-
Podobna zawartość
-
Przez Sebastian_
Witam. Poszukuję pługa 4 skibowego obrotowego vario z przedpłużkami i kółkiem w środku pługa. Do ciągnika 115km (claas arion 510). Ziemie bardziej piaszczyste i część gliniastej. Budżet do 40 tyś. Czekam na wasze propozycje. Zastanawiam się nad rabewerk albatros V 120 M IV, Lemken variopal 140. Pługi z przedpłużkami. 115km wystarczy na taki pług ?.
-
Przez damiandg
Witam chce kupić pług jedno belkowy czteroskibowy. Zastanawiam się między Agromaszem a Akpilem. Akpil jest droższy prawie o 6000zł. Czy warty jest tej ceny? Z góry mówię że nie chce starego zachodniego bo cena ich w mojej okolicy to kosmos a wszystko do wymiany. Powiedzcie który lżej będzie orał. U mnie zienia bardzo ciężka więc pług będzie miał odkładnie ażurowe.
-
Przez domanpower
Chcę kupić nowy obrotowy pług 4-skibowy na Młodego Rolnika, polski lub zachodni. Budżet max 60 tyś ale wolałbym coś sporo tańszego.
Ciągnik to T5 110km,rozstaw opon to ok 210mm ,opony tył 420/85 r 34
Tereny u nas są płaskie, 5-6 klasa. Chciałbym żeby pług był lekki, na zabezpieczeniu zrywalnym.
Pług musi zakrywać koło tj. jadąc kołem przy samej miedzy ma ładnie odorywać za nim, czyli 45cm na skibe ?.
Każdy dealer proponuje mi co innego- Agro masz pol, Akpil md ,Sukov, Kuhn,Overum.
Ktoś mi mowił ze akpil lekko idzie w polu i Sukov, Wole mieć trochę zapasu mocy
Liczę na pomoc. Pozdrawiam. ps .nigdy nie miałem styczności z pługami obrotowymi
-
Przez krzysiek14
Witam. Zakupiłem pług obrotowy firmy naud myślę go po sezonie odnowić trochę i poszukuje oryginalnej farby. Orientuje się ktoś może jakie jest oznaczenie farby do tego pługa?
-
Przez Lukas85
Od jakiegoś czasu uzytkuje pług 4 skibowy z zabezpieczeniem hydraulicznym marki Huard. Ogólnie pług sprawuje sie dobrze, od samego poczatku jest jednak problem przy obrocie. w tym modelu jest jeden siłownik dwustronnego działania z kostka oraz mały siłowniczek na ramie ktory wysuwa trzpien blokujacy pozycje. Działa to w taki sposób ze podczas obrotu po nacisnieciu dzwigni hydrauliczej na poczatku odsuwany jest ten mały siłowniczek ktory odblokowuje mozliwosc obrotu a nastepnie duzy siłowinik obraca pług. Wszystko jest ok i działa poprawnie poza tym ze w momencie jak konczy sie obrót i mały siłownik wbija trzpien blokujacy strasznie trzesie ciagnikiem. Nie mam akurat zrobionego nagrania ale dosłownie przez chwile cały ciagnik sie trzesie. Tak było od samego poczatku i nie moge sobie z trym poradzic. Czasami podczas obrotu jak uda sie w odpowiedniej chwili puscic dzwignie hydrauliki siłownik zaskakuje poprawnie i nie trzesie ciagnikiem ale czasami jest tak ze jak sie pusci ta dzwignie za wczesnie to siłownik nie zdarzy obrócic pługa i trzeba go ob racac jeszcze raz. Zdjecie zapozyczyłem z jakiegos ogłoszenia ale chodzi o ten mały siłownik na dole przy zawiesiach
-