Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w farmerze pojawił się news o nowym producencie znanych rozsiewaczy RCW. Co tym myślecie? Cena wydaje mi niewygórowana, zastanawiam się jak z jakością oraz to czy zostały powtórzone błedy konstrukcyjne z RCW

http://www.agrofoto.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/rozsiewacz-do-wapna-firmy-lisicki-8211-w-przystepnej-cenie,56844.html

Opublikowano (edytowane)

też właśnie widziałem ten nius wczoraj i mnie zaciekawił.
Nie ma co ukrywać cena 16tys netto (19680 brutto) jak na nową maszynę jest niska biorąc pod uwagę np Pomota UPR2 o pojemności 2000l (czyli nie wejdzie nawet 2 tony wapna), cena za niego to około 39400zł Brutto, krórej nie rekompensuje nawet bogate wyposażenie:

- hydrauliczny napęd tarcz z regulacją obrotów i możliwością spowolnienia jednej z nich (napęd podajnika od koła)
- licznik obrotów tarcz
- przystawka, która zmienia punkt padania nawozu na tarczę.
  W opcji skrzynia ze stali nierdzewnej dopłata około 8600zł brutto.

więcej info o Pomocie:
http://www.agrofoto.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/pomot-upr-2-8211-maly-rozsiewacz-do-nawozu-i-wapna,56500.html

Pomot ma jednak lepiej rozwiązany przenośnik nawozu, bo za pomocą łańcucha, a Lisicki pasowy który jak wiadomo w starych RCW miał tendencje do schodzenia na jedną stronę i ciężko było go wyregulować.

Ogólnie Lisicki cenowo wypada ok, ale w wyposażeniu standardowym tylny otwór powinien już być otwierany hydraulicznie. Przynajmniej w wyposażeniu opcjonalnym powinno być to obowiązkowe jak na dzisiejsze realia.|
Co mi się jeszcze nie podoba to ta kratownica wewnątrz skrzyni przez którą może się zawieszać wilgotne wapno, a nawet będzie się zawieszało na 100%. To już powinno być bardziej zmodernizowane.

Na razie jest bardzo mało info o rozsiewaczu. Producent nie ma go nawet umieszczonego na swojej stronie internetowej.

Edytowane przez TheBociek1996
Opublikowano

Dzwoniłem do firmy. Pani mówi ze mają ogromne zainteresowsnie. Maszyna jsst identyczna jak stare rcw. Aktualnie cena to 18 netto, nie ma problemu żeby sprzedać z faktura lub bez lub poprzez dilera. Dobra alternatywa dla ludzi biorących teraz maszyny z prow jak zostanie im te 20 tys zl z maszyn.

Opublikowano

właśnie wracam z oglądania. Powiem tak, po negocjowaniu kupic mozna za 17 tys. Maszyna jest identyczna jak RCW 3, malowana proszkowo, blachy wyglądają na normalnej grubości.

Nie posiada hamulców, hydrauliki, świateł.

Ulepszeniu uległa taśma przesuwna która jest karbowana, napedzane z wom, napęd talerzy jest z koła.

Przeglądając allegro to za RCW do remontu trzeba dac 5 tys po kapitalnym to okolice 10 tys. Tu mamy zupełnie nową maszynę. Uważam  że to dobry wybór jeśli ktoś szuka rozsiewacza wapna

Zdjęcia wrzuce jak wróce do domu.

Opublikowano

Ja kupiłem, aktualnie teraz firma ma tyle zamówień że nie ogrania produkcji i nie szanuje zamówień, przed wakacjami miałem dograne wstępnie za 18 tys ale dyrektor prosił aby poczekać z zabraniem  bo na wsytawę nie będą mieli, po wakacjach powiedzieli że za 18 to moge spać i za 21 moge brać. Ostatecznie za 22 oddali bo małej kłótnii. (argument nie zbicia "my wiemy ile kosztują nowe rozsiewacze u konkurecji i moze pan iśc i tam kupić, a ten o który Pan sie kłóci  już czeka 5 osób"

Ogólnie to nie mozna nic zarzucić, ładnie wykonany chyba dobrze pomalowany, taśma ma rolki to 10 cm a rozsiewa też dobrze. Ogólnie to jest to samo co robił kiedys brzeg. Za ta cene nic lepszego nowego nie znajdziecie a uzywki też niby wyremontowane i ładnie pomalowane a to jednak nie to. Jeśli masz kupić uzywkę po kapitalnym za 12 czy 14 lepiej zastanowić czy nie dołożyć i kupić nowy.

Opublikowano (edytowane)

moja wersja ma oświetlnie, hamulec, koło podporowe oraz 10 rolek z tworzywa. ogólnie za 18 była by to super oferta a tak jakiegoś szału nie ma. Mi zostało kasy z PROW-u i tak wziąłem, wiec nie tak źle mi wychodzi.
Pierwsze wersje były golasami, ale teraz musieli kilka gadzetów dodać aby spełnić normy bezpieczeństwa i cena wzrosła

Edytowane przez lukaschels
Opublikowano

Wiecie może czy mają oni jakieś punkty rozsiane po kraju czy wszystko w centrali trzeba uzgadniać. A jak opinie użytkowników? Warto się wogóle za czymś takim rozglądac? bo te nowe z pomotu są za drogie. Ten jeszcze w miarę ma cenę bez dofinansowań.

Opublikowano

po roku mogę powiedzieć że nie taki super, dobrze rozsiewa jak podłączysz z niski m ciągnikiem 60 lub 30 inaczej talerze skierowane są w dół i często wadzą o ziemię. rozrzutnik z talerzami lepiej rozsiewa. fakt tu mamy
trochę większa dokładność. mam mieszane uczucia po tym zakupie