Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale jak jest tylko władek to trzeba sobie jakos rade dawać, a 20ha nie będzie aż tak straszne. Czasem trzeba zmienić stare przyzwyczajenia po dziadkach w obrabianiu pola. Mniej się orobisz a wydajniej.

Opublikowano

Jak ktoś dostał gosodarstwo po rodzicach to może się rozwijać, co innego jak zaczyna się od zera i małej ilości hektarów. Cięzko nawet dostać pożyczke na rozwój. Obecnie mam około 5ha swojego i jeszcze dzierżawy to tak z 8 będzie. A w tym roku dodatkowo wzieliśmy 14ha, to będzie razem 22ha. Tak z miejsca nie wezmę nowego traktora więc muszę się jakoś przemęczyc i jak wszystko bedzie dobrze to coś się rozwinie. :lol:

A jeśli chodzi o te przyzwyczajenia po dziadkach to np. u mnie sąsiedzi bez sensu jeżdżą w pole kilka razy i uprawiaja je tak jak ich dziadkowie nic nie zmieniajac i udoskonalając. :P

Opublikowano

Rzeczywiście, masz racje. Tez widze że niektórzy to coroku podorywka a później na przemian brony-kultywator. Ile to czasu i paliwa sie marnuje, ale coraz więcej ludzi pryska ściernisko i później dopiero orka siewna albo zimowa.

U mnie też było podobnie jak u ciebie. Był tylko władek a ziemi przybyło i trzeba było wszystko nim obrobić. Ale tyle to na władka za dużo. Bedziesz musiał cos władziowi do pomocy rzucić bo sie zamorduje tak jak mój.

Opublikowano

No a jakby miał władka i np. ursusa 385, który od władka wiele droższy nie jest to nie dość, że zawsze by sie na czas obrobił to jeszcze by miał kiedy odpocząć po robocie i jakiegoś browara zrobić. A tak to nawet niewie co to znaczy pewnie :lol:

Opublikowano

no dobrze ale luzy na zaworach można jeszcze raz sprawdzić bo głowica po regeneracji mogła sie dotrzec no i cos sie rozstroiło. U mnie coś kopcił przy średnim obciążeniu no i po zdjęciu przykrywek od klawiatury okazało sie że luz na zaworach się zmienił. :lol: Po regulacji jest ok :P

Opublikowano

jak dla mnie to tylko na zimnym. Bo jak silnik sie rozgrzeje to już jest inna warość luzu, albo jego brak.

Z tego co sie orjętuję to na zaworze dolotowym 0,4mm, a na wylotowym 0,5mm

Opublikowano

ok może nie znam się ale u nas mechanicy co robią traktory to ustawiaja na wylocie więcej. Ja też tak ustawiam. Kiedyś ustawiliśmy po równo i jak się rozgrzał to coś było nie tak, ale jak zwiekszyliśmy luz na wylocie to było ok.

Znajomy ma ruską koparke 2 cylindrową chłodzona powietrzem to w niej ustawia zawsze więcej na wylocie.

I tak jak pisałem 0,3 i 0,4 i jest dobrze, ale nikomu nie karze tak ustawiać po prostu może mój tak potrzebuje to i tak ma. ;)

Opublikowano

Ja ustawiam oba tak samo, na takie ciasne 0,3mm i jest zawsze wszystko ok.

Czy miał ktoś z was problem z włączeniem pompy chydraulicznej? Bo u mnie czasem niedaje sie włączyć. Tak jakby coś sie blokowało bo wogóle nie można przesunąć tej dźwigni od włąćzania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Wielkinikt
      Witam odkrecily mi się śruby z blokady mechanizu roznnicowego a mianowicie 2 kolki 4 podkladki i 6 srub , i nie mam pojecia jak maja byc zalozone podkladki czy maja zaslaniac kolki i nachodzic na siebie czy tylko 2 na zaslonienie kolkow , czy nie ma to znaczenia i jeden chu jak to jest załozone 
      ps przepraszam za bledy 

• Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A . Może ktoś ma na zbyciu .
    • Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A  . Może ktoś ma na zbyciu .
    • Przez druidzlasu
      Witam. Zakupię oryginalny klucz do wykręcania wtryskiwaczy we władziu T-25A 
    • Przez zubi1990
      Witam wszystkich będę robił teraz remont silnika w moim t25a i tu mam pytanie: jakim momentem dokręcić śruby mocujące głowicę do bloku , jaką siłą dokręcić stopy korbowodów, jaka ma być grubość panewek głównych i korbowodowych, jaka siła dokręcenia koła zamachowego, szerokość cylindra i luz w zamku pierścieni. Ciągnik z roku 1978 z dwoma drążkami do zmiany biegów
  • Dodaj nową pozycję...
v