rozmnożenia sadze na drugi rok ile sie da. Co mi braknie to sadze juz o rok starszym ziemniakiem. W kolejnych latach znów kupuje nowe i tak cały czas. pH mam 5.8- 6.3 , nać w normalnym roku jest do sierpnia,łodygi i liście  ziemniaka zascielają ziemie w 100%, gleba w dobrej kulturze, staram sie bez chwastów.Obornik daje tak z 16 ton na ha jesienią. Tylko tyle bo mam małą hodowle. Dawałem nawozy dolistne typu Kristanol ale w tym roku nie dawałem. Do oprysków dodaje Tytanit i Plonwit ziemniak.

@racyl : nawadnianie z powodu rozdrobnienia pól jest raczej niemożliwe. 

@przemol87 : Nawozy do gleby daje. Gdy zasadze to wałuje, potem jak juz są na wylocie z ziemii to sieje mocznik ( 250-300 kg ) i obradlaczem zwykłym formuje redliny. Pryskam na chwast. potem czekam az urosna i gdy zascielają juz 40 % ziemii pryskam odzywkami i na grzyba. Chyba ze PIORIN sygnalizuje to jadę już wcześniej. potem za 3 tyg znowu. na koncu lipca pryskam jeszcze REVUS i juz zostawiam pole. Potem kopie anna, sype do skrzynek a co mi sie nie zmieści to daje luzem w przechowalni lub kope kopiec ( unikam tego ). Myślałem o sadzarce automat 2x75 ale PROW nie wyszedł. Lub tez o 4x75 używkę i do tego ten obsypnik aktywny ( sadzarka 4x75 za duża wiem, ale opsypniki 2x75 praktycznie nie występują w sprzedaży na olx ) ale słabe ceny ziemniaków mnie zniechęcają do nowych inwestycji. Myśłe też na automatyzacją pakowania i ważenia, czekam jak rozstrzygnie sie tegoroczny PROW. U nas brak rąk do pracy, nawet 14 zł/h przyciąga niewielu ludzi. Powód? Bo u mnie jest zatrudnienie raczej kilka dni w tygodniu.I jak ktoś ma stała prace to tam chodzi. Wiem maszyny automatyczne musza do mnie kiedyś zawitać, bo nie poradze sobie. Sortuje Remprodex m 616.

@Rolnik1973: Co słychac w RSP Krzywa? Bo widze, ze z pobliska jesteś. Kupiłem u nich kiedyś kombajn zbożowy. Kupili jakiś inny? bo tylko im został claas lexion 770.

Edytowane przez Marl
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Marl napisał:

Dziekuje za zainteresowanie tematem :) Ciesze się, ze ożywiłem wątek :)

@saszeta : Z wózkiem GPW to taki kwaśna rzeczywistość. Diesel kopci w przechowalni, gazowy juz nie.Dobrze ze mam wentylatory i wyciągna gazy. Sadzeniak kupuje z każdej odmiany po 300 kg z centrali czyli 900 kg rocznie.Z tego rozmnożenia sadze na drugi rok ile sie da. Co mi braknie to sadze juz o rok starszym ziemniakiem. W kolejnych latach znów kupuje nowe i tak cały czas. pH mam 5.8- 6.3 , nać w normalnym roku jest do sierpnia,łodygi i liście  ziemniaka zascielają ziemie w 100%, gleba w dobrej kulturze, staram sie bez chwastów.Obornik daje tak z 16 ton na ha jesienią. Tylko tyle bo mam małą hodowle. Dawałem nawozy dolistne typu Kristanol ale w tym roku nie dawałem. Do oprysków dodaje Tytanit i Plonwit ziemniak.

@racyl : nawadnianie z powodu rozdrobnienia pól jest raczej niemożliwe. 

@przemol87 : Nawozy do gleby daje. Gdy zasadze to wałuje, potem jak juz są na wylocie z ziemii to sieje mocznik ( 250-300 kg ) i obradlaczem zwykłym formuje redliny. Pryskam na chwast. potem czekam az urosna i gdy zascielają juz 40 % ziemii pryskam odzywkami i na grzyba. Chyba ze PIORIN sygnalizuje to jadę już wcześniej. potem za 3 tyg znowu. na koncu lipca pryskam jeszcze REVUS i juz zostawiam pole. Potem kopie anna, sype do skrzynek a co mi sie nie zmieści to daje luzem w przechowalni lub kope kopiec ( unikam tego ). Myślałem o sadzarce automat 2x75 ale PROW nie wyszedł. Lub tez o 4x75 używkę i do tego ten obsypnik aktywny ( sadzarka 4x75 za duża wiem, ale opsypniki 2x75 praktycznie nie występują w sprzedaży na olx ) ale słabe ceny ziemniaków mnie zniechęcają do nowych inwestycji. Myśłe też na automatyzacją pakowania i ważenia, czekam jak rozstrzygnie sie tegoroczny PROW. U nas brak rąk do pracy, nawet 14 zł/h przyciąga niewielu ludzi. Powód? Bo u mnie jest zatrudnienie raczej kilka dni w tygodniu.I jak ktoś ma stała prace to tam chodzi. Wiem maszyny automatyczne musza do mnie kiedyś zawitać, bo nie poradze sobie. Sortuje Remprodex m 616.

