Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do wykarmienia 40szt bydła dostają tak rano kiszonke z kukurydzy na to śrut(jęczmień pszenżyto mieszanka) wiadro 15kg na 6 szt a potem sianokiszonka. Jutro mają mi przywieść wytłoki buraczane i jak ile i kiedy najlepiej im dawać te wytłoki ?

Opublikowano

zastanawiam się nad zasianiem mieszanki jęczmień owies pszenica wyka i może groch lub słonecznik.chciał bym to dawać bykom ''na zielono'' nie kiszone ze względu na spory koszt zrobienia kiszonki (wszystko oprócz koszenia to usługa).jak myślicie warto?Miało by to jakąś wartość żywieniową dla byków?

Opublikowano

Bo to sie rozchodzi o to w jaki sposób podany jest ten mocznik,jeżeli jest wymieszany np z kukurydzą,i zwierzę pobiera te 100 gr stopniowo przez cała dobę ,to jest wszystko ok,

Opublikowano

To ile mozan maksymalnie tego mocznika stosowac aby ich nie przebialkowac ?

Bo ja u siebie teraz zauwazylem ze maja rzadkie odchody ale normalnie ciemnie Dostaja tresciowa ze zboz i kukurydzy do tego rzepak kreda pastewna , drozdze i premiks Kazdy opas okolo 2 kg na dzien mysle ze chyba to nie za duzo ? Wiem napewno ze kiszonka z qq jest bardzo wartosciowa w tym roku bo az zolta od ziarna :P

Opublikowano

Na moczniku paszowym jest napisane-max 150 gr na SD dziennie,zalecana dawka 120gr/SD

Opublikowano

Panowie a czy hoduje ktoś z Was byczki tylko na paszach objętościowych z dodatkiem mocznika? Załóżmy tak od 6 m-ca życia. Nie zostaje wiele z tej całej zabawy z opasami i pomyślałem żeby maksymalnie obtanić dawkęblink.png oczywiście podstawą dawki by była kiszonka z kuku. 

Opublikowano

Maksymalna dawka mocznika przy zadawaniu paszy minimum 2 razy dziennie to 30 g na 100 kg masy ciała, wprowadzany stopniowo najlepiej wcześniej wymieszany w mieszalniku.

Jeśli byk waży np. 400 kg i dostaje 2 kg paszy na 24h możemy na 1000 kg tej paszy wsypać maksymalnie 60 kg jeśli ten sam byk dostaje 3,5 kg maksymalnie dajemy 34,29 kg na tonę paszy. Pamiętajcie o witaminach i lizawce bilansowaniu białka do energii. Na samej kukurydzy urośnie ale nie tak  http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/540307-byki/ 

Nie nie chwalę się po prostu pokazuje, że wiem o czym piszę ;)

Opublikowano

a co masz na myśli mówiąc dopalacze?  :blink: mocznik to normalne źródło białka żwaczowego. No napewno na samych objętościówkach opas będzie dłuższy ale jak to będzie z opłacalnością to już niewiadomo ;)  Z resztą wszystko zależy od jakości tych objętościówek. Panowie mieliście krzyżówki hf*bbb? jak z przyrostami tych sztuk bo wiadomo wyglądają fajnie :) mam teraz jednego takiego narazie ładnie wygląda ale jest mały jeszcze. Ogólnie najbardziej chwalę sobie krzyżówki z sm. Duże przyrosty dzienne i świetnie pobierają nawet gorsze pasze. Ogólnie to najgorsze są hf nie dość że sama skóra i kości to jeszcze jedzą tyle co dwa mieszańce. 

Opublikowano

a co masz na myśli mówiąc dopalacze?  :blink: mocznik to normalne źródło białka żwaczowego. No napewno na samych objętościówkach opas będzie dłuższy ale jak to będzie z opłacalnością to już niewiadomo ;)  Z resztą wszystko zależy od jakości tych objętościówek. Panowie mieliście krzyżówki hf*bbb? jak z przyrostami tych sztuk bo wiadomo wyglądają fajnie :) mam teraz jednego takiego narazie ładnie wygląda ale jest mały jeszcze. Ogólnie najbardziej chwalę sobie krzyżówki z sm. Duże przyrosty dzienne i świetnie pobierają nawet gorsze pasze. Ogólnie to najgorsze są hf nie dość że sama skóra i kości to jeszcze jedzą tyle co dwa mieszańce. 

No popatrz mocznik to białko,ciekawe, mocznik to nic innego tylko azot, w żwaczu uwalnia amoniak który jest wykorzystywany przez bakterie do wytwarzania własnego białka trawionego w dwunastnicy, oczywiście dawka pokarmowa musi być bogata w energie, np kiszonka z qq,  20-30 gram na 100 kg mc.

Opublikowano

witam mam możliwość zakupu w dobrej cenie marchwi jak myślicie czy po tym byczki by rosły ? czy może nie ma sensu się bawić z marchwią ?

marchew jest zdrowa dla byczków bo to jest witamina ale rosną słabo !

Opublikowano

Czyli 100g -150gr na szt 500 kg.

Jak myślicie opłaca się dać mocznik przez 3 mc przed sprzedaniem? Czy nie warto w to wchodzić? zaznaczę że do tej pory nie dostawały koncętratu , białko miały tylko z pszenicy w dawce 20-30% śruty no bo w QQ prawie go nie ma.

Opublikowano

i mam jeszcze pytanie może dziwne ale jak zacznę podawać mocznik to nie będzie problemu z odstawieniem go? nie spadnie apetyt czy coś?? i cielaki od 6mc mogą już go dostać?

Opublikowano

Czyli 100g -150gr na szt 500 kg.

Jak myślicie opłaca się dać mocznik przez 3 mc przed sprzedaniem? Czy nie warto w to wchodzić? zaznaczę że do tej pory nie dostawały koncętratu , białko miały tylko z pszenicy w dawce 20-30% śruty no bo w QQ prawie go nie ma.

ja bym spróbował na twoim miejscu,przynajmniej bedziedz wiedzial czy to efekt jakiś przyniosło,tylko moze rzepaku chociaż trochę dokup.

i mam jeszcze pytanie może dziwne ale jak zacznę podawać mocznik to nie będzie problemu z odstawieniem go? nie spadnie apetyt czy coś?? i cielaki od 6mc mogą już go dostać?

nie powinno być problemu,apetyt to spadnie jak za szybko do celowej dawki bedziesz chciał dojść,no i po co dawać jak będziesz chcial odstawić :)

Opublikowano

marchew jest zdrowa dla byczków bo to jest witamina ale rosną słabo !

kurde to nie wiem sam mam możliwość kupić po 30 zł za tonę chyba się skusze kupię przyczepę zobaczymy jak to będzie wyglądać