Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

właśnie nie mam ostke. problemy zaczęły się już w czerwcu bo zaczęło latami wysychac i w tych miejscach teraz wyrosły nowe rośliny i powiem wam ze całkiem ładne tylko prawidłowe zboże już dojrzewa i miejscami wysypuje się. 100m dalej ta sama pszenica z ta sama uprawa wygląda normalnie

Opublikowano

Masz Jutte U siebie? jak zdrowotnośc i wysokość?

Kolega ma, zdrowotność bdb, bardzo niska i sztywna odmiana. Ma słaby wigor wiosenny (nawet słabszy niż julius), ale jak się wykłosi to już wygląda super. Raczej na dobre stanowiska.

Opublikowano

czy zachodnia część od Wisły tnie już pszenice? 

Jahoo jak Natula? 

Mam wrażenie, że moja będzie gotowa na przyszły tydzień, wszystkie kłosy już dawno opuściła do dołu. 

Opublikowano

Ktoś może polecić jakąś dobrą pszenicę paszowa dobrze plonujaca ok chelma? ?

 

sprawdz sobie na LZO dla woj. lubelskiego lub czytaj prase rolniczą tam wszystko jest. i jest to bardziej wiarygodne niż plony na agrofoto.

 

Opublikowano

jesli nie ogladzasz to skad wiesz-ja ogladam czesto i tam propagandy jest tylko 5 pierwszych minut a potem sama prawda, w gazetach rolniczych ktore czytam regularnie czyli farmer i tpr tez na poczatku jest reklama ale potem sa rzetelne informacje a jesli jest tekst sponsorowany to obok jest reklama firmy ktora go zlecila i chyba tylko glupi nie wie o co chodzi a we farmerze to nawet takich numerow nie robia-ale to kosztuje 10 na miesiac.

wiesz co to jest lzo czy pdo, iung-pib,coboru ????

 zreszta przy takiej pogodzie to wszelka nauka wymieka B)  -plony na slabych glebach na poziomie 3t , na mocniejszych to sie dopiero okaze, choc pszenzyto pod 6 t podeszlo, jak nie pada praktycznie przez 2 m to zadna odmiana nie pomoze..

Opublikowano (edytowane)

"wiesz co to jest lzo czy pdo, iung-pib,coboru ????"

 

Może się zdziwisz, ale NIE czytając i nie oglądając tego, co wymieniłeś, można wiedzieć, co to znaczy i co nowego w rolnictwie .Zasięgam informacji np w IUNG w Puławach i mogę ci powiedzieć, że oni też często korzystają z tego, co zobaczą u rolników albo rolnikom zlecą do wykonania. Żaden instytut nie jest w stanie przebadać wszystkiego. Dlatego są ankiety - co rolnicy uprawiają na danym terenie. Bo rolnik jak nie jest zadowolony z danej odmiany, to nie będzie jej siał dłużej niż dwa lata. A odmianę opracowuje się conajmniej na 15 lat uprawy, żeby firma nasienna wyszła na plus.

W wielu przypadkach wolę bazować na doświadczeniach zagranicznych,  na przykład niemieckich czy holenderskich, bo nie oszukujmy się, ale od ponad 20 lat nasze instytuty albo małpują doświadczenia zachodnie, albo są o pół kroku za nimi.  Jeśli nie ma pieniędzy na badania, to się nic nowego nie odkryje.

 

U mnie żniwa zbożowe ruszą dopiero po niedzieli. Na razie koszę facelię, z 1/3 rzepaku jeszcze na polach u ludzi.

 

Dodam jeszcze, że prawie 30 lat ojciec brał udział w doświadczeniach polowych nowych odmian tytoniu, tzw poletka doświadczalne i badanie nowych, niepisanych jeszcze nowych odmian. Wcześniej takie badania robiła moja babcia od lat 60-tych. Więc mam pojęcie, jak wyglądają "badania naukowe" w rolnictwie i jak się to ma do literatury.

A TV po prostu wogóle nie oglądam.

 

 

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Doświadczenia z zachodu mogą być traktowane jako pewna wskazówka i ciekawostka przyrodnicza ale przenosić je od razu na nasze warunki jest bez sensu. Mrozodporność odmian, długość wegetacji, suma opadów, gleby, uodpornienia na śor,  to wszystko może być diametralnie inne jak u niemców. 