@Rolnik1973: Co słychac w RSP Krzywa? Bo widze, ze z pobliska jesteś. Kupiłem u nich kiedyś kombajn zbożowy. Kupili jakiś inny? bo tylko im został claas lexion 770.

po prostu nie jest to realne podlać nawet w jednym kawałku te kilkadziesiąt hektarów

Jak widać znikomymi ilościami lepszego sadzeniaka sadzisz swoje uprawy. kupujesz tylko tyle aby je rozmnożyć na kolejny rok a to w niektórych odmianach jest ważniejsze nawet od ilości wykonanych zabiegów grzybowych. Lepiej przeznaczyć pieniądze na lepszy materiał nasienny niż pakować w te super odżywki

duża ilość naciny nie równa się dużej ilości plonu

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Odmiany Denar, Bellarosa i Rosagold. Teraz też mam taką starsza odmiane Tajfun. One tak szybko się wyradzają, ze nawet 2 sezony nie wytrzymają? To z ziemniakami jest tak jak z rzepakiem, ze tylko oryginalnymi trzeba siać??

Opublikowano

w normalnym roku przy 3 zabiegach naci nie utrzymasz do sierpnia. Chyba że sadzisz w czerwcu. Normalny rok to taki co opady są odpowiednie a to powoduje grzyba. Dlatego nawet sadzeniak roczny już choruje i obniża plon. Przynajmniej połowę areału powinieneś wymieniać. Ja mam co roku cały świeży

@racyl szybciej podlejesz kilkadziesiąt hektarów w jednym kawałku niż połowę tego ale w kilku działkach. Po za tym chyba nie widziałeś deszczowni co kilkadziesiąt (o ile nie kilkaset) hektarów za jednym przejazdem podleje

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, saszeta napisał:

w normalnym roku przy 3 zabiegach naci nie utrzymasz do sierpnia. Chyba że sadzisz w czerwcu. Normalny rok to taki co opady są odpowiednie a to powoduje grzyba. Dlatego nawet sadzeniak roczny już choruje i obniża plon. Przynajmniej połowę areału powinieneś wymieniać. Ja mam co roku cały świeży

@racyl szybciej podlejesz kilkadziesiąt hektarów w jednym kawałku niż połowę tego ale w kilku działkach. Po za tym chyba nie widziałeś deszczowni co kilkadziesiąt (o ile nie kilkaset) hektarów za jednym przejazdem podleje

no a ile Ty podlewasz ? 1,2,3 hektary ?

podlej 120ha to zobaczysz czy się da

podlewanie to jest podlewanie a nie opryskiwanie wodą w jednym przejeżdzie

za jednym polaniem wodą to masz opryskiwanie a nie podlewanie. Te twoje rozstawione deszczownie lepiej podleją ziemniaka niż te przejazdowe

taśmy kroplujące w warzywach cieszą sie taką dużą popularnością bo zużywają mało wody a przede wszystkim to podlewanie trwa dłużej i roślina więcej tej wody pobierze niż ta z deszczowni bo ziemia jest wolniej i dłużej podlewana. jest po prostu bardziej przesiąknięta wodą

Podlej 1ha i niech przyjedzie rok że będzie ziemniak po 0,30zł

przy zakładanym plonie 40t handlowego zgarniesz 12000. odjąć koszty produkcji, dystrybucji to zostanie Ci trochę więcej niż z innej uprawy

Przy ziemniaku roboty masz dużo więcej a zysk nie wiele wiekszy niż z innych upraw gdzie się tyle nie napracujesz

Za mały zysk żeby podlewać ziemniaki

2 godziny temu, Marl napisał:

Odmiany Denar, Bellarosa i Rosagold. Teraz też mam taką starsza odmiane Tajfun. One tak szybko się wyradzają, ze nawet 2 sezony nie wytrzymają? To z ziemniakami jest tak jak z rzepakiem, ze tylko oryginalnymi trzeba siać??

Sam się możesz przekonać porównując plony tej samej odmiany wysadzonej ziemniakiem kupionym i swoim.

sadzi się tym w zależności  od zasobności portfela i oczekiwanego plonu

Nawet lepiej dać mniej nawozu a zasadzić zdrowym sadzeniakiem

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v