Skocz do zawartości
RelMy

Nagły spadek mięsności

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
RelMy    0

Witam, mam dość poważny problem z uzyskaniem przyzwoitej mięsności u moich świń. Wiem, że ciężko będzie komukolwiek mi pomóc bo sam opis problemu nie wystarczy, najlepiej byłoby to widzieć. Ale może ktoś mnie naprowadzi na jakieś rozwiązanie,

Nigdy takiego problemu nie miałem, Wszystkie tuczniki sprzedawałem do lokalnej masarni i było wszystko w porządku, aż do momentu jak sprzedałem 4 mioty świń pod rząd bardzo otłuszczonych i miały bardzo mało mięsa, Żywienia nie zmieniłem aż tak drastycznie, nawet wydaje mi się, że poprawiłem. Świnie utrzymuję w cyklu zamkniętym, lochy PBZ, inseminowane rasami mięsnymi; Pietrain, albo Duroc x Pietrain. Pasze robię sam, zboża własne + koncentraty z lokalnej mieszalni pasz. Prosiłbym o jakieś wskazówki albo porady na co mógłbym zwrócić uwagę albo co poprawić.

 

P.S. Mam pewne podejrzenia co do materiału genetycznego jakim mam inseminowane lochy. Zauważyłem, że w miocie praktycznie żadne prosię nie ma żadnych plam ( czarncyh ani brązowych) charakterystycznych dla ras mięsnych.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szymi40    373

Znajomemu   też  wyszła  słaba  mięsność  na  zakładzie  -  to jego żona  w  auto  i   do nich  ,  na wstawiała  im   h....w   i mięsność  skoczyła o  3  %    

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

staszek131415    2020

Witam, mam dość poważny problem z uzyskaniem przyzwoitej mięsności u moich świń. Wiem, że ciężko będzie komukolwiek mi pomóc bo sam opis problemu nie wystarczy, najlepiej byłoby to widzieć. Ale może ktoś mnie naprowadzi na jakieś rozwiązanie,

Nigdy takiego problemu nie miałem, Wszystkie tuczniki sprzedawałem do lokalnej masarni i było wszystko w porządku, aż do momentu jak sprzedałem 4 mioty świń pod rząd bardzo otłuszczonych i miały bardzo mało mięsa, Żywienia nie zmieniłem aż tak drastycznie, nawet wydaje mi się, że poprawiłem. Świnie utrzymuję w cyklu zamkniętym, lochy PBZ, inseminowane rasami mięsnymi; Pietrain, albo Duroc x Pietrain. Pasze robię sam, zboża własne + koncentraty z lokalnej mieszalni pasz. Prosiłbym o jakieś wskazówki albo porady na co mógłbym zwrócić uwagę albo co poprawić.

 

P.S. Mam pewne podejrzenia co do materiału genetycznego jakim mam inseminowane lochy. Zauważyłem, że w miocie praktycznie żadne prosię nie ma żadnych plam ( czarncyh ani brązowych) charakterystycznych dla ras mięsnych.

 

Kolego od plam mięsność się nie poprawi jeśli dotychczas miałeś dobrą mięsność to raczej nie genetyka a żywienie może koncentrat zmieniłeś albo odbiorca dmucha Cię w rogi  miałem ten sam problem ale zmieniłem odbiorcę i mięsność się poprawiła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    446

 

Żywienia nie zmieniłem aż tak drastycznie, nawet wydaje mi się, że poprawiłem.

 

 

Ogólnie temat szeroki, piszesz że nawet poprawiłeś (masz jakieś próby pasz to potwierdzających), bo jak weszło nowe zboże to mogło wiele zamieszać, nie wiemy w jakim to odstępie czasowym bo nowe zboże to spadki były by raczej powolne. U nas pomiędzy odstawami różnice bywają na poziomie 2% nie więcej i nieraz średnią psują 3-4 sztuki o wyjątkowo słabej mięsności.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lagunal6    1

Znajomemu   też  wyszła  słaba  mięsność  na  zakładzie  -  to jego żona  w  auto  i   do nich  ,  na wstawiała  im   h....w   i mięsność  skoczyła o  3  %    

 

i potem na wadze 5% mniej za pyskowanie he he

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kombi82    14

ja zauważyłem taka zależność ceny do mięsności im cena niższa to i mięsność maleje jak cena w górę to mięsność również postrasz mniana zakładu albo poprostu zmień zmień odrazu podskoczy przynajmniej u mnie tak było

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Turbina    9

Napisz konkretnie ile sztuk odstawiłeś i jaka mięsność. Osobiście powiem ci że tuczyłem krótko na koncentracie i była porażka. Konkretny premiks i soja, najpewniej wychodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lazik11441    17

kolega wyżej, nie chodzi że od plam ma mięsność się zwiększyć.. poprostu jak pietrain i wgl to razej w jakimś kolorze sie prosięta rodziły i były mięsne (z plamami) a teraz wszystkie białe więc raczej o to chodzi że teraz nie mięsne a jakieś "zwykłe sie rodzą.. o to pewnie chodzi a nie że od plam przybywa mięsności.. masakra..

Napisz ile czasu chowałeś i jaka waga i ta mięsność ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lazik11441    17

ja proponuję zmienić nasienie , lepiej by było te lochy kryć Pic 410, ja tak mam i sobie chwalę, spróbuj z 5 loch na próbę, nie musisz wszystkich :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wl_master    7

dobrze by było aby ta lokalna mieszalnia określiła chociaz białko w zbożu bo w tym roku jakość zboża jest bardzo różna i może być tak że różnica nawet 1% poniżej poziomu daje nam do 6 kg białka ogólnego w paszy mniej a to już jest dość sporo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×