Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany, z powodu awarii nie zdążyłem rozsiać saletry przed dziejszym deszczem a owies już powschodził i ma jeden liść. Oczywiście od jutra robi się coraz cieplej, na dniach ma być już 20-25 stopni i oczywiście żadnych deszczy już nie widać.

Jeśli padało dziś cały dzień i ładnie zmoczyło glebę to jutrzejsze nawożenie ma jeszcze szansę że ten azot nie wyparuje w niebo? 

Czy dać sobie spokój i modlić się o kolejny opad?

Podkusiło mnie żeby jedno pole zrobić sobie z nawożeniem pogłównym i teraz mam zagwozdke

Opublikowano
wisienka1221 napisał:

Saletra rozpuszcza się bardzo szybko, wilgotna ziemia raczej wystarczy. 

rozpusci się na pewno ale zostanie w wierzchniej warstwie gleby, będzie czekać na kolejny deszcz

Owies Siany 08.03 wychodzi drugi liść, dostał 150kg mocznika pod korzeń. Myślę że po świętach pójdzie 100kg saletry I na tym koniec

20250412_180522.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, wisienka1221 napisał(a):

Podlaskie. Mrozy dobrze znosił ale jak spadł deszcz wieczorem i w nocy był mróz to złapało. 

Odbije się, co nie? Jakoś mu pomóc? 

Messenger_creation_95A0376D-9769-4F92-A10D-B614F8FBD0F9.jpeg

Messenger_creation_C858DD0D-CFE3-4759-89F0-B7F67E908B4F.jpeg

Ja bym dał Asashi i aminokwasy (np. AgroSorb Folium ale możesz też znaleźć coś innego) plus ewentualnie mikro. 

Jak mu pomożesz to będzie miał łatwiej. 

Opublikowano
14 minut temu, wisienka1221 napisał(a):

Podlaskie. Mrozy dobrze znosił ale jak spadł deszcz wieczorem i w nocy był mróz to złapało. 

Odbije się, co nie? Jakoś mu pomóc? 

Messenger_creation_95A0376D-9769-4F92-A10D-B614F8FBD0F9.jpeg

Messenger_creation_C858DD0D-CFE3-4759-89F0-B7F67E908B4F.jpeg

Zależy ile zostanie , ja z owsa gdzie ponad  połowa wymarzyła zrobiłem najlepszy plon na gospodarstwie , około 6 ton był rzadki ale ale pełne ,, kiście " 

Opublikowano
25 minut temu, polskatk napisał(a):

Ja bym dał Asashi i aminokwasy

I czym ten owies ma to przyjąć, tą połową listka? Siedzieć na tyłku i czekać, a nie robić sobie bezsensowne koszty. 

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał(a):

Przecież jak będzie susza w maju to czy posiejecie 1 kwietnia czy 15 marca czy 1 marca to jednakowo wszystko spali.

Nie koniecznie, długość i grubość korzenia robi różnice, nigdy Ci tego żadna dziewczyna nie mówiła? :P 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tak bo owies ma korzeń jak rzepak tym się pocieszaj. A potem jak będzie susza to i z jednego lipa i z drugiego lipa zwłaszcza że owsy sieje się na słabszych ziemiach.

Uj z grubości i długości fantazja operatora się liczy nigdy ci tego żadna nie mówiła.😄

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Nie ma co się tu pocieszać czy smucić. Kończąc żarty prawda jest jedna i ta sama. Jak będzie suchy maj to termin siewu nic nie zmienia. A taki owies po uszkadzany przymrozkami to mu nawet korzenie grube i długie nie pomogą. 

U nas w tamtym roku nawet żyto dostało po d a co dopiero owies. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

siejąc owies wcześnie zwiększasz szanse że sluzej wytrzyma suchy okres bo wytworzy dluzszy korzeń. Ja posiałem 08.03 owies- zdjęcie wkleiłem kilka postów wcześniej. Nie wmówisz mi że owies siany na początku marca który ma już drugi liść ma taki dam korzeń jakk ten siany tydzień temu co dopiero kiełkuje