Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lubelskie to też wiadomo, że z częściami krucho, na zachodzie idzie bez problemu dostać. Z056 nie ma szans z 14stką, no i mniej spali, dużo mniej i te czyste ziarno <_<

Opublikowano

W moich okolicach jest duzo Fortschritt' ów sprowadzonych z Czech <_< ich właściciele mowia ze sa mało awaryjne i mniej pala niz Bizony. W zeszlym roku jednemu sie zepsuł Forszaj w środku żniw, stal 2 tygodnie a za ten czas nasz Bizonek zdazyl skosic nasze pola i obskoczyc po uslugach <_< Wiec ja bym polecal Bizona ;)

POZDRAWIAM :P

Opublikowano

Ja też za zachodnim kombanem choc nie mam żadnego ale oby dwa u mnie kosiły. i widzialem co lepsze oczywiście jakość była lepsza fortschritta. Bizon to sie potrafił sypnąć 3 razy na dzień <_< Fakt z SKR ale mieli 3 i kazdy jeden choć zrobiony i tak się sypał. Potem Rekord jeździł dobrze. Tylko ze Fortschritt przy takiej prędkości nie rozsiewał mi zboża z tyłu. Fortschritt wygodniejszy jest i mneij pali widać wkońcu 4 cyl. A idzie lepiej z 5 metrami niż Bizon z 4m

Opublikowano

Ja nie posiadam Forszaja ani bizona tylko jd. Ale według mnie to forszaj lepszy niz bizon. Moj kolega ma forszaja a szwagier bizona. Forszaj sie psuje ale to raczej drobne awarie. A jak w Bizonie cos walnie to stoi pol żniw i naprawia. I według mnie to bizon ma gorsze wykonanie od fortschrita. Forszaj bardziej wydajniejszy

Opublikowano

Hmm, małe awarie, znajomy z sąsiedniej wsi ma 512, w zeszły sezon dwa silniki zajechał, w obu wyszedł tłok bokiem, teraz założył silnik od Z040 i niby super chodzi, narazie nie miałem większej okazji oglądnąć dokładnie jak to wszystko zgrał. Osobiście śmiga strasznie dużo po usługach, pzedtem jak dobrze kojarze miał bizona, lecz teraz chyba jednak nie zamienił by go spowrotem na bizona, choć miał taką okazję. Odnośnie kabiny, to mam mieszane uczucia, w prawdzie tylko miałem w niej okazje posiedzieć, lecz raz strasznie małe i ciasne wejście, ja w barkach nie mogłem się do niej wgramolić, jedynie sposobem :rolleyes:

Opublikowano

Ja dam przykład z tamtych żniw w tamtym roku. Piszą niktórzy że Forszaj jest lepszy bo nie gubi tak zboża i jest szybszy ma lepszy przerób to g**no prawda! :huh: Sąsiad kosił bo ma kołomnie pole i ja też on E514 ja Superem sąsiad zawsze szybko kosi i jest za takiego uznawany i ma na dodatek czujniki strat a ja bez nich kosze. I razem zaczeliśmy i ja go wyprzedziłem swoim Bizonem i szybciej skończyłem potem patrzymy w pokos i co się okazało że jego Forszaj na czujnikach strat więcej góbi zboża za sobą niz mój Super :rolleyes:

Opublikowano

Przez 5 lat użytkowałem dwa kombajny E-514 i Bizona ZO56. Z doświadczenia powiem że E514 jest o niebo lepszy mniej awarii jak już coś walneło to rozebranie i wymiana dziecinnie proste. Mniejsze zużycie paliwa, większa wydajność i przedewszystkim czystość zboża, zresztą zaraz w trakcie pierwszego sezonu wymieniłem sito w bizonie na forstchritowskie bo tak mi się spodobała czystość E514. Jak bym miał wybierać ponownie między bizonem a E-514 zdecydowanie wolałby forsza.

Opublikowano

Ja mam Fortschritta E514 od 7 sezonów, teraz bedzie kosił ósmy. ten kombajn jest o niebo lepszy od bizona. Po pierwsze jest wydajniejszy, pomimo ze ma o jeden wytrząsacz mniej to i tak nadrabia na długich sitach i dużym bębnie. Fortschritt możne spokojnie prześcignąć Bizona z takim samym hederem, no i dłuższa gardziel sprawia ze lepiej radzi sobie z długimi roślinami, i zwiększa widoczność. Po drugie mniej pali, IFA która go napędza nawet mocno obciążona zadowoli się dziesięcioma litrami na godzinę. a po trzecie wygoda. W Fortschricie można spokojnie młócić na siedząco a rura rozkłada się hydraulicznie.

