Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, dzikiWschód napisał:

dzis chciałem jechać z ccc ale jeszcze trochę za wcześnie znalazłem dopiero 2 rośliny die kolanko było ok 1cm nad węzłem, sprobuje na koniec tygodnia

CCC można i później w owsie. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Krzysiukov napisał:

Skracał ktoś Owies Moddusem ? 

Ja będę tak robił, jest bezpieczniejszy niz ccc i lepszy ale dużo droższy..Ale pogoda nie pozwala.

20210524_103421.jpg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, MatiRol92 napisał:

Masakra, a mój owies stoi w miejscu bo ciagle zimno i pada...

U mnie to samo. Ziemia glina, zbita od deszczu, 30% nie powschodzilo. Tragedia, ale zawsze u nas tak było że w suchym roku więcej  zbieraliśmy niż w mokrym...

Opublikowano

Bo na gliniastych ziemiach jest przerypane i w suchym roku zbiera się więcej niż w mokrym , u mnie powschodził ładnie ale teraz za dużo wody i wygnił , no cóż glina nie przepuszcza tak łatwo 🤷‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ja będę tak robił, jest bezpieczniejszy niz ccc i lepszy ale dużo droższy..Ale pogoda nie pozwala.

W czym jest niby w owsie moddus lepszy od ccc? Od kilku lat skracam owies samym ccc i nigdy nie zauważyłem negatywnych skutków, a lata były różnie, suche też. Moddus w owsie to przerost formy nad treścią. 

Opublikowano

Dziś pryskany owies na chwasty Agritox Turbo 1l na ha. Czy mogę jutro poleć z regulacją ?? Czy poczekać kilka dni ? Zostało mi z pszenicy Modus i CCC. Jaka dawkę zastosować ? Co proponujecie ? Owies pod korzeń dostał 150 kg polifoski 8 i 200 kg saletry. Ziemia dość gliniasta. 

Opublikowano
MateuszImiołek napisał:

Dziś pryskany owies na chwasty Agritox Turbo 1l na ha. Czy mogę jutro poleć z regulacją ?? Czy poczekać kilka dni ? Zostało mi z pszenicy Modus i CCC. Jaka dawkę zastosować ? Co proponujecie ? Owies pod korzeń dostał 150 kg polifoski 8 i 200 kg saletry. Ziemia dość gliniasta. 

wstrzymaj się 3 dni tak dla pewności, cherbicyd to duży stres dla roslina a jak dołożysz jej jeszcze regulacje to mogą być przypalenia

Opublikowano
Dnia 25.05.2021 o 12:22, Krzysiukov napisał:

Skracał ktoś Owies Moddusem ? 

Ja wczoraj stosowałem Moddus (został mi z tamtego roku) w owsie bo idzie jak szalony, gdzieniegdzie ma już 40 cm wysokości.

Dałem solo 0,4 l/ha i zobaczymy co z tego wyjdzie. 

W ubiegłym dałem na część pola Moddusa 0,2 l/ha to nie ustał, ale też nie wyłożył się do końca. Na resztę dałem 0,25 kg/ha Meddaxu Max to efekt tak mi się wydaje że był lepszy. 

Opublikowano
9 minut temu, pawelus1986 napisał:

Ja wczoraj stosowałem Moddus (został mi z tamtego roku) w owsie bo idzie jak szalony, gdzieniegdzie ma już 40 cm wysokości.

Dałem solo 0,4 l/ha i zobaczymy co z tego wyjdzie. 

W ubiegłym dałem na część pola Moddusa 0,2 l/ha to nie ustał, ale też nie wyłożył się do końca. Na resztę dałem 0,25 kg/ha Meddaxu Max to efekt tak mi się wydaje że był lepszy. 

Ja dałem wczoraj też 0.4 Moddusa solo. Ogolnie to pierwsza moja zabawa ze skracaniem w tym roku ale na następny jadę już Medaxem i zobaczę bo wszyscy go tak chwalą. Mam pszenżyto zrobione mieszaniną Moddus 0,3 l i 1 l CCC i pryskałem w tych kwietniowych okienkach pogodowych co było dwa dni ciepła i przymrozki ale widać że zadziałał bo mam ominięty kawałek to pszenżyto jest wyższe o jakieś 10 cm na tą chwilę.