Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moje doświadczenia  z beczkami  ,najważniejsze by była cała bez łatek  ,takie omijaj szerokim łukiem  ,jak cała  to patrz na 2/3 wysokosci czy nie rdzewieje  , opary  dzialaja na nie najbardziej  ,pompa próżniowa ,łopatkowa   jak bedzie hałasować to znaczy że wybita  na gładzi  reszta do ogarnięcia    ,jak bys próbował  ja podczas kupna , co bym polecał, to 1m3 powinna wciągnąć w ciagu 2 min to dobra wydajność

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz78 napisał:

moje doświadczenia  z beczkami  ,najważniejsze by była cała bez łatek  ,takie omijaj szerokim łukiem  ,jak cała  to patrz na 2/3 wysokosci czy nie rdzewieje  , opary  dzialaja na nie najbardziej  ,pompa próżniowa ,łopatkowa   jak bedzie hałasować to znaczy że wybita  na gładzi  reszta do ogarnięcia    ,jak bys próbował  ja podczas kupna , co bym polecał, to 1m3 powinna wciągnąć w ciagu 2 min to dobra wydajność

https://m.olx.pl/oferta/beczkowoz-2600-lt-gorski-beczka-ocynk-dzialko-gnojowica-CID757-IDxHF7L.html#position=10&page=1 - a co powiesz kolego o tej, tak na pierwszy rzut oka

Opublikowano

na poczatku myślałem o dużej 10-12 tysl do MF, ale to spora kasa już za taki sprzęt no i dla mnie zamrożenie kasy, bo do niczego innego jej nie wykorzystam, jak podlewanie bo hodowli brak, także jest pomysł kupić coś 6-7 tys litrów i próbowac to c 360 targać.

Tomasz dzięki za sugestie, w jednym ogłoszeniu nawet ktoś napisał że napełnianie trwa 2 minuty, czyli pompa zasysa 3000 l cieczy w minutę, chyba przesadził ?

Opublikowano

Z tych opowieść to zaraz wyjdzie ze beczki 6-7tys ciagaja c330 i ma lekko. A ktoś tu wyżej wspominał że beczkę 5 tyś litrów ciagnie 150 koni. Pewnie nie ma mocarnej 60. Do 60 to 4 tyś to już max maksów. No ale na agrofoto.pl C360 ciagają 4 skiby i nie mają ciężko to i beczkę 7 tyś poradzą a może i 8? 

Opublikowano

uziu jak sprawna  o dużej średnicy wirnika to tyle zassie ,ja podałem taka srednią  przy wirniku 300mm  taka standardowa

9 minut temu, krilan06 napisał:

fajna wyglada na zdrową  ,dobrze że otwierana ,praktyczne przy myciu i konserwacji  ,co do pomp podchodzi mi to pod VMR  ale nie jestem pewien  jesli to te to dobre,  części dostępne co do reszty typu armatka sie nie wypowiem nie mam wiedzy 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, tobi866 napisał:

Z tych opowieść to zaraz wyjdzie ze beczki 6-7tys ciagaja c330 i ma lekko. A ktoś tu wyżej wspominał że beczkę 5 tyś litrów ciagnie 150 koni. Pewnie nie ma mocarnej 60. Do 60 to 4 tyś to już max maksów. No ale na agrofoto.pl C360 ciagają 4 skiby i nie mają ciężko to i beczkę 7 tyś poradzą a może i 8? 

dlatego pytam osób które mają z tym doświadczenie, am ciągam c 360 hlke na tirowych kolach, walę po 6-7 ton podkładu i jadę z tym, na pole też wjade i puki się nie zatrzymam to idzie, przy kiprowaniu jak się stanie do pryzmy i obornik zablokuje to się zakopie fakt, także i z tymi 6 tys l wody też po twardym jakoś to powinno iść, po łące i piachu nie będę tym jechał.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, tobi866 napisał:

masz racje  ,ale i warunki w jakich jest uzytkowana  maja znaczenie  ja pisalem 2500 optymalne ale i 6000 tez ciągają na tandemie   i daja rade,  w ścieżkach i taka pójdzie ,a jak nie to zawsze mozna nalać mniej

beczka wazy max 2t do tego zawartość  6 t  mamy 8 t po równym polu w utwardzonych wcześniej przejazdami ściezkach pojdzie    ,pisze oczywiście o tandemie

