Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To skąd jest ten Koczynasz???

Ja słyszałem, że mieszańce mają lepsze przyrosty, a może podobne, ale czyste na pewno będą miały większą mięsność. A odstawiając do Sokołowa np. tak tam podano 60 szt. naraz można wynegocjować większą cenę???

Opublikowano

http://arkoczynasz.strony.pl/

Tu masz stronę Koczynasza. On jest spod Rzeszowa. Mi w poprzednim poście chodziło o to, że kupując byczki od Koczynasza można negocjować cenę. Sokołów skupuje po cenie dnia, jednak w ramach umowy dodaje do niej 3 % i 10 groszy, więc się wychodzi lepiej, niż zwykli śmiertelnicy ;-) którzy odstawiają swoje bydło bez umowy. Nie wiem, czy jakoś dodatkowo można negocjować cenę.

Opublikowano

hmm ja płaciłem 13,5 za mieszańca i 15,5 za czyściochy wiec cena troszkę spadła.

Negocjować nie dało rady cena sztywna nieistotna ilość jeśli bierzesz powyżej 10

Opublikowano

Nie jestem pewna, ale sprawdź skład lizawek dla bydła LIZAL lub pisze się LISAL,wejdż na stronę sano, lnb lub innej firmy i spr też skład mieszanek mineralno-witaminowych

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie: ile trzeba śruty, kuku i sianokiszonki aby wyżywić 1 byczka do około 700kg? Byczek miałby rosnąć jakieś 18miesięcy. Mam zamiar w przyszłości (3-4lata) wybudowac oborę i rocznie sprzedawać 100sztuk. Co 5 miesięcy wstawiałbym te 40 sztuk cieląt. Tak się zastanawiam ile potrzeba paszy na wykarmienie 1 sztuki. Mam zamiar zadawać paszę paszowozem i ciekawi mnie jak rozwiązać problem różnego wieku byków. Cielęta do 150kg, do 300kg, do 500kg. - takie grupy wiekowe.

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie. Czy mógłby ktoś zdradzić dobrą receptę żywieniową na opas buhajów? Moje buhaje żywię kiszonką z kukurydzy, raz dziennie dostają ok. 15 kg. Wieczorem 15 kg. buraków pastewnych, 2 kg. śruty zbożowej, witaminy do bydła opasowego według zalecanych norm, słoma jęczmienna do woli. Problem tkwi w tym, iż widzę, że mam małe przyrosty. Byki ważą ok. 550 kg i więcej już nie dadzą rady zjeść.

Czekam na radę.

Pozdrawiam ;)

Opublikowano (edytowane)

Proponuje rano podawać opasom kanapki z wędliną i z ogórkiem, oczywiście do tego pomidorek z cebulką. Ok, 12 sucharki ale tak porządnie żeby całe opakowanie zjadł, do tego szczypiorek. Wieczorem proponuje ugotować im ziemniaki i podać razem z pasztetem z królika oraz jajkiem na miękko. Należy podawać również herbatę do woli. U mnie na takiej diecie po 12 miesiącach ważą 1000-1200kg jak nie więcej bo mnie handlarze oszukują na wadze. Warzywa muszą być świeże szczególnie zimą bo jak będą stare to będą zwracać. Dobrze jest również w niedziele po obiedzie dać im 0,5l na łeb. To pobudzi trawienie i sprawi że będą spokojniejsze przez najbliższy tydzień. Od czasu do czasu usmaż im jajecznice albo ugotuj zupę. Najlepiej lubią burą zupę tzw, kartoflankę. Nie dawaj im często chipsów i coca-coli bo od tego się gorzej niosą.

Pozdrawiam Pepik ;)

hee bardzo śmieszne

ja dorzucę od siebie jeszcze 10 %

Edytowane przez andrzej2110
Opublikowano

kuku na max na tym etapie opasu,a te buraki -daj żyć, trzeba pleć, przerywać, kopać i mało efektu z nich, dodaj z 1-2 kila paszy kolega trochę tego miał to mocznik mielił ze zbożem, tylko delikatnie-100gram na sztukie i apropo treściwej-jest w składzie rzepakowa itp, jak jest deficyt białka lub mikro-makro słabo jedzą i lipa, pozdro

Opublikowano

Przeczytałem twój post ''red'' ten z marca i chciałbym zapytać jak te cielaki co kupiłeś u koczynasza w sumie to mają już rok prawie. Duże już są mają z 500kg wagi. Pytam bo mam zamiar kupić być może od koczynasza. Cena na teraz 1500zł za simentala i 1350zł za mieszańce.

Opublikowano (edytowane)

http://dobek.com.pl/index.html

Ja mogę Ci polecić Dobka. Mam od niego cielaki (od grudnia, 25 szt). Kupiłem simentale, za sztukę wyszło około 1400 zł. Przywieźli na wskazany adres, rozładowali, bez najmniejszych problemów. Dla bezpieczeństwa odrobaczyłem i zaszczepiłem na płuca i biegunkę. Obecnie żadnych problemów z chowem, brak biegunek i innych schorzeń, widać przyrosty gołym okiem. Możesz zadzwonić i się dopytać o szczegóły. Ja naprawdę polecam!

Stronkę masz u góry.

W razie pytań wal śmiało na forum, priva czy GG :)

Edytowane przez tombar123