Opublikowano

Większość ŚOR na zachodzie funkcjonuje dużo dłużej niż u nas i warto wiedzieć, co tam przestaje być skuteczne i dlaczego. Poza tym są regiony w Niemczech czy w Austrii o podobnym mikroklimacie, trzeba tylko wiedzieć, jakie.

Opublikowano

Nie odbierz to źle jahoo,ale dziwisz się dlaczego nasze instytuty są do tyłu,właśnie dzięki takim jak Ty który którzy mówie o dużym procencie naszego narodu wychwalają zachodnie prdodukty choćby chorowały miały podadność na grzyby a są takie itp itd dla was są naj naj bo niemieckie dunskie i h wie jakie byle z zachodu a zachód się cieszy bo i tak opryskasz ich produktami.
Wiadomo są krajowe produkty do d ale i są bardzo dobre,tak samo z zachodnimi.ja nie mogę złego słowa na moich ziemiach powiedzieć o naszych odmianach.
A co do artykułów w prasie to po części się z Tobą zgadzam

Opublikowano

Ja nie piszę, ze są "lepsze" - bo to nieprawda, w każdym razie ja tak nie uważam. Widzę, że rolnictwo na zachodzie zabrnęło za daleko wślepą uliczkę chemii, już nawet mieszkańcy tego nie chcą. Dlatego tak torpeduje się nasze rolnictwo, które jeszcze produkuje w sposób bardziej ekologiczny, jest masę małych gospodarstw, które mogłyby dostarczać na rynek zdrowsze produkty , ale rzuca im się kłody pod nogi, podczas gdy na zachodzie europy daje się takim rolnikom ułatwienia, buduje targowiska, gminy organizują zrzeszenia lokalnych producentów.  Popatrzcie tylko w ogłoszenia - masę ofert na bydło do chowu, warchlaki - z Danii, Holandii. Aby zabić u nas produkcję, bo oni mają nadpodaż, gdyż nikt tego nie chce. We Francji jest boom na produkty tradycyjne, nawet markety nie chcą za bardzo taniego chemicznego mięsa z GMO. 

Naszą szansą była produkcja tradycyjnej wołowiny, w tym tej "z uboju rytualnego" - i co, szybko podłożono nam świnię w przepisach.

 

Tak że warto robić swoje i patrzeć, co robią sąsiedzi. Jeśli robią lepiej, warto stosować u siebie. A jak robią gorzej, to tym lepiej dla nas.

A wydźwięk mojej krytyki dotyczy tego, że nie ma wsparcia dla rolnictwa jako sensownej całości, w tym badań.

Opublikowano

No i teraz mi się podoba Twoja gadanie ;-)jak to mówią dobrze prawisz.
A co do pszenic,sailor doszła pięknie,u ojca 2ha wykoszone tej odmiany,też ponad 7t/ha,u mnie 1ha był seilora podobny plon,reszta belissy ale ona musi pare dni poczekać no i arabela też z tydzień ponad,testowy tybalt na 0,6ha jeszcze zielona na dole słoma
Kombajny zjeżdżają z pól rosa idzie,a nad ranem znów opady możliwe na radarach widać wrr:-/

Opublikowano

Witam,

 

Mam pytanie. Macie w tym roku problem z niedojrzałym zbożem w ścieżkach? Reszta zboża dojrzała a ścieżki zielone zarówno w pszenicy ozimej jak i jęczmieniu jarym.I teraz nie wiem czy czekać z koszeniem czy nie. Pierwszy raz mi się takie coś przydarzyło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 
       
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
    • Przez yacenty
      Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie startegie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
      Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
      Temat jest kontunuacją rozbitą na wątki z tematu ogólnego o pszenicy: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/
       
    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Potrzebuje bardzo dobrej odmiany pszenicy ozimej na województwa wymienione w temacie. Najlepiej żeby to była ostka, odporna na choroby, na średnie stanowiska i dobrze plonujaca. Wiem, każda firma ma taka pszenicę, która ma wyżej wymienione cechy. 😀
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v