Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to jest troche dziwne ale jak mozna paliwo robic to i chyba dom ogrzewac .

a moze dzieki temu powstanie nowy rynek zbytu na owies i zacznie sie go wiecej siac bo bedzie komu sprzedac i cena moze bedzie oraz zmianowanie . zobaczymy za kilka lat

Gość Profil usunięty
Opublikowano

nie! Brak mi słów żeby nazwać tych ludzi co palą po prostu chlebem!

Brak ci momencie gdy zabijasz kolejnego karpia na święta,zajadasz mięsiwo lub kiełbasę,czy tez gdy wspominasz sobie smak chleba owsianego bądż jęczmiennego?

Opublikowano

Ogrzewam firmę trocinami, 1000m2 powierzchni, 700m2 hala ściana hmm 20cm nie ocieplona, na dachu styropian 15cm. Reszta metrów zrobiona na cacy mury z izolacją w środku (jakieś 40-50cm) na 24h spalam jakieś 4-5mp po 30zł (po tyle bym je sprzedał) + koszty przechowania itd prądu. Niech wyjdzie 200zł dziennie max. Niewiem czy się nie opłaca. W domu mam gaz + kominek, jak mróz był to wyszło 2000zł na 2 miesiące (z gazówką w kuchni i ciepła woda do kąpieli). A jaka wygoda i wciąż odpowiednia temperatura. Metrów coś 150m2 ściany 50cm.

Opublikowano

Grzechem było by palić pszenice konsumpcyjną ale chyba przy tych cenach nikt taki szalony nie jest :D ale zboże gorszej jakości albo jak nikt nie chce kupić jak cena 300 pln /t to dlaczego nie . A czy nie jest grzechem że polscy importerzy sprowadzają marnej jakości mięso z dioksynami i Bóg wie z czym jeszcze a nasze wydzierają za bezcen mieszają z naszym i sprzedają jako super wyroby , to sadzę ze warto palić zbożem Pozdro :D

Opublikowano (edytowane)

W ubiegłym roku większość w mojej okolicy paliło zbożem w piecu a teraz pszenicy nie kupią taniej niż po 100zł. Gdzie sens a gdzie logika

Edytowane przez Dodi
Opublikowano

Trochę racji w tym jest, niektórzy głodują, a w piecu palą zbożem. Tak zmuszani jesteśmy, bo kto odda zboże za darmo. Ceny powinny być ustalane, żebyśmy wiedzieli, że mamy pewny zbyt i cenę, a nie w jednym roku 1000zł/t a w drugim 300zł

Opublikowano

ciekawe że nikt nie mówi o grzechu przy produkcji %%% toż to żytko, ziemniaki, kukurydza, jęczmień. Myślę że wiele więcej nieszczęścia jest spowodowane przez alkohol, niż przez spalenie zboża w piecu.

Opublikowano

Ja nie widze problemu spalania zboża jeżeli jest to uzasadnione ekonomicznie. Grzechem to jest sprzedać zboże po 250zł tona jak to bywało a kupić za to węgiel po 750zł tona. Trzeba myśleć trochę a nie piexxxxć o głodzie na świecie. Na dziś dzień nikomu nie przyjdzie do głowy palić zbożem które nadaje się na sprzedaż bądź na pasze ale za 2-3 lata nie wiadomo czy znów zboże nie będzie za bezcen.

Opublikowano

Zboże to biopaliwo i nadaje się do palenia bardzo dobrze. W Danii chleb który, nie został sprzedany tego samego dnia co jego produkcja, trzeba oddać do utylizacji, która polega na spaleniu owego chleba. Ewentualnie można go przekazać rolnikowi jako pokarm dla zwierząt. To dopiero sataniści! Niech ich piekło pochłonie ;)

Opublikowano

jestem,jestem,palę dalej,specjalnie na ten cel ponad hektar zasiane,którego to zboża i tak nie da rady sprzedać,bo to owies z jęczmieniem wsiany w marnie przezimowane żyto,więc kto to kupi.po za tym warte zboże jest cokolwiek jak jest kupiec,jak jego brak to i może być po 3 tysiące i co z tego(przy opłacalności trzody w okolicy kupców brak).

Opublikowano (edytowane)

tak na marginesie to w Polsce jest zakaz skarmiania odpadków, w całej UE chyba jest taki zakaz więc ta sprawa z Danią coś mi brzydko pachnie :)

Na te wszystkie przepisy można znaleźć boczną dróżkę. Kwestia tego kiedy chleb staje się odpadem ;) Wysłodki to też odpad. Tak więc odpad odpadowi nie równy.

Edytowane przez JohnTheBulletTeacher
Opublikowano

ja pale przenzytem... i juz ładnych pare ton spaliłem od poczatku zimy, a sąsiad juz odmnie kupywał zboze do palenia... aa dodam jeszcze że wolałbym z checią je sprzedać, ale te zboże nie nadaje sie do sprzedaży... :( , a dlaczego?? z racji zeszłorocznego foha pogody w żniwa... ;[ i tylko nadaje sie do karmienia dla bydła i do pieca... mówie dlaczego pale, bo niechciałbym być nazywany jakimś antychrystem , przez gimnazjalistów.. no dobra nie bede rozwijał dalej mysli, niech kazdy sobie dopowie,,, ;)

Opublikowano

można tu zadać pytanie ciut inne jak zadał kolega,a mianowicie:gdzie ci co wolą skarmić świniom-sprzedać i kupić węgiel.myślę że mniejszym grzechem jest to spalić niż świadomie nabijać kieszeń pośrednikom z branży mięsnej(oni was mają za idiotów,co gorsza jest poniekąd w tym wasze przyzwolenie).

Opublikowano

U nas to połowa wsi pali zbożem jak pojadą sprzedać na rynek to i tak nikt nie chce kupić węgiel 800zł tona ja nie widzę w tym grzechu to co mają marznąć bo to grzech jak ich nie stać na węgiel pewnie jak było by ich stać to woleli by węglem palić albo olejem opałowym pola leżą odłogami i dobrze przynajmniej obrobione będzie my akurat palimy drzewem może to też grzech nie znam się na tym trzeba zadzwonić do rydzyka