Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam obecnie termę elektryczną to jakoś słabo to grzeje a do dojarki musi być 75 *C a poza tym elektryczne jakoś mnie nie przekonują .

Opublikowano
7 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Na co zwrócić uwagę przy zakupie owijarki do sianokiszonki? 

Co polecacie z tych "rzemieślniczych" firm? Myślałem o Strumyku? 

Kiedyś przyjechał do mnie kolega jakąś jarmarkową owijać mokre bele z poplonu to się rozleciała - pękła obudowa łożyska na przekładni kątowej, zgięło wałek i po robocie, kupiłem metal facha i nie było problemów... 

1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

Jest to cena ofertowa czy transakcyjna? Bo wystawiać mogą i za 200 zł...

https://archiwum.allegro.pl/oferta/20-groszy-1990-rok-moneta-obiegowa-i7673475232.html tu np 2gr sprzedało się za 10zł, jeśli stan menniczy to 1zł sprzedają po 200zł 

Opublikowano
PRIMO napisał:

Zda egzamin ten podgrzewacz do dojarki przewodowej? 

https://www.ceneo.pl/8447112

Zależy jak długi rurociąg i grubość rur mlecznych u mnie na 80m i rure 52mm odzysk z chłodni 80L i terma 60L daje radę

zycietoniejebajka1 napisał:

Na co zwrócić uwagę przy zakupie owijarki do sianokiszonki? 

Co polecacie z tych "rzemieślniczych" firm? Myślałem o Strumyku? 

Strumyk niech płynie szukaj używki sipmy lub metalfacha za 2,5-3 tys powinno się znaleźć a lepiej jakąś samozaładowczą

PRIMO napisał:

Mam obecnie termę elektryczną to jakoś słabo to grzeje a do dojarki musi być 75 *C a poza tym elektryczne jakoś mnie nie przekonują .

z gazem dodatkowe ceregiele butla i pamiętać by mieć ma zapas i wentylacjia dobra przy piecyku

Opublikowano

Ja nawet nie wiem ile mam metrów, ale będzie podobnie ok 70 m i terma 60 L wystarcza dla rury fi 40. Woda wcale nie może mieć 75°C do mycia. Mam nastawione ok 60-65 i wystarcza. Bakterie niemal od 2 lat zawsze 10. Raz tylko była wpadka, ale przez kiepską wodę z własnego ujęcia do mycia schładzalnika. Elektryczną włączasz raz i zapominasz. Może masz dużo kamienia w wodzie to grzałka obrosła nim i straciła sprawność.

Opublikowano
27 minut temu, slawek74 napisał:

Zależy jak długi rurociąg i grubość rur mlecznych u mnie na 80m i rure 52mm odzysk z chłodni 80L i terma 60L daje radę

z gazem dodatkowe ceregiele butla i pamiętać by mieć ma zapas i wentylacjia dobra przy piecyku

Na obecną chwilę jest jest jakieś 45 metrów ale w przyszłości będzie wydłużony o ponad 20 metrów.

Rura fi 52mm 

Butle mam dwie więc nie ma problemu z szybką wymianą. 

8 minut temu, Thomas2135 napisał:

Ja nawet nie wiem ile mam metrów, ale będzie podobnie ok 70 m i terma 60 L wystarcza dla rury fi 40. Woda wcale nie może mieć 75°C do mycia. Mam nastawione ok 60-65 i wystarcza. Bakterie niemal od 2 lat zawsze 10. Raz tylko była wpadka, ale przez kiepską wodę z własnego ujęcia do mycia schładzalnika. Elektryczną włączasz raz i zapominasz. Może masz dużo kamienia w wodzie to grzałka obrosła nim i straciła sprawność.

Fachura mówił że płyny aktywują się minimum 60-65 *C a jak przeleci przez rurociąg to traci około 10 *C.

