Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Up tak żeby zjadł a nie zostawało i sie marynowało to chyba logiczne;P

Ja opasam byki na Tmr jak mieszam powiedzmy 1200 kg paszy to w skląd wchodzi 8 kostek siana {z ugoru kiepskie na dodatek po skoszeniu przez tydzień padał deszcz:P ale zjadają;} 50kg śruty rzepakowej troszke koncentratu i reszta to kukurydza dobrej jakości.Byki śmigają arz miło;)

Opublikowano

Ja na 21 szt bo tyle mam w zagrodzie daje beke siana lub siano kiszonki i starcza na dzień tylko teraz nie dostają QQ. Zależy od tego co jedzą oprócz siana. Nie można odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie

Opublikowano

witam,mam taki problem mam ponad rocznego byczka raczej hf i jest strasznie chudy byl kiedys odrobaczony nie moge na niego patrzec dostaje fajny koncentrat obok kolega piekny duzy rośnie a to takie slabe bydle taka harandza co

mu dac?

Opublikowano

Mam takie pytanie czy warto kupowac koncentraty gotowe dla byków czy może samemu coś po mieszać czyli kupić np. śrute sojową, rzepakową i coś jeszcze

i co taniej wyjdzie?

Opublikowano

gomez181- w tym wieku cieleta nazywa się żarłakami- są chude a jedzą za dziesięciu,jest to okres rozwoju kośćca,szybko rosną.Potem dopiero następuje przyrost masy mięśniowe i robią się grube.Jednak nie wszystkie sztuki w tym okresie są akurat chude.Zależy to od cech genetycznych.Może w twoim wypadku byczek HF bedzie chudy pomimo dobrego zywienia, z reguły u HF często trafiają się chudzielce.

Opublikowano

Możesz spróbować odrobaczyć, podawaj mu więcej dodatku wit -mineral, zobaczysz czy się poprawi.Jak ma słaby apetyt to można coś z preparatów ziołowych na poprawę apetytu.Jeżeli to nic nie da to: albo po przodkach odziedziczył taki wygląd i nic tu nie poradzisz, albo źle był żywiony jako cielak i jego żołądki nie są db rozwinięte i też tu już nic nie zrobisz.Miałam kiedyś 2 HF ncb i jeden nawet fajnie przyrastał a drugi jak z tyłu na niego patrzyłeś to tak jakby ktoś go w prasę wysokiego zgniotu wsadził.Makabra, zresztą z moich obserwacji wynika że bydło ncb gorzej przyrasta niż nczb, a szczegółnie HF.

Opublikowano

panowie co na grzybice. Mój wet. już dwa razy czymś szczepił i nie pomaga. To sa cielaki w wadze ok 150 kg simy z Rumuni a jednemu to już sierść na grzbiecie to tak 10cm szeroko na 15 dlugo wylazła aż przykro patrzeć a i dodam że jak ich kupiłem w kwietniu to ten był najładniejszy a teraz zamiast rosnac to chudnie a był już odrobaczany doradzi mi ktoś co zrobić

Opublikowano (edytowane)

ja też mam te simy i prawie ten sam problem tyle ze kupiłem je w marcu i teraz maja grzybice. U mnie dowiero pierwszy raz szczepione a drugi raz będą szczepione we środe ale z tego co zaobserwowałem to już niektóre z nich nie mają tych plamek. Ja słyszałem ze polewa się siarczan ale w jaki sposób to nawet nie wiem i w jakich ilościach.Wstaw jakieś zdjęcie tych simków.Poz.

Edytowane przez snajper1
Opublikowano

@karolr2 zastosuj na grzybicę maść "fungiderm".Dobrze wsmaruj w placki na skórze maść i powinno pomóc.Oczywiście rób to w rękawiczkach bo to świństwo może przjść na człowieka.U nas dwukrotna posmarowanie poskutkowało.

Opublikowano

@Piotrek1975 na chwile obecną odrobaczam tylko te sztuki ,które mi marnie wyglądają.Chociaż mądrzy ludzie zalecaja odrobaczenie całego stada przynajmniej raz w roku(ponoć ma się to robić 2 razy do roku przy bydle mlecznym,pierwszy raz przed sezonem pastwiskowym a drugi raz po wypasie).Mozna takie 100 kg zwierzę odrobaczyć,nie powinno sie podawać biomectinu bydlętom przeznaczonym na ubój,bo karencja tego leku wynosi na mięso coś około 2 miesięcy.

Biomectin mam na stanie cały czas ze względu na świnie.

Opublikowano

Witam wszystkich. Bardzo proszę o rade dotyczącą stosowania pasz u opasów. Otóż mam obecnie 6 sztuk (mieszanka ras mięsnych) Podaje im śrutę z:

75%- mieszanka z jęczmienia przenicy i niewielka ilość owsa

25%-żyto.

+ SanBull (0,5kg na 10kg śruty)

Ze względu na to że podana śruta czasami nie jest w całości spożyta mam wątpliwości dotyczące przebiałkowania. Słyszałem kiedyś opinię że podawane żyto lepiej jest zastąpić otrębami przennymi. Ale nie wiem czy bedzie to mialo wymierne skutki przyrostu do spożycia tej paszy.

Bardzo proszę o opinię.