Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

428 chyba 57km. Mocą to na pewno jest wystarczający tylko nie wiem jak z gabarytami.

Z resztą oba modele to ta sama szerokość tylko różnią się typem zawieszenia więc jeśli masz uprawne równe łąki to wystarczy 228 a jeśli są nierówne i nie ma możliwości ich wyorać (torfowe) to teoretycznie lepsza będzie 428.

Więc musisz najpierw się zastanowić czy checsz centralne zawieszenie czy wystarczy boczne. Wtedy będziemy coś myśleć :)

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

witam a co sądzicie o kosiarce dyskowej firmy kellfri oszerokości 2.5m cena 12tys.brutto zastanawiam się nad kupnem i niewiem jak się w praktyce sprawuje może ktoś miał z tą firmą doczyninie proszę o porady z góry dziękuje

Opublikowano

Cześć, a jaką kosiarkę dyskową można zaczepić do Jaśka 6010, 75KM? Raczej wolałbym zachodnią używaną i chyba teraz po sezonie bo na wiosnę mogą trochę ceny podskoczyć... nie?

Opublikowano

kolego to zależy czy z spulchniaczem czy bez bo jak z spulchniaczem to maks 2,40 bo waga takiej jest jakie 800 kilo zależy od firmy ja mam 280 cm i warzy ponad tone a bez spulchniacz to z 3 metrową spokojnie pójdzie

Opublikowano

Zależy do jakiej kwoty szukasz kosiarki. Od razu przestrzegę cię samasz omijaj szerokim łukiem kto ze znajomych pokusił się na cenę to bardzo szybko chciał się jej pozbyć.

Zwracaj szczególną uwagę na stan listwy gdyż jakieś awarie w trakcie sezonu mogą drogo kosztować. Możesz poważnie pomyśleć nad centralnym zawieszaniem bardzo przydatna rzecz. Co do spulchniacza nie jest aż tak pięknie jak by się mogło wydawać w przypadku używanej jeżeli by był to dobrze a jeżeli nie to wcale nie ma czego żałować.

Opublikowano

Miałem okazję pracować kosiarką ze spulchniaczem i nie zrobiła na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia. Osobiście zamiast za spulchniacz wolałbym dopłacić za centralne zawieszenie.

Co do kosiarek Samaszu to swoją opinię wyrobiłem na wielu przykładach. Ich zaletą jest cena i jakoś dają radę przy nie za mocnym eksploatowaniu. Jeżeli ktoś zakupił Samasz a miał dużo traw uprawianych w różnych warunkach to po 2-3 latach pozbywał się go i wolał kupić nawet coś używanego a porządnego. Osobiście nie słyszałem za dużo pochlebnych opinii na temat wielu produktów tej firmy.

Opublikowano

chyba zartujesz ze pracowales kosiarka ze spulchniaczem i nie widziales roznicy -pewnie w 1 dniu suszenia,

znam takich co za jeden sezon potingera zalatwili tak, ze jak gosc z serwisu do awarii przyjechal to nie mogl uwiezyc ze kosiarka ma 3 miesiace-wszystko zalezy od lak i kierowcy oczywiscie.

Opublikowano

Nie mówię że nie było różnicy ale początkowo miałem inne wyobrażenie co dp pracy kosiarką ze spulchniaczem jednak później sam zobaczyłem że nie jest tak pięknie jak mi się wydawało.

Opublikowano

nie porównuj pronara do kuhna, ja mam kuhna GMD 800 GII, kupiłem ja w tym roku, skosiłem 50 ha i narazie nie zmieniałem nozyków nawet na drugą strone, fajnie sie kosi, zadnej awarii nie było, spulchniacza nie mam, bo i tak musze przerwacac jak na siano, a na kiszonke to nie przewracam, bo ona zamiast jednego duzego walka robi 4 małe i trawa wtedy tez lepiej schnie

Opublikowano

jak oceniacie kosiarkę pronar bo przymierzam się do kupna kosiarki ponad 3m szerokości roboczej