Skocz do zawartości
GrzesiekJackw

rejestracja tuczników

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

witam wszystkich na forum :-) mam pytanie , jak zarejestrować tuczniki o wadze 70-90 kg? bo dostalem takie stadko okolo 11 szt ale bez nr stada. Ja swój nr oczywiscie posiadam i zastanawiam się jak te 11szt zarejestrować jako moje. Proszę o dobre i sprawdzone rady ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

normalnie jako kupione ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

sorry nie doczytalem... a masz swoje maciory?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2353

Jeden szczegół a wiele zmienia ;) w tym wypadku w grę wchodzi tylko urodzenie, jeśli są jakieś sztuki na stanie

Edytowano przez lukasz222

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

maciore jedna mam :) tylko te tuczniki teraz nie wiem jak zarejestrować.....

 


LUKASZ222 urodzenie??

ale chyba ze z data pół roku wstecz....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2353

Nawet jeśli - jaki problem? Zgłoszenia urodzenia świń musisz dokonać najpóźniej przed opuszczeniem stada przez te sztuki (czyt. przed sprzedażą, ubojem). Określone terminy co do dnia w przypadku świń już od jakiegoś czasu nie obowiązują. Nikt nie udowodni Ci, czy masz maciorę która te świnie urodziła, wystarczy, że przed datą ich urodzenia masz jakieś sztuki na stanie. A czy to warchlaki, maciory, tuczniki czy knury, wsio jedno, bo nie są identyfikowalne indywidualnie jak bydło. Zgłosisz urodzenie np. 3 miesiące temu, a czy sprzedasz je za tydzień czy za pół roku, również bez znaczenia, bo czy sprzedajesz świnię po roku z wagą 200kg, czy po 3 miesiącach 70-kilogramową, to wyłącznie Twoje zmartwienie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2353

Już chyba z rok jak nie więcej. Info ze strony ARiMR:

"Oznakowanie zwierząt

Posiadacz zwierzęcia jest zobowiązany do jego oznakowania i zgłoszenia tego faktu Agencji przed opuszczeniem przez zwierzę gospodarstwa lub

  • w terminie do 7 dni od dnia urodzenia zwierzęcia - w przypadku bydła
  • w terminie do 180 dni od urodzenia - w przypadku owiec i kóz
  • bezwłocznie, a fakt ten zgłosić nie później jednak niż przed dniem opuszczenia przez zwierzę gospodarskie siedziby stada - w przypadku świń"

 

Znalazłem jeszcze nowinkę, o której się właśnie dowiedziałem:

 

"Posiadacz bydła, owcy i kozy zobowiązany jest zgłosić w biurze powiatowym ARiMR każdą zmianę miejsca pobytu zwierzęcia w ciągu 7 dni od daty zaistnienia w/w zdarzenia.

Posiadacz trzody chlewnej zobowiązany jest zgłosić w Biurze Powiatowym ARiMR zwiększenie lub zmniejszenie liczebności stada w ciągu 30 dni od daty zaistnienia w/w zdarzenia."

 

Można powiedzieć, że te dwa przepisy się nieco wykluczają, ale i tak pole do popisu bardzo duże. My się nigdy specjalnie z rejestracją prosiąt nie spieszymy i żadnych problemów nie ma.

 

Koniec końców możesz zgłaszać urodzenie, jeśli masz przynajmniej jedną sztukę na stanie. Jaką im przypiszesz datę urodzenia to już Twoja decyzja, zgodnie z tym co napisałem w poście wyżej. Jak zgłosisz urodzenie które nastąpiło miesiąc temu, nic się nie stanie na 100%

 

 

EDIT: oto czego dowiedziałem się w BP ARiMR - świnie mają być na bieżąco notowane jedynie w Księdze stada. W systemie IRZ mają być zgłoszone niezwłocznie, ale po oznakowaniu. Czyli w praktyce, można zarejestrować miot na dzień przed sprzedażą i system nie wykaże błędu. Bez względu na to, czy świnie urodziły się pół roku, czy rok temu.

Edytowano przez lukasz222

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr0224    6

Nie wykluczają się, w ciągu miesiąca musisz zglosić np. urodzenie danych sztuk. Jednak tatuaż bądź kolczyk musisz mu założyć przed odjazdem z gospodarstwa. Wcześniej bylo tak że w ciągu miesiąca musisz zgłosić i ztatuować i to było głupie i nikt tego praktycznie nie przestrzegał bo spróbuj ztatuować prosię (gdy jeszcze nie były tak znane kolczyki i większość tatuowało) nawet  niech ma ten miesiąc to ile ono ma parę kg to jakbyś chciał porządnie walnąć tatuownicą żeby był widoczny odciśk to bys tego prosiaka zabił. dodatkowo na początku trzeba było robić 4 tatuaże więc z takiego prosiaka został tylko rozbity kotlet na ścianie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2353