Opublikowano

Temperaturę dla roztworu zalecają chyba 55°C więc te 65 po przejściu przez rurociąg będzie w sam raz, ale nie 75°C. 

Opublikowano

@PRIMO ale co nie tak z tym bojlerem co masz za mały czy jak , do tej pory działał ? Ile litrów , ja mam z ok 80 l przy rurze fi 40 i ok 35 m długości wody dość , a do tego mam niedawno odzysk ciepła drugi pojemnik to koszt jego koło 2000 zł (z podłączeniem do chłodni) . Super sprawa latem do 60 C nagrzeje (może więcej nie pamiętam ) za to przy mrozach do 40 C

A przy gazowym może być problem raz komin trzeba , chyba że to w pomieszczeniu będzie się palić to jeszcze gorzej bo wszystko zasyfi 

Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał:

PRIMO co to za fachura jak taki swojski/wiejski to pewnie i paluchem temperaturę mierzy 😃 odzysk ciepła masz od chłodni?

Odzysk ciepła może będzie tylko narazie temat otwarty bo być może będzie zmiana schładzalnika na większy.

24 minuty temu, sebe1033 napisał:

@PRIMO ale co nie tak z tym bojlerem co masz za mały czy jak , do tej pory działał ? Ile litrów , ja mam z ok 80 l przy rurze fi 40 i ok 35 m długości wody dość , a do tego mam niedawno odzysk ciepła drugi pojemnik to koszt jego koło 2000 zł (z podłączeniem do chłodni) . Super sprawa latem do 60 C nagrzeje (może więcej nie pamiętam ) za to przy mrozach do 40 C

A przy gazowym może być problem raz komin trzeba , chyba że to w pomieszczeniu będzie się palić to jeszcze gorzej bo wszystko zasyfi 

Obecnie jest 30 litrów. 

Przy gazowym nie jest tak źle i wcale tak nie zasyfiają jak jest dobra wentylacja. 

Opublikowano

PRIMO a jaki masz zbiornik pojemność? I nie zastanawiaj się z założeniem odzysku tylko zakładaj a przy wymianie można przepiąć pod drugi i odzysk będzie zasilał termę to i prądu mniej pójdzie

Opublikowano
6 godzin temu, PRIMO napisał:

Obecnie jest 30 litrów. 

Przy gazowym nie jest tak źle i wcale tak nie zasyfiają jak jest dobra wentylacja. 

no to dlatego temperatura wody za słaba kup większy albo ale to miejsca zajmie dołóż drugi , bo te 30 l to tylko na jedno mycie i to ciekawe czy ci starczy . 

A z tym gazowym to się zastanów , miałem kiedyś tzw słoneczko do dogrzewania to wszystko się potem zasyfiło tzn pogrzało z godzinę dziennie ale taki tłusty nalot na ścianach był z tego wypalania gazu , na drugi rok powrót do elektrycznego dogrzewania był tyle że nie farelki tylko grzejnika . 

PS Na następny rok ociepliłem budynek i już nie trzeba grzać 

Opublikowano

@sebe1033 ten 30 litrów to był tylko potrzebny żeby było czym umyć konwie .

Teraz będzie 80 litrów. 

A jeszcze jedno, obecnie wodę grzeję na taborecie gazowym a że ściany zasyfione to źle ustawiona dawka gaz-powietrze. 

Opublikowano

Wioskę obok gdzieś od 1,5 roku 60ka kręci sgariboldi chyba 8 m. Jakoś to na razie chodzi.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, PRIMO napisał:

@slawek74 tyle że gaz wychodzi taniej jak energia elektryczna. 

Ale z butlami musisz latać, i co jakiś czas kontrolować ile tego gazu jeszcze jest, żeby po dojeniu nie okazało się że akurat dziś gazu brakło i nie ma czym dojarki umyć. Ogólnie popieram wszelkie oszczędności, ale w tym przypadku również poszedłbym w odzysk albo termę elektryczną

Edytowane przez bratrolnika
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v