Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Bo w pszenicy to każdy licytuje czy będzie 10t czy mniej a owies to taka niszowa uprawa. Choć według mnie ma swoje zalety bo owies ładnie radzi sobie z chwastami. Jak wyjdzie wmiare dobrze według pszenicy po pszenicy to w kolejnym roku wchodzi jako 3 uprawa u mnie. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
dyziek_1 napisał:

Liczył ktoś ziarniaki na 1 roślinie/łodzydze w swoim owsie? U mnie rambo jakieś 40 ziarniaków.

owies na wiechę 😉

SawekBraczyk napisał:

Bo w pszenicy to każdy licytuje czy będzie 10t czy mniej a owies to taka niszowa uprawa. Choć według mnie ma swoje zalety bo owies ładnie radzi sobie z chwastami. Jak wyjdzie wmiare dobrze według pszenicy po pszenicy to w kolejnym roku wchodzi jako 3 uprawa u mnie. 

ja od 2015r sieje 2x pszenicę i 1x owies. Co do ilości ha owsa to w mojej okolicy jest tego w huk, dużo osób spróbowało ozimego do tego rok jak na razie podpasowal pod zboża

Opublikowano
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

A ile tego owsa u was nasiane? U mnie nie dużo w okolicy. Chyba że jak tu na forum sieją to i u was cała wioska sieje. U mnie bo bardziej Soja i kuku króluje 

Dużo osób przerzuca sie z jęczmienia jarego na owies, o wiele lepszy plon i pewniejszy. 

Opublikowano
11 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

A ile tego owsa u was nasiane? U mnie nie dużo w okolicy. Chyba że jak tu na forum sieją to i u was cała wioska sieje. U mnie bo bardziej Soja i kuku króluje 

To u mnie owsa bardzo mało, stąd i może tak dobra cena. W zasadzie to większość pól to monokultura: albo co roku kukurydza, albo naprzemiennie rzepak z jęczmieniem ozimym. Mniejsi rolnicy najczęściej sieją pszenżyto. Strączków praktycznie brak. 

11 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

To u mnie owsa bardzo mało, stąd i może tak dobra cena. W zasadzie to większość pól to monokultura: albo co roku kukurydza, albo naprzemiennie rzepak z jęczmieniem ozimym. Mniejsi rolnicy najczęściej sieją pszenżyto. Strączków praktycznie brak. 

Opublikowano

Ale to pewnie sieje stricte pod młyn albo ma kontrakt z jakimś producentem żywności, który to potem przetwarza. 

Ja sprzedaję do okolicznych stajni. W tamtym roku płacili 850 zł za tonę. 

@Taurus83 to też jest kwestia regionu, bo mam znajomą w regionie podgórskim i ona mówi że i nich są takie gleby że tam tylko owies albo żyto urośnie. 

Opublikowano

Owies mam do pół uda i po WC,orajszych deszczach i wiatru zaczyna mi go kłaść dostal tylko 0.4modusa  w jakim okresie się kosi owies bo mam pierwszy raz a boję się że jak teraz już go kładzie to do końca lipca będzie cały lezal

Opublikowano

Dziś rozmawiałem z facetem co ma skup zboża to mówi że ceny na owies nie będzie, zasiane jest tego w chu*, na dodatek mówi że Niemcy obsiali 30% areału owsa i mówi że bedzie z nim problem 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Dziś rozmawiałem z facetem co ma skup zboża to mówi że ceny na owies nie będzie, zasiane jest tego w chu*, na dodatek mówi że Niemcy obsiali 30% areału owsa i mówi że bedzie z nim problem 

A co ma mówić jak chce kupić tanio... Co roku ta sama gadka przed żniwami że zboża dużo i nie będzie ceny...

• Like 3
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Pytam o co innego a nie ceny 

wygląda jakby nie zapylone bylo

pisałem miesiac temu jak byłem na dniach pola to z daleka sloma wyglądała na super ale juz bliżej patrząc to klosy i fiechy słabe ale kombajn pokaże

• Thanks 1