Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Agrohobby napisał(a):

W suszę nie daje się nawozów... Trzeba czekać na deszcz... RSM rozlany tuż przed deszczem robi robotę... I zawsze na suche rośliny!

Może niejasno napisałem. W suszę nie daje się nawozów!!! ( Bo to strata kasy... Susza jest to skrajny i długotrwały niedobór wody. RSM jest nawozem doglebowym i lepiej dzielić dawki na przedsiewną i potem dać  kolejną (chociaż różnie ludzie robią)... Na słabszej ziemi po zastosowaniu RSM widać dużo lepsze efekty niż po granulkach...  Nie namawiam nikogo do zmian nawożenia. Jak dla mnie i na moich polach RSM jest najlepszym nawozem azotowym... Każdy ma inne pola i doświadczenie i jak ktoś woli dla niego wygodniejsze i szybsze, ale droższe i mniej dokładne rozwiązania w nawożeniu to jego sprawa, jego pieniądze i jego czas...  Nigdy nie dawałem RSM gdy było za sucho... Lepiej czekać i dać go później przy odpowiedniej wilgotności ( takie moje zdanie)...  Nie mam doświadczenia z RSM dla 1-3 klasy ziemi i dla takiej nie wypowiem się ... 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrohobby napisał(a):

W suszę nie daje się nawozów... Trzeba czekać na deszcz... RSM rozlany tuż przed deszczem robi robotę... I zawsze na suche rośliny!

Napisz proszę co to za nawóz azotowy że przy 700kg/ 75a  nie dorównał 150kg RSM ???

Opublikowano
32 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Napisz proszę co to za nawóz azotowy że przy 700kg/ 75a  nie dorównał 150kg RSM ???

Polifoska, sól potasowa, mocznik i chyba saletra...  sąsiad sypał za każdym razem inny nawóz...  Ilość podałem na oko więc mogło to być ciut mniej nawozu typu +/-600-700 kg na te 3/4 ha... W zeszłym roku przy tej rekordowej suszy 2024 miał żyto miejscami do kolan w lipcu, a miejscami normalnej wysokości... Na 5-6 klasie.  Podkreślam susza jakiej nie było w mojej okolicy i piachy z przewagą 6 klasy!  I to dla żyta było pole obok pola tylko on jeszcze inne błędy popełnił, które spotęgowały to( źle uprawiona ziemia, brak ochrony od grzyba i robaka, nasiona siane x lat( może jeszcze od komuny nie zmieniony materiał siewny), zachwaszczenie pola m.in. perzem)...  Efekt był taki, że po zmianie gospodarza po żniwach w tym roku nowy gospodarz ma piękne zboże( ale wyeliminował wszystkie błędy poprzednika, zrobił poplon, dał gnojowicę i trochę obornika, plus normalne dawki nawozów i pełną ochronę od grzyba, robaka i chwastów...  Ogólnie różnica między RSM, a granulkami przy stosowaniu w sprzyjających warunkach nie jest duża ( i ciężko ją stwierdzić)... ( RSM bardziej precyzyjnie zadozuje niż granulki)...  Jednak przy błędach w stosowaniu jest ona zauważalna gołym okiem...  Im mniej opadów tym korzystniejsze jest stosowanie RSM ( z mojego doświadczenia).  Chociaż nie ważne jak ktoś uważa granulki za lepsze to nie będę się spierał dla mnie RSM jest wygodniejszy i mniej pracochłonny ( nie trzeba dźwigać bo pompa naleje).  W mojej okolicy lubią zboża przypalić granulkami sypanymi przed prognozowanym deszczem, który nie zawsze pada... RSM przy poprawnym dozowaniu rzadziej spowoduje przypalenie zboża. 

