Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję posiać na tę wiosnę 2015 wykę siewną z owsem jako rośliną podporową.  Chcę to zebrać kombajnem i ześrutować i skarmić dla krów. Jaką odmianę polecacie? Znalazłem kwalifikowaną odmianę: Hanka. Czy to odmiana nadająca się na skarmianie? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Opublikowano

Musze ci powiedzieć, że owies na podporę chyba troczę za słaby my siejemy z żytem paszowym i ona potrafi urosnąć wyżej niż żyto a bardzo często ona je kładzie. Myślę że hanka nie jest zła

P.S.: NIE DAJ ZBYT DUŻO AZOTU!!

Opublikowano

Tak przyszła mi do głowy taka mieszanka bo miałem kiedys łubin zanieczyszczony grochem i wyką. 

Dla krów to wyka z owsem lepsza na zielonkę lub sianokiszonkę a na śrutowanie lepszy raczej łubin, groch lub bobik

Opublikowano

wyka siewna nie zawiera substancji antyżywieniowych?

Zrodla Ci nie podam bo takowego nie posiadam. bylem na lokalnym szkoleniu Arimr i tam byl wlasnie poruszony ten temat.

dla wyki kosmatej owies już byłby nie najlepszą rośliną podporową

Opublikowano

Także widzisz Farmervip co szkolenie to inaczej mówią. Ja praktykowalem z owsem i bylo ok. Co do substancji antyzywieniowych to wyka je zawiera ale ja nie zauwazylem negatywnych skutków.

Opublikowano

wyka siewna nie zawiera substancji antyżywieniowych?

dla wyki kosmatej owies już byłby nie najlepszą rośliną podporową

Temat: "wyka siewna". Kosmata to ozima i tam stosuje się najczęściej żyto. Pewny nie jestem ale wyka kosmata nie przejdzie w mieszance,jako wysokobiałkowe, tu jedynie w siewnej jest dopuszczona podpora.

Opublikowano (edytowane)

Wyka wypadła z listy roślin wiążących azot ( jako zaliczenie tej rośliny uprawianej w plonie głównym do obszaru EFA). Pozostaje oczywiście na liście roślin wysokobiałkowych (płatność WB ).

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

Także widzisz Farmervip co szkolenie to inaczej mówią. Ja praktykowalem z owsem i bylo ok. Co do substancji antyzywieniowych to wyka je zawiera ale ja nie zauwazylem negatywnych skutków.

Jakie nawożenie stosowałeś w mieszance wyki z owsem i jaki skład % nasion. Czym pryskałeś na chwasty

?

Opublikowano (edytowane)

Nawozenie to tylko obornik ok 25t na ha. Sklad mieszanki to okolo 190kg owsa i 25kg wyki. Na chwasty nie byla pryskana bo nie mialem pojecia czym to pryskac. Przed zbiorem randapowalem ale tylko w miejscach gdzie jest lepsza gleba, na piachu doszla sama.

Edytowane przez mikic360
Opublikowano

Na dzisiejszym szkoleniu zapytałem właśnie o ten owies i pokazali mi rozporządzenie,  dopuszcza się rośline podporową do wyki i nic nie jest zapisane że może to być tylko owies..

właśnie tak. do kosmatej i siewnej może być roślina podporowa. ja sieje max 10kg wyki + 200 kg mieszanki owsa, jeczmienia i pszenicy jarej. 

Opublikowano

nie pryskam. wyka zagai i chwast raczej nie rośnie. problemem moze byc mokry rok ponad przeciętną.

niektórzy piszą o 25 i więcej kg na ha, przy 10 wyka na tyle delikatnie pokrywa pole, że nie wylega az tak bardzo i jednocześnie na tyle zwarcie że chwasty raczej nie rosną.