Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, od jakiego wieku bądź ilu kg masy ciała cielaka można dawać ziemniaki i w jakich ilościach, oczywiście obok paszy treściwej i siana ?

do ziemniaków to minimum rok powinny mieć

Opublikowano

dzięki o taką odpowiedź mi chodziło bo mam kilka szt  takich cielaków i nieograniczone ilości ziemniaków do tego siano owies i ziarno kukurydzy i na tym na razie chcę bazować, jak już o tym to jakie proporcje owies kukurydza i sanbull dać jako paszę treściwą i ile tak ok dziennie na szt, może być 100 owies 100 kukurydza i worek sanbull?

Opublikowano

kiszonka z kukurydzy jest nakladowa ale jest duzo masy zastanawiam sie zeby z niej zrezygnowac na rzecz gps z mieszanki zbozowej w balocie ale jaka ma wartosc energii musi byc sruta bez niej tego nie ruszy  

Opublikowano

Cześć wam tu wszystkim :) Jestem nowa .! Tak wam sie wtrynię w temat słuchajcie mam byka teraz na sprzedaż mieszańca i chciałam sie zapytać czym go tak karmicie na dwa miesiąc przed sprzedażą dajecie mu wiecej ? słyszałam ze są wariaty co białkiem, kreatyną karmią. A i tak czy dodajecie do jedzenia mocznik ? pozdrawiam

Opublikowano

Z mocznikiem bym nie próbował bo można przedawkować jesli dawac to trza było wcześniej przyzwyczaić od paru ziarenek.Jakiś koncentrat kup i zawsze cos tam pomoże.Może ktoś inny się wypowie

Ja stosuje mocznik od trzech lat,grunt to dobrze go wymieszać,ja wsypuje go do mieszalnika.

Pewnie jak byś podał go bez pośrednio to po zamiatane.

Opublikowano

No piciu Panowie czyli co ? dostaje 3 wiadra pełne wody trzy razy karmony na wieczór gotowanymi ziemniakami rano i w południe pasza, kukurydza . Nie wiem co mam zrobic bo byk niby dobrze wyglada na te swoje 1,5 roku ale nie wiem co dawać by przybierał na masie. Górale u na skupuja byki i z pod Krosna Odrzańskiego HF byk 2 lata w kwietniu 850 kilo to normalnie mi oczy wyszły bo myślałam ze to jaja nie wiem jak tak byka można dobic do tej wagi ale co wysoki dostał za niego 6 zł kg. nasz idzie za 7 ale ile tam kilo może z 500 bd miał. Jak ktos takie gospodarstwo ma i wie czym karmić to podzielcie sie :) o moczniku zapytałam bo ten facet gadał ze Tym go pasł

Opublikowano

żywienie jest oczywiście bardzo ważne ale nie zapominajmy też o tym co byk ma w genach. dla przykładu rok temu sprzedałem dwa hf wiek 24m-ce różniły ich tylko kilka dni, dostawały to samo żarcie w tych samych dawkach jeden miał 840 drugi 760 więc różnica znaczna. jak byk od małej krowy to choćby mu na złotej tacy podawać to i tak dużej masy nie złapie, ale fakt dobre zywienie=dobra mięsność nawet na mniejszej sztuce

Opublikowano

Ja swoim daje mocznik, sypie po wierzchu paszy 2x dziennie i nie ma problemu. Na początku daje troszeczkę zeby sie przyzwyczaił bo jak dostaną za dużo to biegunka murowana. I ważne jeszcze co dostają bo ja karmie kuku, sianokiszonką oraz liście od buraków i żadnych problemów nie ma. Pierwsze dawki mocznika dostają tak od 200 kg. Tak jak kolega wyżej pisał o genach, mam takiego bysia kupionego z 3 innymi, był najmłodszy, najmniejszy a w tej chwili jest największy z 4.ciagle głodny, wszystko wymiecione z koryta, w listopadzie będzie miał 2 lata a jak go wyżyliśmy na początku maja miał 670kg.