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, Agrohobby napisał(a):

Efekt był taki, że po zmianie gospodarza po żniwach w tym roku nowy gospodarz ma piękne zboże( ale wyeliminował wszystkie błędy poprzednika, zrobił poplon, dał gnojowicę i trochę obornika, plus normalne dawki nawozów i pełną ochronę od grzyba, robaka i chwastów...  Ogólnie różnica między RSM, a granulkami przy stosowaniu w sprzyjających warunkach nie jest duża ( i ciężko ją stwierdzić)... ( RSM bardziej precyzyjnie zadozuje niż granulki)...  Jednak przy błędach w stosowaniu jest ona zauważalna gołym okiem...  Im mniej opadów tym korzystniejsze jest stosowanie RSM ( z mojego doświadczenia).  Chociaż nie ważne jak ktoś uważa granul ( nie trzeba dźwigać bo pompa naleje).  W mojej okolicy lubią zboża przypalić granulkami sypanymi przed prognozowanym deszczem, który nie zawsze pada... RSM przy poprawnym dozowaniu rzadziej spowoduje przypalenie zboża. 

Nie trzeba dźwigać są wózki widłowe ładowarki i bb podniesie samo. Początek to zawsze tata uczył że bez gówna daleko nie zajedziesz zwłaszcza na takich dobrych ziemiach 5 i 6 klasa 

Opublikowano (edytowane)

U mnie na piachu ( w tym miejscu 6 klasa akurat( a dołkami 5)na jednym polu już tak wygląda owies (mniejsza obsada była przy siewie o 20-40kg niż na innych polach, a na ponad 3 ha dopiero szykuje się do tej fazy( 2 dni temu patrzyłem inne pola).( I tutaj może mieć ciut ciepłej, bo lasy go osłaniają od otwartej przestrzeni i rzeki... Chyba nie jest zły jak na tą  długotrwałą wiosenną suszę w tym roku( po majówce dostał dopiero azot, bo od siewów było za sucho i dostał azot dzień po pierwszym większym deszczu i potem już były co jakiś czas deszcze)... Przedsiewnie trochę gnojowicy i poplon z zeszłego roku... 

IMG_20250529_103913.jpg

Edytowane przez Agrohobby
Opublikowano

Obserwujcie swoje owsy, liść flagowy pozadnie zaatakowany skrzypionka, pięknie robią się białe poprzez ślimaczki które siedzą na każdym flagowym jak pochodzę po polach innych... u mnie nalot w bardzo małym stopniu.

Opublikowano
21 minut temu, Perez19 napisał(a):

Obserwujcie swoje owsy, liść flagowy pozadnie zaatakowany skrzypionka, pięknie robią się białe poprzez ślimaczki które siedzą na każdym flagowym jak pochodzę po polach innych... u mnie nalot w bardzo małym stopniu.

Ja u siebie poleciałem killerem tydzień temu, ale to było w sumie przy okazji skracania. Przed zabiegiem przelotne kilkudniowe opady, zmyły to dziadostwo. U mnie można znaleźć jakieś pojedyńcze liście nadgryzione, ale to stawiam z przed dwóch tygodni. Dziś padało całą dobę, także powtórka będzie pewnie po weekendzie bo ma się pogoda poprawić, przy okazji dorzucę jakieś witaminki.

Opublikowano

pytanie do idob co pryskali owies herbicydem omnera. W etykiecie jest ze do liścia flagowego, ale dawka od 0.5 do 1l jaka przyjąć dawkę jest owies już ma flagę?

Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 08:48, Huan napisał(a):

Dzieńdoberek pytanie co na tym owsie koczuje co się z nim dzieje.Owies siany po długoletnim ugorze .

20250524_122556.jpg

20250524_122632.jpg

20250524_121744.jpg

Chyba mszyca. Ja u siebie obserwuje skrzypionke i też trochę mszycy, jutro będę pryskał 

Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 08:48, Huan napisał(a):

Dzieńdoberek pytanie co na tym owsie koczuje co się z nim dzieje.Owies siany po długoletnim ugorze .

20250524_122556.jpg

20250524_122632.jpg

20250524_121744.jpg

U mnie podobnie, flagowy pada. Robaków nie widać, grzyb ? 

IMG_20250530_173801.jpg

IMG_20250530_173757.jpg

IMG_20250530_173749.jpg