Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

to zależy jaką chcesz mieć śrutę o jakiej zawartości białka np popularna 18ka w zależności jakie masz zboże to jak się nie mylę 20kg soi i 80kg zboża, ... jak dobrze pamiętam. albo dajesz mocniejszą śrutę a w mniejszej ilości ,lub słabszą a więcej, to zależy jakie inne pasze ,

Edytowane przez zbyszek8201
Opublikowano

Dając 42,5% owsa , 45% Jęczmienia ,10% śruty sojowej i 2,5% bullenmasta masz ok 14% białka w paszy. Jeśli wcinają jeszcze QQ to może być nawet ok. Zwłaszcza, że ani cena bydła rzeźnego i cieląt nie zachęcają aby ładować do paszy dużo śruty sojowej.

Gość peres100
Opublikowano

do tego jeszcze mocznik i bedzie ok pasza

Opublikowano

Panowie mam problem.

Zachorował mi byczek waga około 250 kg nie chce żreć od 3 dni , no może ze dwa razy jadł siano . Był wet i dał mu zastrzyki od gorączki bo miał 40 stopni ale jeszcze go obadał i mówił że żołądek mógł przeziębić i mu nie pracuje żołądek. powiedział że powinno mu się poprawić z początku zaczoł jeść ale teraz żnowu to samo wszstkie wcinają a ten stoi i patrzy co robić? czekać aż przejdzie cz dzwonić po weta? co doradzicie.?

Opublikowano

drozdze mu wlac na prace zoladka. Mialem tak samo.

Moze daj mu cos co bedzie jadl i podaj mu tego wiecej niz normalnie zeby sie najadl. U mnie nie chcial jejsc sruty to dostawal tylko kiszonke teraz je juz i srut i siano :D

hm mierz mu temperature jak ma kolo 39stopni to dzwon po wet.

Opublikowano

Jak Karmić jałówkę roczną żeby nie była zatłuszczona do zacielenia ? Jakie dawki i co jej dać ? Jałowka to mieszaniec... Sąsiad karmił za dobrze i musiał ją sprzedać bo nie zaszła ponoć przez otłuszczenie, nie chce popełnić błędu sąsiada no i zagłodzić też nie można ..

Opublikowano

A kto to wie... Praktycznie to samo co Bullenmast - w bulenie wiecej Fosforu , mniej Wapnia. Trzeba by porównać skład i odpowiedzieć sobie na jakich składnikach nam bardziej zależy.

Osobiście bym się kierował ceną. Ile woreczek tego Rimi spezial ??

Opublikowano

tak jak piszesz to jest w sumie to samo co bullenmast tylko mniejsza zawartość składników, niby bullen do chowu intensywnego a ten rumi do ekstensywnego... u mnie bullenmast 78zł, a ten rumi jest tańszy dokładnie nie pamiętam. a u was jakie ceny...

Opublikowano

Stosuje ktoś z was w żywieniu opasów ścinek ziemniaczanych sa tam małe obrane kartofle dość sporo ok 60% i skórki z tych kartofli posiekane , coś takiego jak pulpa ziemniaczana tylko że gęsta , chce to dawać zamiast kiszonek bo dla 5-10 małych byczków nie opłaca sie robić kiszonek

Opublikowano (edytowane)

Jak ci zechcą to jeść to dawaj przecież to nie trucizna u mnie wszystkie ziemniaki idą do spasu a najlepsze są obierki tzn. najlepiej smakują cielakom tak jak i opasom.

Stojanow w jaki sposób kisiłeś ziemniaki

Edytowane przez karolr2
Opublikowano

Stosuje ktoś z was w żywieniu opasów ścinek ziemniaczanych sa tam małe obrane kartofle dość sporo ok 60% i skórki z tych kartofli posiekane , coś takiego jak pulpa ziemniaczana tylko że gęsta , chce to dawać zamiast kiszonek bo dla 5-10 małych byczków nie opłaca sie robić kiszonek

Dawać można ale jako urozmaicenie.

Ziemniaki wiadomo skrobia -> cukier czyli krótkotrwała energia. Niestety nie wpływa to na nabieranie masy, bo białka są tam znikome ilości. Ale z drugiej strony zwierzakom należy się troszkę odmiany.

Ja jeśli już stosowałabym to naprzemiennie.

U nas w okresie wrzesień-listopad daje się dodatkowo ziemniaki z własnych zbiorów.

Jedzą bardzo chętnie z ospą. W sumie nie ma się co dziwić. Jakbym codziennie dostawała to samo to każda zmiana się przyda :D

• Like 1