Opublikowano

Ja polecił bym bizona ponieważ jest on chyba bardziej znany w polsce i cześciej spotykany na nasych polach i niepowiedział bym żeby forszaj chodził szybciej widziałem jak obok kosił bizon Z056 i forszaj ten mdw oba 93r w rzepaku bizon 3ha takiego samego pola i lepszego rzepaku wykosił znacznie szybciej.Więc jestem za naszym polskim weteranem pól

Opublikowano

Mieliśmy bizona 12 lat teraz mamy MDW 521 i bez porównania

w MDW jest: klima czyli super komfort, ciszej w kabinie,lepsza widoczność, mocniejsza skrzynia biegów , lepsze hamulce, rura hudrauliczna, kosa schumacher, rewers podajnika pochyłego, prosztszy w naprawach, jest zwrotniejszy, nie pękają blachy, trodniej zapchać będen młucący dużo trudniej po prostu łyka wszystko, no i jest wydajniejszy, chociaż mocniejszy to pali od 30 do 40 litrów mniej na dzień od bizona itd..

bizon nam lepiej czyścił ale moim zdaniem to jest do wyregulaowania a i była lepsza widoczność przy cofaniu bo w mdw tylko lusterka

Co do części to bez probemów wszystko jest zamawiasz dzisiaj jutro masz u siebie

Opublikowano
Ja dam przykład z tamtych żniw w tamtym roku. Piszą niktórzy że Forszaj jest lepszy bo nie gubi tak zboża i jest szybszy ma lepszy przerób to g**no prawda! :D Sąsiad kosił bo ma kołomnie pole i ja też on E514 ja Superem sąsiad zawsze szybko kosi i jest za takiego uznawany i ma na dodatek czujniki strat a ja bez nich kosze. I razem zaczeliśmy i ja go wyprzedziłem swoim Bizonem i szybciej skończyłem potem patrzymy w pokos i co się okazało że jego Forszaj na czujnikach strat więcej góbi zboża za sobą niz mój Super :D

Zaraz zaraz, ale to jest problem kombajnisty, że nie umie dobrze ustawic kombajnu a nie kombajnu, druga sprawa to to, że nie powiedziałeś który kombajn kosił lepsze zboże, nie uwierze, że suprem wyprzedzałeś kombajn porównywalny do rekorda.

Ja polecił bym bizona ponieważ jest on chyba bardziej znany w polsce i cześciej spotykany na nasych polach i niepowiedział bym żeby forszaj chodził szybciej widziałem jak obok kosił bizon Z056 i forszaj ten mdw oba 93r w rzepaku bizon 3ha takiego samego pola i lepszego rzepaku wykosił znacznie szybciej.Więc jestem za naszym polskim weteranem pól

Jaki ten mdw? Zakładam, że był to E-514, czyli kombajn porównywalny do Rekorda, również nie wierze, chyba że wymieniał żyletki czy miał inne niezapowiedziane postoje.

Opublikowano

Mój sąsiad ma Fortschritta E-514 i kosi na 60ha jak na rzepaku my kosiliśmy pole 6ha w 4h a on w 2 dni no ale bez porównania my kosiliśmy JD1450 ale on więcej stał i go naprawiali niż kosili. Moim skromnym zdaniem bizon jest lepszy bo jest tani w utrzymaniu bo części są tanie i ogólnodostępne pzdr.

Opublikowano

Mieliśmy bizona 12 lat teraz mamy MDW 521 i bez porównania

w MDW jest: klima czyli super komfort, ciszej w kabinie,lepsza widoczność, mocniejsza skrzynia biegów , lepsze hamulce, rura hudrauliczna, kosa schumacher, rewers podajnika pochyłego, prosztszy w naprawach, jest zwrotniejszy, nie pękają blachy, trodniej zapchać będen młucący dużo trudniej po prostu łyka wszystko, no i jest wydajniejszy, chociaż mocniejszy to pali od 30 do 40 litrów mniej na dzień od bizona itd..

bizon nam lepiej czyścił ale moim zdaniem to jest do wyregulaowania a i była lepsza widoczność przy cofaniu bo w mdw tylko lusterka

Co do części to bez probemów wszystko jest zamawiasz dzisiaj jutro masz u siebie

kolego nie porównój mdw521 do supra. mdw 521 jest dużo nowszy

Opublikowano

z czesciami wszystko zalezy od rejonu kraju.. u mnieprzeważaja forschaje i nikt nie nażeka a czesci dostaniejsz szybciej niż do bizona niera.. wydajnośc bez porównaia podobnie jak z komfortem pracy... pozatym kombajn prosty w obsłudze dobre dojście do części ( co ułatwia wymiane) MDW miał podajniki szersze (kłosowy i ten co podaje zboze do zbiornika neistey nazwy niet;/) pozatym wszelke za w moim przekonaniu przemawiaja za Fortschrittem

Opublikowano

Ale chyba podajnik kłosowy jest tych samych wymiarów co ziarnowy (jeśli się nie mylę), z tym że są zamocowane pod innym kontem

Tak jest taki model jak 521 MDW :D