Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie znasz przysłowia SIEJ OWIES W BŁOTO A ZBIERZESZ ZŁOTO,boicie się siać zboże w zeszłym roku u nas siali 13 marca buraki

Opublikowano

Czy może się ktoś kompetentny wypowiedzieć - czy ruszać jutro z saletrą na zboża ozime skoro od środy zapowiadają ochłodzenie? Jestem z kujawsko-pomorskiego, okolice Świecia. Pytam bo zastanawiam się czy nawóz w takim wypadku będzie dobrze wykorzystany?

Opublikowano

Ja z podkarpackiego i też właśnie sie zastanawiam co to zrobic, bo według dłuższych prognoz pogody to szłu nie bedzie. Zapowiadaja jeszcze solidne ochłodzenie

Opublikowano

Koledzy z Podlasia jak rusza już ktoś może w tym tygodniu z siewem zbóż jarych czy jeszcze czekacie  ;)

Dziś byłem na polu wszędzie już bez problemu można wchodzić z siewem, ale myślę jeszcze ten tydzień przetrzymać 

Opublikowano

raczej bym się wstrzymał z azotem póki się pogoda nie wykrystalizuje, zwłaszcza  że oziębienie idzie

Opublikowano

Ja wczoraj do południa myślałem że jeszcze za mokro a po południu zrobiłem obchód, wiaderko wziąłem i heja z saletrą na moje 5a trawy :D

Opublikowano

I bądź tu człowieku mądry, jedni piszą że ruszać, drudzy że nie :D To nie ma być duża dawka, bo za 2 tyg planowałem dać już drugą, ale sam się zastanawiam bo jak nocami ma być do -4 stopni a w dzień 6-8 stopni to szału nie ma

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
    • Przez gigit
      Witam, mam problem z policzeniem zawartości npk na litr wody, Moje pytanie jest odnośnie nawozów własnej produkcji, dokładnie chodzi mi o to jak wyliczyć ile będzie potrzeba kh2po4 i k2so4 żeby zrobić nawóz NPK 0-9-10 ? 
      Na nawozach P i K sa jako P2O5 i K2O 
      Czyli z KH2PO4 masa fosforanu to;
      39+2*1+31+4*16= 136
      K2O
      2*39+16=94......94/2*136=34.5
      P2O5
      2*31+5*16=142......142/136*2=52.2
      W tym wypadku NPK to 0-52.2-34.5 
      K2SO4
      K2O=94/174*2=27
      Jak z tego zrobić ww NPK?

• Przez lapa000
      Może ktoś z was będzie chciał podzielić się własną opinią.
      Mianowicie chodzi o nawożenie azotowe żyta i w tym roku padła decyzja o doświadczalnym zastosowaniu azotu w jednej dawce w postaci saletry i dawce 120N/h. Co o tym myślicie?
    • Przez Diwad890
      mam takie pytanie, tydz czasu leżał nawóz rozsiany (viking i siarczan magnezu) i nie było deszczu po tygodniu popadało dopiero, dużo procent moglo sie ulotnić ?

• Dodaj nową pozycję...
v