Skocz do zawartości

Polecane posty

3xmen    0

Witam jestem od niedawna posiadaczem 6160, zauważyłem że wskazówka temperatury nie podnosi sie powyżej niebieskiego pola chociaż miał nawet ciężko więc dla pewności wymieniłem termostaty i czujnik temp. teraz jest odwrotnie bo wskazówka po 15min (odpalenia w garażu) wychyla się aż za połowę tak na 3/4 do żółtego pola brakuje tylko kreski a dalej to już przecież czerwone.  Moje pytanie brzmi czy ten typ tak ma , czy te wskaźniki u Was też tak pokazują? bo wygląda to jak by miał się za chwilę zagotować.

Proszę użytkowników o odpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slajders25    11

U mnie trzeba naprawdę ciężkiej pracy aby go zagrzać i aby wskazówka poszła do połowy. Przy lekkich pracach trochę ponad niebieskie pole. Ale nawet jak jest na wskaźniku ponad połowę to wystarczy chwila na wolnych obrotach i spada prawie do niebieskiego. Z tego co się orientuje to ten wskaźnik nie pokazuje temp. cieczy tylko oleju, ale mogę się mylić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

hemi    16

Mylisz się pokazuję temperaturę cieczy. Myślałem że tylko u mnie pokazuję maks 1/3 skali mimo nowych termostatów i czujnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3xmen    0

Dodam że przed wymianą termostatów dla pewności je sprawdziłem i tak

stare: jeden zaczynał otwierać się przy ok 75 stopniach a drugi przy 80

nowe jeden przy 83 a drugi przy 85

No i chyba spróbuję na wolniejszym czasie założyć z powrotem te stare, co o tym sądzicie spadnie trochę ta wskazówka bo na te 3/4 to jakoś się niepokoję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3xmen    0

Może to się komuś przyda więc piszę. Wymieniłem czujnik z powrotem na stary, a termostaty nowe i jest ok wskazówka na 1/3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3xmen    0

Tak nawet nr katalogowy się zgadzał ale wskazywał źle a stary jak się okazało dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez lukaskurp
      Witam, do podobnego tematu się nie dokopałem a sprawa pilna więc, kilka dni temu padła mi pompa wodna więc przy jej wymianie postanowiłem naprawić wskaźnik wody bo fałszował. termostat był uszkodzony więc go wymieniłem na nowy lecz nieco inny. stary miał sprężynę u dołu, od strony pompy a klapka otwierała się do góry zgodnie z kierunkiem tłoczenia wody do chłodnicy. W nowym termostacie aby klapka otwierała się do góry trzeba go zamontować sprężyną do góry i tu moja wątpliwość, bo przecież wtedy woda z małego obiegu niema kontaktu bez pośrednio ze sprężyną która odpowiada za otwieranie i zamykanie go. Więc jak ktoś montował niech się podzieli swoimi wnioskami.
      Następna sprawa, mianowicie wymieniałem owy czujnik od temperatury i w agromie dali mi drugi troche inny ale gwint pasował, jednak skala się nie zgadzała, czujnik miał 50 stopni a na zegarze 100 ale dołożyłem opornik i grało. ale przy montażu zerwałem gwint i kupiłem drugą kopułkę i nowy czujnik od c385 w grene i jak go podłączyłem to jeszcze gorzej, w 30 stopniach zegar pokazuje 100 stopni. A to tego tu opornik za bardzo nie pomaga bo skrajne wartości rezystancji są dość blisko i jak dołożę odpowiedni opornik to zegar jak zimna woda to pokazuje 70 stopni, jak gorąca to 90 stopni więc ciężko rozróżnić kiedy jest ok a kiedy się przegrzewa.
      proszę o jakieś rady
       
      ciągnik ursus c-385
    • Przez mataxenon
      witam. mam następujący niecodzienny problem. mianowicie jak odpale ciągnik to rozgrzewa się do 80 stopni i tak trzymie, ale jak rusze w trase i trzymam tak 1800 obr. to spadnie do 60 stopni, a jak jade szybciej tak 2100-2200 obr. to spada do 40- 45 stopni. termostat wyjąłem sprawdziłem i niby jest dobry. więc zielonego pojęcia nie mam co to jest ? może ktoś miał podobny problem.
    • Przez ursusikc330m
      Jak myślicie jest sens zakładać termostat do Bizona z056 dodam że wcześniej nie było termostatu.
    • Przez grzesiekdzi
      Witam.
       
      Mam taki problem i po części go opisze.
       
      Mianowicie tak jak w temacie postu, podczas prac polowych, zauważyłem to przy orce gotuje mi płym w chłodnicy. Po otworzeniu korka od wlewu w chłodnicy jest tam dosyc duże ciśnienie i wylewa się płyn na zewnatrz. Być może nawet ok 2l. 
       
      Na początku myślalem ze to zanieczyszczona chłodnica od zewnątrz i ją gruntownie przemyłem. Sytuacja niestety sie nie poprawiła. Wyjąłem nawet termostat lecz wydaje mi sie że nie ma nawet obiegu (bez termostatu).  Są dwa termostaty w tym modelu?? (ceres 355x)
       
      Gdzie szukac tego przyczyny>?? MOżliwe że wadliwa jest pompa wody?  W c360 przynajmniej widać obieg po wyjęciu termostatu.
       
      Może jakieś sugestie lub propozycje z kolegów strony?? czego jeszcze można szukac??
       
      Równieeż gdzieś ubywa tego płynu ciągle.
       
      Pozdrawiam
    • Przez miskoo
      Witam wszystkich,
      Jestem tu nowy (prawie, bo przeglądalem to forum jakiś czas bez rejestracji)
      Rozwiązania mojego problemu tutaj nie znalazlem w innych postach, więc pokornie proszę o pomoc i opisuję sytuację.
      Otóż Case MX90c nie osiąga temperatury, czasami ledwo wskazówka dotknie zielonego pola (przy dużym obciążeniu), ogrzewania brak, chlodnica zimna.
      Bylem pewny , że to termostat się zawiesil w pozycji otwartej. Zamówilem nowy. Po rozkręceniu okazalo się,  że są dwa obok siebie:) i oba zamkniete .  Wlożylem oba stare i ten nowy oraz termometr do garnka z woda i na gaz z nimi. WSZYSTKIE otworzyly sie równo przy 82 stopniach (tak jak na nich napisane) WTF? Zalozylem spowrotem jeden stary(bardziej czysty) i jeden nowy. Wiedzialem oczywiście , że nic się nie poprawi, skoro stary dziala poprawnie.
      Ktoś coś wie? Jakaś wskazówka, podpowiedź? Będę wdzięczny
       
      ps. Przepraszam ale coś mi nie dziala literka następna po L w alfabecie:/
       
×