Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, jahooo napisał:

Jako ciagnik do orki i agregatu siewnego też kupiłbym 914 a jeszcze chętniej 1014. Ale jako uniwersalny lepszy jest MTZ. Teraz szukam drugiego większego ciągnika ~100KM i biorę Ursusa pod uwagę do celów jak wyżej. Tylko ceny ciagników z przodkiem są już nieadekwatne do ich wartości i stopnia zużycia. Co mi z tego że części jeszcze trochę tańsze jak do zachodnich, nie uśmiecha mi się ciągłe grzebanie bo wiecznie coś niedomaga. Pod względem użytkowym moim zdaniem taki ZT323 bije nasze ursusy na głowę i jest sporo tańszy. Tylko trzeba mieć troche w głowie, żeby go naprawić, sam młotek i przecinak nie wystarczy.

Nie jestem zaciekłym fanem MTZ, po prostu potrafię docenić trwałość i rozwiązania techniczne tego ciągnika. Mam taki i mogę go porównać do C-360, 3p, MF-a 255, C-385, 7211/7245 bo wszytskimi tymi ciągnikami w życiu trochę pracowałem i je reperowałem.

Ursus ciężko trafić dobrego ale jak się poszuka np. znajomy sprzedał 1614 z 97 r. za 32 tyś . mechanicznie super stan tylko trochę wizualnie do poprawki ,dla mnie za duży bo tak to bym brał . A co do 323 kuzyn miał i sprzedał teraz szuka jakiegoś Ursusa , skręt to w tym porażka i ciągle coś mu się pierdzieliło i taki rympał nie ciągnik

Opublikowano

Tak samo można narzekac na MTZ czy Ursusa. Po prostu trzeba znać dane ciągniki i wiedziec co poprawić. Taki 323 z silnikiem SW400 i poprawionym skrętem to miód maszyna.

1614 to wielkie bydle bez polotu jak dla mnie. Trzeba mieć kawałki po 10-20ha aby tym ekonomicznie pracować. Na moje potrzeby 1014 byłby idealny, więcej nie potrzebuję. A jeśli większy, to coś z zachodnich. Sąsiad ma 1224 i 16145 i ciągle coś grzebie jak nie w jednym, to w drugim. Silniki OK, ale reszta ciągle się sypie. Jak nie żółw, to mikropompka, wałek, podnośnik - i tak w kółko

Opublikowano

Ja szukam jakiej 4 z napędem do ciężkiej roboty . sąsiad mój ma 1222 i tam ciągle nie grzebie a ciągnik lekko u niego niema . Ale każdy wie co potrzebuje i niech kupuje pod siebie

Opublikowano
2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

W 80 zmienia się tryb w skrzyni i ciągnie 52km/h, na YouTubie są filmiki.16 do przodu 8 do tyłu na 50km/h biegów starczy.

I przy -20, trach i pali co w Perkinsach jest nie osiągalne bez rozrusznika szybko obrotowego,jeszcze można ratować się grzałko.

A co Ci da ta skrzynia 50km/h? Mniejsze spalanie podczas transportu 5 kabanów dwukółką do rzeźni? Bo w polu czy transporcie na pewno biegów zabraknie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marecki2922 napisał:

Ale urwa jaja😄 gdzie ześ to wynalazł 

Znajomy wstawił na fejsie. 

Opublikowano

Znajomemu kiedyś kolega łąkę wydzierżawił, miał nie daleko więc wypasał tam krowy, no i co tam zaprowadził to krowy zaraz po koleji zapalenie, mleka brak, nie widział czemu, kombinował, a okazało się że lokalne patusy mu te krowy cztery razy dziennie doiły na tej łące

• Haha 8
Opublikowano
21 godzin temu, hoodoowca napisał:

Dlatego pytam bo nie wiem ,zależy mi na dużej ładowności do transportu zboża i QQ.

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-tandem-skorupa-8t-rolnicza-10t-burty-do-kukurydzy-CID757-IDB5Kx5.html#defa3e8ca1

to masz problem mam taką jak na 3 zdjęciu ta pomarańcza z pomalowanym paskiem na czarno z przodu , coś koło 15 m3 i z kukurydzą (sieczką) to 7211 nie ma co robić , ale już zboża to na skup woziłem z 6,5 tony to tak z mniejsze 2/3 burtów to taki ciągnik jak twój już ciężko miał (T4 -100 KM - 4 tony masy) tylko u mnie górki są . A znów sąsiad odwoził z pola do siebie ciągnikiem 6 cyl i 130 KM to już prawie pełną ładował to ciągnik mu też stękał z 5 zbiorników supra  pszenicy 

To szukaj z dużymi burtami jak ta typowo objętościowe , albo trochę niższymi z nadstawkami to do zboża będziesz zdejmował 

Opublikowano
8 godzin temu, Wiesi0 napisał:

W 80 zmienia się tryb w skrzyni i ciągnie 52km/h, na YouTubie są filmiki.16 do przodu 8 do tyłu na 50km/h biegów starczy.

I przy -20, trach i pali co w Perkinsach jest nie osiągalne bez rozrusznika szybko obrotowego,jeszcze można ratować się grzałko.

Perkins słabo pali?

7 godzin temu, jahooo napisał:

Własnie te mi się podobają, a najbardziej 1455

To znajdź takiego

Opublikowano
8 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Ile ? Miałem 80tke na szybkiej skrzyni i jego maks to było 36 km/h na oponach 18.4.....

Do ciężkiej serii powyżej -5 bez grzałki już nie podchodź

Opublikowano
4 godziny temu, PRIMO napisał:

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

do tej pory myślałem że piłem mleko prosto od krowy ale jednak się myliłem xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v