Nie musisz zgłaszać urodzenia w ciągu miesiąca, musisz je tylko ewidencjonować w księdze stada na bieżąco. W praktyce wygląda to tak, że nie zgłaszasz w ARiMR faktu urodzenia, tylko fakt oznakowania. Świnia może mieć i 5 lat, a nieoznakowana nie musi (a nawet nie może) być zgłoszona do systemu ARiMR, jeśli nie opuszcza stada. A poprzedni przepis nie był głupi, ja tatuuję prosięta w 2-3tyg życia ;) haczyk jest taki, że używam tatuownicy usznej, a nie tej uderzeniowej. I szczerze mówiąc tej usznej nie zamieniłbym na żaden kolczyk ani tę "packę", przydałaby się tylko druga sztuka, bo w tym przypadku numer jest dzielony na 2 części i trzeba numerki przekładać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr0224    6

Lukasz222 tak musisz zapisywać je w księdze stada ale informacja musi tez iść do agencji a na ewentualnej kontroli porównują stan jaki masz na księgach wszystkie sprzedaże itp. i to co mają zapisane u siebie na komputerach w agencji i stan musi się zgadzac

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2353

Nie musi się zgadzać. Możesz mieć 200 świń zgłoszonych w ARiMR, a 300 na chlewni i kontrola nie doczepi się, pod warunkiem, że te 200 jest oznakowane, a pozostałe 100 nie. Oczywiście w księdze musi być 300. Paradoksalnie gdybyś miał 201 oznakowanych, to wtedy miałbyś problem, że jedna oznakowana nie jest zgłoszona, choć można się też tłumaczyć, że nie minął jeszcze termin zgłoszenia.
Napisałem Ci przecież wyraźnie, że zgłaszasz w BP fakt oznakowania, a nie urodzenia. W moim przedostatnim poście, w ostatnim akapicie, masz dokładnie opisane jak to wygląda ze strony IRZ.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2353

Nie każę Ci wierzyć mnie, te info które podałem jak to wygląda w praktyce jest prosto z ARiMR ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez tomek321455
      Witam w tym temacie chciałbym poznać waszą opinię na temat karmienia trzody chlewnej mieszanką paszową własnej produkcji zmieszanej z odpowiednią proporcją koncentratu i do tego młóto browarne. Takie pożywienie 2 razy dziennie rano i na wieczór a w przeciągu dnia tak popołudniu zielonka z lucerny co wy na to??
    • Przez PiotrMurgrabia
      Witam, jestem tutaj nowy.
      chciałbym sie dowiedzie czy warto jest wybudowac chlewnie na około 250 sztuk na rzut. planowana jest budowa na płutkiej ściołce.
    • Przez agroleon
      witam Agrofotowiczów.
      ja z pytaniem a mianowicie ile sztuk bydła opasowego można wyżywić z 1ha oraz ile stuk tucznika z 1 ha prosił bym o odpowiedzi i admina zeby nie zamykał tematu. A również jakie koncentraty i witaminy dla bydł i dla świń by szybciej i nitensywniej rosły. Żeby lepiej wykorzystywały pasze im zadawana, a daje bydłu kiszonke z kukurydzy i śrute ze zbóż oraz siano. Świnie natomiast dostają koncentrac + śruta z zbóż, Poradzcie coś jestem otwarty na rady mądrzejszych ode mnie. pozdrawiam
    • Przez RelMy
      Witam, mam dość poważny problem z uzyskaniem przyzwoitej mięsności u moich świń. Wiem, że ciężko będzie komukolwiek mi pomóc bo sam opis problemu nie wystarczy, najlepiej byłoby to widzieć. Ale może ktoś mnie naprowadzi na jakieś rozwiązanie,
      Nigdy takiego problemu nie miałem, Wszystkie tuczniki sprzedawałem do lokalnej masarni i było wszystko w porządku, aż do momentu jak sprzedałem 4 mioty świń pod rząd bardzo otłuszczonych i miały bardzo mało mięsa, Żywienia nie zmieniłem aż tak drastycznie, nawet wydaje mi się, że poprawiłem. Świnie utrzymuję w cyklu zamkniętym, lochy PBZ, inseminowane rasami mięsnymi; Pietrain, albo Duroc x Pietrain. Pasze robię sam, zboża własne + koncentraty z lokalnej mieszalni pasz. Prosiłbym o jakieś wskazówki albo porady na co mógłbym zwrócić uwagę albo co poprawić.
       
      P.S. Mam pewne podejrzenia co do materiału genetycznego jakim mam inseminowane lochy. Zauważyłem, że w miocie praktycznie żadne prosię nie ma żadnych plam ( czarncyh ani brązowych) charakterystycznych dla ras mięsnych.
       
    • Przez rudinho11
      Witam,

      Słyszeliście o QAFP - Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności, może ktoś w nim uczestniczy. Z tego co czytałem to certyfikat polega na tym że dostają je tylko polskie świnie od polskiego rolnika, rasy takie jak PBZ, WBP, DUROC, LINIA990, PIC.

      Warunki do spełnienia są dość ogarnięte: dobrostan, żywienie normalne ( śruta, premiks lub koncentrat, śruty sojowa, rzepakowa itd.) nadzór weta. Myślę że do spełnienia..

      minusy - certyfikacja kosztuje ok 2 tys... (ARiMR do 29 stycznia zwraca 1,2tys)
                  -4 ubojnie dotąd podpisały kontrakt na odbiór tych świń....

      plusy + cena podobno o 20% wyższa,

      Co wy na to ?

       
×