Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a co to tylko tak z ziemniakiem jest ?   A ziarno ma cene ?   Tak wszyscy mówili że ziarno będzie drogie bo susza  :)   Ciekawy by był rok gdyby ziemniaków narosło   Bo teraz gdy jest niewiele to i  tak ceny niema 

Opublikowano

A W 2014 nie było suszy i co ziemniaki po 1,80 za 15 kg jak by nie susza w tamtym roku to byśmy poszli na dno kompletnie z ziemniakami, bo przez cały 2015 sprzedawaliśmy po 6 zł dzięki temu, że była susza czasem nawet po 8 zł jak było po 40 stopni i się ludziom kopać nie chciało .

Opublikowano

Biały ma cenę. Jesienią można było ilości tirowe opchnąć po 700zł, na busa szły po 800zł. Żółty płacił 400-500zł. Przy 25 t handlowego było ok 6 tys zysku + odpad który też można było opchnąć za ok 200-300zł hodowcom bydła. Rok był suchy ale kto wpadł z ziemniakiem dosyć wcześnie ten nakopał a że nie było po 40-50 ton... trudno. 

Nadmierne opady robią cenę. Na suszę ziemniak jest mniej wrażliwy a i coraz więcej deszczowni na polach.

Opublikowano

znaczne obniżenie podaży wpłynęło oczywiście na bardziej niż proporcjonalny wzrost cen (sztywność popytu), ale problemem jest dynamiczna zmiana preferencji konsumentów i teraz w obliczu 500zł premii na dziecko spożycie ziemniaka spadnie dramatycznie (ziemniaka nie jest raczej towarem luksusowym, ale w ciągu kilkunastu lat może się nim stać),

tesco i kaufland 1,2-2,6zł/kg 

Opublikowano

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie kebab zawsze prowadzą islamiści. 

u nas ile budek z kebabem to w każdej polak. I powiem szczerze że np w Krakowie jak jadłem kebaba od jakiegoś obcokrajowca to przynajmniej mięsa sporo jak się należy a u nas od polaka to warzyw ci naładują do oporu a mięsa trzeba szukać :lol:

Co nie zmienia faktu że też mi się ich obecność nie podoba :)

Opublikowano

podoba nie podoba Ja to bym nawet marsjaom ziemniaki sprzedawał Byle by dobrze płacili   A co do obcokrajowców to nich przyjadą a ich sie ustawi Ja nie rozumiem jak można na swoim podwórku dać sobą rządzić  Jak jest czarne to nie białe ani szare tylko czarne 

Opublikowano (edytowane)

Z drugiej strony to może popyt wzrośnie jak ich będzie więcej w europie, jeść coś muszą :P

Chociaż kilka razy spotkałem się może nie do końca z islamistami ale różnego rodzaju cipatami np. na giełdzie na rybitwach czy jakiś imprezach festynowych i widziałem jak zamawiali kebaby czy tortille to zjedli tylko mięso a pieczywo wyrzucili, i to podkreślam kilka razy widziałem, także wybredni też są :P

Bo to zapewne jest tak jak i w innych sprawach, gigantyczny przekręt na wieszcze bardziej gigantyczne pieniądze. "Pewne sznurki" dały "Pewnym sznurkom" spore przelewy i teraz Europa się zgodziła mimo że większość obywateli jest na nie.

Edytowane przez Tomekp997
Opublikowano (edytowane)

Jeśli przyjedzie, otworzy budkę z kebabem i będzie pracował jestem za. Ale jak przyjedzie, dostanie zasiłek i zamiast pracą zajmie sie tylko robieniem dzieci to jestem na nie. Nie można nikomu płacić za nic nie robienie. Dzięki dopłatom za nic nie robienie unia prędzej czy później i tak padnie:)

A pyra idzie po 9/15kg przy 100 workach na raz:)

Edytowane przez Yoda
Opublikowano
Yoda

10% ich będzie pracować a reszta to raczej watpie. Może ktoś do tego dąży żeby sie rozpadła, albo zeby była osłabiona, zeby islamiście zrobili zamieszanie w europie, kto wie.

9zł/15kg to w twoim regioie tendencja wzrostowa czy tak sie utrzymuje od dłuższego czasu?

I jeśli moge zapytać skąd jestes? jakie województwo?

Opublikowano

Granica lubuskie-wlkp. Nie wiem jaka tendencja. Bywałem na giełdzie w Poznaniu w styczniu to towaru nie było za dużo ale i chetnych nie było. 8-9 za worek a handlarze na przerzut za denara dawali po 6 a za satine 7. Rumun dzwonił to za cały samochód płacił po 8. Mi zostało jeszcze z 10 ton denara i kończe sezon:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v