Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2016

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie sieję rzepaku, ale w ubiegłym roku u mnie ceny oscylowały koło 1300zł za tonę. A nakłady na rzepak są spore. Samych oprysków trzeba wykonać w sezonie z 7-8 aby utrzymać taki plon. No i poziom nawożenia odpowiednio wysoki plus odżywki.

• 0
Opublikowano

jakie tam nakłady nasiona własne ,trochę paliwa no i dla relaksy pojeździć traktorem po polu  chyba 500 zł wystarczy na ha i tak 4500 w kieszeni

nie zaśmiecaj tematu swoimi postami bo albo se jaja robisz albo nie masz pojęcia o rolnictwie

• 0
Opublikowano

co zrobisz sam !!!!! Rekami zaorzesz, uprawisz, obsiejesz, pónij wypelisz chwasty, zbieżesz robaki, nawozy tez recznie rozsiejesz ? SKad sie tacy ludzie biora. Nic dziwnego że pózniej w mieście mówią ze rolnikowi to dobrze on spi a jemu rosnie :) JAkby tak policzyc amortyzacje sprzetu zaangazowanego w uprawy to zostaje jeden wielki h... czyli zero :)

• 0
Opublikowano

Jak zero - to jeszcze bardzo dobrze. Czasem zostaje minus.

Pszenica w USA systematycznie w górę. We Francji problem ze zbiorami pszenicy dobrej jakości, Czechy obniżyły prognozę plonów o prawie 10%. Ciekawie się dzieje.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Własnej pracy nikt nie liczy i amortyzacja - to nie jest zysk.  Tak napewno chce kupic ciagnik w zabawkowym :)

Wracajac do tematu to jesli zboża wygladaja w całej PL tak jak u nas w lubelskim to cena raczej UP moze nie odrazu ale w okolicy grudnia powinno byc sporo wiecej. U nas plonu nie bedzie a jak pogoda sie nie poprawi to i jakosci tez nie bedzie.

Edytowane przez bialy2005
  • 0
Opublikowano (edytowane)

nie ja mysle o ciągniku jakies 150 KM za 400 tys no i wychodzi jak zbiore plon z 100 ha rzepaku to będzie mnie stać na taki traktor oczywiście w przeciągu kilkunastu lat jak za gotówkę  ale mogę wziąć na kredyt i sukcesywnie go spłacać z uprawy rzepaku

Edytowane przez AleksanderX
  • 0
Opublikowano

U mnie miałem to szczęście że opadów było sporo i kto dbał to przynajmniej pszenice są ładne ale jak juz kiedyś pisałem dużo jeżdżę po Wielkopolsce dolnośląskim lubuskim a ostatnio i kujawsko-pomorskie pare razy zaznaczyłem i krótko mówiąc kiepsko ogólnie wszędzie wyglada...u mnie pewnie rzepak pójdzie prosto z kombajnu reszta zostaje i czekam...

• 0
Opublikowano

ten gość co ma taki kalkulator w oczach i podzielił skórę jeszcze na niedźwiedziu to może sie przeliczyć ale ci co mają doświadczenie to nie muszą nic tłumaczyć co ile kosztuje i jaki jest zarobek a ostatni tydzień pokazuje jaki może być zysk jak przyjdzie grad dwa razy i już po zarobku

• 0
Opublikowano

Witajcie

Dzisiejsze kwotacje GoodGrains

Ceny wyjściowe netto na gospodarstwie (liczony w tej cenie transport 25pln/tona) w promieniu ok. 100km od portów gdansk/gdynia

Pszenica 14 - 665pln czyli na porcie 690pln -  lipiec

Pszenica 12.5 - 650pln czyli na porcie 675pln - lipiec

Pszenica 11.5 - 635pln czyli na porcie 660pln - lipiec

Łubin 860-880pln netto

Groch 800-820pln netto

Peluszka 700-720pln netto

Pszenica nowe zbiory 12,5 630-650 pln 

cena z dostawą do portu 655-680pln

Rzepak nowe zbiory oczywiście 1575netto loco gospodarstwo

Przy większych ilościach cena do negocjacji.

• 0
Opublikowano

gdzie widzisz problem?

lepiej czytać o cenach rzepaku w tym temacie jak kilka postów wcześniej kto ile za kombajn płaci usługę itd. :P

Chemirol wczoraj 1575zł netto

Brak słów , nie dziwi mnie opinia że rolnik to prosty chłop mało inteligentny.

• 0
Opublikowano

Medalik możesz uzasadnić dlaczego? ja już w poprzednim poście napisałem co wolę przeczytać. Nikogo przy tym nie obrażając. Ty nie potrafisz uzasadnić co przeszkadza w informacji o cenie rzepaku.

wole wejść w temat o cenie pszenicy i przeczytać przy okazji ile kosztuje rzepak, pszenżyto czy nawet mokra kukurydza. a nie  dwie strony analiz kto ile płaci za usługę kombajnowania czy dlaczego tak drogo u mnie a tam biorą taniej.

• 0
Opublikowano

Już było to poruszane, administrator nazwał ten temat jak nazwał, ale większości tu piszących jest nawet na rękę jak się pisze tu ogólnie o cenach zbóż.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Przez Krzychuu19
      Witam. Pszenica ozima arkadia żółknie ginie. Po zimie była posiana saletra w dawce 170kg. Mogę prosić o jakieś rady z góry dziękuję 
  • Dodaj nową pozycję...
v