Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kolego ROKI212 u mnie owies wygląda identycznie jak u ciebie ale ja odrzucałem możliwosc przymarznięcia obstawiałem raczej zgorzel siewek teraz to już sam nie wiem co mu się stało. Skąd ta pewnośc że to przymrożenie a nie zgorzel siewek?

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano (edytowane)

Bo najgorzej mam tam gdzie w pobliżu po sąsiedzku mam pastwisko od miedzy też tak wygląda w głębszych koleinach po kołach ciągnika jest ok, w zacisznym miejscu gdzie zaczyna się las też jest ok a wszystko na jednym kawałku. Temu to obstawiam

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

witam dzis minelo 2 tygodnie jak zasialem owies dwa dni po zaiewach przyszly zlewy ubilo ziemie widzialem kolega gdzies wyżej pisał o tym problemie, bylem przed chwila na polu miejscami delikatnie kiełkuje jak "łysemu na głowe" ciekawe czy nie bedzie problemow mysle ze w tym tygodniu powinien juz zejsc na tyle ze będzie rządki znać mam racje? bo o ile sie orientuje owies do 3tyg schodzi?

Edytowane przez Tomaszeek
Opublikowano (edytowane)

też miałem taki owies 2 lata temu tyle że u mnie przy ziemi go mróz skosił ale jak się ociepliło to ładnie odbił i plon też był dobry...

A co do tej zgorzeli siewek to nie zaprawiacie ziarna?

Edytowane przez ogar118
Opublikowano (edytowane)

nigdy u nas się nie zaprawiało. i sąsiedzi tez nie zaprawiają. nigdy nie było potrzeby pchać się w koszty dodatkowe. gdybyśmy na takich słabych gruntach mieli wszystko robić jak się nalezy, to nigdy bysmy nie wyszli na swoje. jezcze nikt na 5, 6 klasie świata nie zawojował.

Edytowane przez RolniczkazZawad
Opublikowano

Robisz jak uważasz kiedyś też nie zaprawialiśmy jedynie pszenicę zaprawialiśmy teraz wszystko tak samo teraz choroby zbóż i drogie fungicydy jednak spokojnie pomyśleć koszt zaprawy na 1 ha to wydasz jeden worek zboża

Opublikowano

Roki 212 ja też chyba u mnie obstawiam przymrożenie. Na dołkach jest ładny bez żadnych zmian przy rzece też jeszcze ładniejszy tylko na górkach go przymroziło. Ale mam nadzieje że po zapowiadanych deszczach się poprawi.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam trochę przypalone końcówki tam, gdzie owies wzeszedł nieco wcześniej (wilgotniejsza gleba). Pozostały przetrwał przymrozki pod ziemią.

Mam pytanie - pryskać już pole od chwastów czy poczekać trochę aż wszystkie chwaściory powschodzą?

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

RolniczkazZawad nie zgodzę się z tobą koszt np vitavaxu 20 zł na ha, raczej d...y nie urywa a możesz spać spokojnie i nie martwić się o obsade. A co do oglądania się na sąsiadów to ten wątek był już poruszany w tym temacie, również przez Ciebie...

Opublikowano (edytowane)

No jasne, że nie ma co zwracać uwagi na głupie gadanie. Dzisiaj jeden sąsiad stwierdził, że będę pszenżyto podpierał, bo akurat jechałem z mocznikiem na pole. :)

Zgorzeli siewek nie zauważyłem w swoich uprawach, a i w moich stronach nikt nie zaprawia owsa. Wszystko jednak do czasu. W tym roku mam trochę posianego owsa zaprawianego i takiego tradycyjnie sianego bez ochrony. Będę miał więc porównanie.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Zaprawić 2 tony w betoniarce to trochę ciężko. :)

Opublikowano

Mustang Forte nie ma rejestracji w owsie, nie można nim pryskac z pkt widzenia prawnego a agrotechnicznego?

W tym roku ma być rejestracja w owsie.

Opublikowano

Mustang Forte nie ma rejestracji w owsie, nie można nim pryskac z pkt widzenia prawnego a agrotechnicznego?

2-4 D nie ryzykowałbym w owsie. Potrafi ładnie przyhamować owies. Owies jako jedyne zboże jest dość wrażliwe na substancje z grupy regulatorów wzrostu, w tym przypadku 2-4 D, dicamba czy MPCA nic negatywnego nie powinno powodować.