Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2014 pod kreską ale w 2015 roku biały płacił 700-800zł jesienią i 900-1000zł wiosną więc rok bardzo udany. 

ja za vinetę dostałem od grudnia do marca 500 zł za tonę, a poszło 200 ton więc nie wiem czy taki bardzo udany. Może jak dostałem tylko tyle to w tym dostane chociaż po 300 zł za tonę. Czas pokaże narazie jeszcze czekam z masowym kopaniem. A w biedrze widzę 1.49 za kg i zastanawiam się ile producent dostał.

Opublikowano

Szkoda jest znowu jest taki rok, ale jak widać nie przeskoczy się pewnych rzeczy, trzeba to przeczekać i może następny będzie lepszy. Nie ma co się kłóci kto psuje cenę, bo dzięki unii są takie warunki. Cenę opuszczają Ci którzy chodzą normalnie do pracy, a dodatkowo mają kilka hektarów ziemi i uprawiają bo zawsze była uprawiana. Mają rocznie do sprzedania 20-30 ton ziemniaków nie mają gdzie sprzedać ani gdzie przechować to psują cenę żeby pozbyć się problemu, a oni i tak wypłatę dostaną i mają za co żyć.
Tylko niech mi ktoś powie kto z takich ludzi uprawiałby te kilka hektarów jakby nie było dopłat? Nikt moim zdaniem, daliby ziemię w dzierżawę rolnikom którzy żyją z tego i od razu trochę inaczej wyglądałoby to wszystko. Ale to nie takie proste, jest rok jaki jest dzisiaj jest poniedziałek i trzeba robić swoje

Opublikowano

Kto dziś pracuje poza gospodarstwem i uprawia ziemniaki na kilku ha.? Ja już to obsiewa zbożem, ew. rzepakiem żeby jak najmniej roboty było. Zresztą u mnie w okolicy już nikt kartofli nie sadzi, bo szkoda ziemii na to, poza tym kto by przy tym robił,jak ludzie ze wsi wolą iść do pracy w mieście...

Opublikowano

tani ziemniak w tym roku to między innymi wina taniego zboża oraz likwidacja tytoniu. Sam byłem zmuszony zasadzić ziemniaki  w sumie z mojego rejonu zamiast tytoniu jest około 100 ha ziiemniaka i może dopiero z 10 % wykopane.....ale też ludzie przechodzą na uprawy bardziej zmechanizowane bo nie trza plewić do uprawy praktycznie 1 człowiek potrzebny więc coś za coś. Kupiłem kombajn od gościa który kupił sobie nowego grimmera za ponad 300k 6 ton zbiornik chyba nie odbije go tak prędko......

Opublikowano

ja za vinetę dostałem od grudnia do marca 500 zł za tonę, a poszło 200 ton więc nie wiem czy taki bardzo udany. Może jak dostałem tylko tyle to w tym dostane chociaż po 300 zł za tonę. Czas pokaże narazie jeszcze czekam z masowym kopaniem. A w biedrze widzę 1.49 za kg i zastanawiam się ile producent dostał.

Producent czyli ja dostałem 0,35pln/kg netto ,a moje min.ziemniaki widzisz w biedrze:-) A swoją drogą brało się coraz nowsze i wydajniejsze ciągniki, maszyny, przechowalnie, deklarowało się zwiększenie produkcji i sami na siebie bat ukręciliśmy! Teraz jedynie pogoda u nas i w Europie może wpłynąć na cenę  i to raczej jakieś mrozy czy wymoknięcia bo susza ju z nie odkąd deszczujemy!

Opublikowano

Producent czyli ja dostałem 0,35pln/kg netto ,a moje min.ziemniaki widzisz w biedrze:-) A swoją drogą brało się coraz nowsze i wydajniejsze ciągniki, maszyny, przechowalnie, deklarowało się zwiększenie produkcji i sami na siebie bat ukręciliśmy! Teraz jedynie pogoda u nas i w Europie może wpłynąć na cenę  i to raczej jakieś mrozy czy wymoknięcia bo susza ju z nie odkąd deszczujemy!

No to jeśli tyle dostałeś to chyba najwięcej na chwilę obecną w tym kraju.

Opublikowano

No to jeśli tyle dostałeś to chyba najwięcej na chwilę obecną w tym kraju.

Pomału- ziemniaki wybranych odmian, odpowiedni kaliber, praktycznie zero uszkodzonych czy zazielenionych, wymagane certyfikaty jakości, badania na pozostałości pestycydów, nawozów czy jakiejś mikrobiologi i przede wszystkim współpraca od lat! Wymagania są ale ja jestem zadowolony!

Opublikowano

Pomału- ziemniaki wybranych odmian, odpowiedni kaliber, praktycznie zero uszkodzonych czy zazielenionych, wymagane certyfikaty jakości, badania na pozostałości pestycydów, nawozów czy jakiejś mikrobiologi i przede wszystkim współpraca od lat! Wymagania są ale ja jestem zadowolony!

Nie wiem czy zawsze Twoje ziemniaki są u nas w biedrze ale z tymi uszkodzonymi to różnie bywa. A zielone zawsze zdążą się w sklepie zrobić.

Opublikowano (edytowane)

Ziemnaki w markecie wyglądają jak by krowie przez gardło przeszły zresztą wszystkie warzywa takiie są, oczywiście to nie wina producenta a pośrednków którzy przezucają ten towar 20 razy zanim trafi na stragan..Zawsze się w markecie zastanawiam co myślą ludzie  z miiasta o rolniikach , a no pewno tak że taki rolnik to wsadzi potem tylko  wykopie nie narobi się dopłat nabierze  1,50 za kilo ma a cągle narzeka.......

Edytowane przez Marco82
Opublikowano

Nie wiem czy zawsze Twoje ziemniaki są u nas w biedrze ale z tymi uszkodzonymi to różnie bywa. A zielone zawsze zdążą się w sklepie zrobić.

Nie zawsze i pewnie nie w każdym sklepie-przecież to parę tysiecy chyba ma biedra! Wiadomo że człowiek się stara, pracownicy już mniej a obsłudze sklepu to wcale pewnie i towar jest taki jak widać-sam zawsze zerkne jak jestem i różnie to bywa

Opublikowano

Dlaczego się czepiasz obecnej władzy? Dzięki komu mamy problemy z eksportem? Nie jestem pisowcem, ale nie lubię przypierdalania się do obecnej władzy o wszystko co złe, daj im szansę. Pozdrawiam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v