Edytowane przez Tomasz78
Opublikowano
29 minut temu, stempos1980 napisał:

Uziu ja ciągałem kiedys 60 beczke 4.5 tys do podlewania truskawek na kołach od stara to drogą ok ale na polu to już mocno czuła 60

w uciągu czy bujało ?

Opublikowano

Pompa próżniowa nie wytworzy takiego ciśnienia, żeby lać wachlarz na 12 m. 6 m dla starszych beczek to max. Z zalet to prosta budowa a regeneracja ogranicza się do roztoczenia cylindra i wymiany łopatek. Bez sensu jest zakładać nowe łopatki jak cylinder jest nieobrobiony. O zalewowych czy śkimakowych nie wiem nic poza tym, że jak się zepsuje to jest kłopot z naprawą.

Opublikowano
11 godzin temu, Tomasz78 napisał:

ta os to worek kasy  , zadzwoń do gościa może sie pomylił o jedno 0 , realnie dałbym za nią 4-5 stów jak opony dobre

dla mnie i tak za szeroka, bo ona ponad 2m ma po zewnątrz

no i te koła 16 cali, ludzie co dzwonią to tylko balon chcą mieć

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Uziu92 napisał:

w uciągu czy bujało ?

Ciągam c 360,4000l . Na trawie z lekkimi górkami,lub równym w miarę twardym zaoranym ,jadę 3 biegiem.Gnojowicę na trawę 4 bieg. Jak górka.Trochę się wioska i ja w dymie poprzebywam ,ale trudno. C 360 woli dymem się zadławić,niż poddać się bez walki.nie wiele ma zalet,ale z tej strony ją szanuję.😜

Edytowane przez kizak
Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Pompa próżniowa nie wytworzy takiego ciśnienia, żeby lać wachlarz na 12 m. 6 m dla starszych beczek to max. Z zalet to prosta budowa a regeneracja ogranicza się do roztoczenia cylindra i wymiany łopatek. Bez sensu jest zakładać nowe łopatki jak cylinder jest nieobrobiony. O zalewowych czy śkimakowych nie wiem nic poza tym, że jak się zepsuje to jest kłopot z naprawą.

I tu cię zaskoczę bo moja beczułka 1973 rok daje na 14 metrów max a minimum 9 metrów a to zależy jak mam ustawioną wlewkę. 

Opublikowano
11 godzin temu, Uziu92 napisał:

na poczatku myślałem o dużej 10-12 tysl do MF, ale to spora kasa już za taki sprzęt no i dla mnie zamrożenie kasy, bo do niczego innego jej nie wykorzystam, jak podlewanie bo hodowli brak, także jest pomysł kupić coś 6-7 tys litrów i próbowac to c 360 targać.

Tomasz dzięki za sugestie, w jednym ogłoszeniu nawet ktoś napisał że napełnianie trwa 2 minuty, czyli pompa zasysa 3000 l cieczy w minutę, chyba przesadził ?

80 sekund,beczka,, Jako'' 4000,30 cm.pod beczkowozem, z 2 m trwa to 2 razy dłużej.c 360   1500 obr. Gdyby jeszcze złączenia szczelniejsze,można było by to przyspieszyć. Tak że nalewanie zależy od kilku czynników.

Opublikowano (edytowane)

Moja młodsza, bo z 87 i za szeroko nie dmuchnie. Ze 2 m na boki od beczki więc z 6 m. Wylot poziomo ok 80 mm i wylewka z płaskiej blachy. Jak ustawię bardziej pionowo talerz to szerzej poleje, ale do 12 m daleko. Kompresor czeka na remont. 

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v