Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio znajomy rolnik opowiadał jak go ciagnikiem złapali za przekroczenie predkości jechał na pole samym ciągnikiem bez zadnego osprzetu czy przyczepy i tak se jedzie 37 tyle miał na liczniku a policja stała z radarem i policjant namierzył go połorzył suszarke i wzioł lizaka i na pobocze kazał zjechać

Powiedział mu ze jechał za szybko bo ciagnikiem mozna jechać 25km/h a on jechał 37km/h

Nie rozumie tego to poco sa ciagniki co moga jechać 40km/h

Moze miał ktoś taki przypadek jak to jest w przepisach

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chyba cię w bambuko zrobili

Pojazd silnikowy niesamochodowy może jechać max 40km/h i nie może poruszać sie po drogach expresowych i autostradach.

Opublikowano

według kodeksu drogowego ciągnik rolniczy może poruszać się po drogach ( również z przyczepą ) do 30km/h.

tak więc pan policjant pomylił ciągnik rolniczy z pojazdem wolnobierznym, którego konstrukcja uniemożliwia jazdę szybszą niż 25 km/h.

pozdrawiam

Opublikowano

i tutaj przemisy są bardzo nie jasne, bo niektórzy biorą ciągnik jako pojazd samochodowy, inni jako pojazd wolnobierzny a jeszcze inni jako niewiadomo co, w kodeksie nie ma jasnej definicji ciągnika rolniczego

Opublikowano

o szybkości nie czytałem ale miałem troche do wyjeśnienia w sprawie odszkodowania i mam orzeczenie wydziału ruchu drogowego że ciągnik nie jest pojazdem samochodowym i można śmigać na prawko kat. B z maszynami i ciągnikami o masie większej jak 3,5t

Opublikowano
o szybkości nie czytałem ale miałem troche do wyjeśnienia w sprawie odszkodowania i mam orzeczenie wydziału ruchu drogowego że ciągnik nie jest pojazdem samochodowym i można śmigać na prawko kat. B z maszynami i ciągnikami o masie większej jak 3,5t

Ale bez przyczepy! jedyne co to sprzety zawieszane i jednoosiowe takie jak "dwukólka", piast czy opryskiwacz ciągany

Opublikowano

z tego co mi wiadomo to można się poruszać ciągnikiem rolniczym do 40 km/h (inaczej sprzedawane ciągniki miałyby blokady założone do 30km/h) bardziej wierze tym co sprzedają ciągniki niż przepisom... ;)

Opublikowano

hehe nikt mnie w bambuko nie robił koles sam nie wiezył i sprawdzał w przepisach ale chciałem sie zapytać was jak to moze byc mnie to samego zdziwiło heh i policjant sie uparł ze ciagnik musi jechac 25 a nie 40 heh

Opublikowano
z tego co mi wiadomo to można się poruszać ciągnikiem rolniczym do 40 km/h (inaczej sprzedawane ciągniki miałyby blokady założone do 30km/h) bardziej wierze tym co sprzedają ciągniki niż przepisom... ;)

A samohody mają blokadę do 130 km/h zarejestrowane w Polsce.? Bo przecież szybciej nie można jeździć u nas. ;)

Opublikowano
A samohody mają blokadę do 130 km/h zarejestrowane w Polsce.? Bo przecież szybciej nie można jeździć u nas. :)

lepiej żeby nie miały :huh: co to za przyjemność z jazdy kiedy przy 130 km/h trabant Cię wyprzedza ;):D

Opublikowano
A samohody mają blokadę do 130 km/h zarejestrowane w Polsce.? Bo przecież szybciej nie można jeździć u nas. :huh:

Raczej niemaja bo my z tatem skoda 140km/h jeschalismy:)

Opublikowano

rany co wy wypisujecie.

Cięgnik może w "POLSCE" poruszać się prędkością 25km/godz. [takie prawo]

To że MOGĄ one jeździć szybciej to tak samo jest z samochodami!!!!

Produkują silniejsze mocniejsze a TY jako użytkownik MUSISZ przestrzegać prawa człowieczego.

tak dla ciekawostki we Francji ograniczenie jest do 30 i dlatego mają pozakładane blokady.[np jak kupisz go sprowadzonego z stamtąd]

inną ciekawostką polska 60tka jedzie max 26albo 28km na godzinę czyli w tej normie sie mieści.

A dodam że w Chorwacji ciągniki jędzą na AUTOSTRADZIE 80km/godzinę. Byłem i widziałem.

Myślę że rozwiałem wasze problemy związane z prędkością pojazdów wolnobieżnych.

Opublikowano
Art. 20. ust. 6

Prędkość dopuszczalna niektórych pojazdów, z zastrzeżeniem ust. 2 (tj.: Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h), wynosi:

1) ciągnika rolniczego (również z przyczepą) - 30 km/h

2) pojazdu z urządzeniem wystającym do przodu więcej niż 1,5 m od siedzenia dla kierującego - 30 km/h na obszarze zabudowanym i 60 km/h poza obszarem zabudowanym

itd......

Czyli wszystko jasne... Pisane z Kodeksu drogowego (aktualnego bo akurat z tego się w szkole uczymy ;) )

Opublikowano

raczej jest 30km/ha bo jeszcze ojciec wspomina jak na kursie na prawojazdy się śmieli że mtz-tem można przekroczyć dozwoloną szybkość dla ciągnika, he może jeszcze napiszecie ze zapinacie pasy w ciągniku ;)

Opublikowano

moim zdaniem prawo jest powalone z tym ograniczeniem 25km/h powinno być do 45km/h no bo co jak ktos ma np nh co może jechać 45km/h to nie będzie go piłował na mniejszym biegu i nie będzie jechał te 25km/h powalone