Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam pojęcia ale u siebie we wsi widzę po polach osób które sialy w podobnym terminie co ja też jest ten problem, za to sąsiad za domem 2 tygodnie temu woził obornik, potem orka! kultywator i dopiero siew w tak sucha ziemię że w masce robił a dziś już drugi liść wychodzi super równe wschody. ziemia zbita i sucha a do tego zimna ziemia i masz odpowiedź. w zeszłym roku wygrałem na tym że sialem wcześnie a w tym zapowiada się że pokryje koszty jak dobrze pójdzie

Opublikowano

Dziś byłem i co widzę, puste place, gdzie ziarnko wpadło głębiej zawinięta szpilka w bok albo dół i żółta . znajomy ma koło mojego domu i siał 3 tyg po mnie jest idealnie, aż mnie serce boli że tak w polu wgląda bo o plonie już się nie wypowiem.

Opublikowano

Witam. Prawdę mówiąc, to zgłupiałem już co z tymi owsami się dzieje. 3/4 sianego u mnie 6 marca rośnie pod ziemią. Obstawiałbym, że 2 deszcze zaraz po siewie zasklepiły ziemię, potem mróz prawie -10 i dlatego taki słaby... ale byłem dziś na polu u kolegi co siał 4 marca, i ma najładniejszy owies jaki dziś widziałem. Nawet od tych sianych później.

Opublikowano

już kilka razy słyszałem w radiu jak mówili że warzywa i pieczywo będzie drogie bo zapowiada się susza, a dziś mówił i że każdy kto ma możliwość niech sieje warzywa w przydomowych ogródkach bo ceny mogą porazic i będzie ich mało. Jak już w radiu takie rzeczy mówią...

Opublikowano

U mnie niby Oki jest po schodzil owies a sucho powiat bialski. Tylko że od między widać jakby szpilka przemarzła bo w połowie przełamana i uschnięta a od ziemi i korzeń ok jest odbije te przełamane? 

Opublikowano
2 godziny temu, dzikiWschód napisał:

już kilka razy słyszałem w radiu jak mówili że warzywa i pieczywo będzie drogie bo zapowiada się susza, a dziś mówił i że każdy kto ma możliwość niech sieje warzywa w przydomowych ogródkach bo ceny mogą porazic i będzie ich mało. Jak już w radiu takie rzeczy mówią...

A ja słyszałem że będzie plaga, głód a po głodzie już nie długo.

Dziś mróz załatwi, już ziąb, nadają minus 3 a prxy gruncie -8

Można szykować zboże do siewu.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

A ja słyszałem że będzie plaga, głód a po głodzie już nie długo.

Gdzie słyszałeś ?

Konkretnie . Nazwiska , adresy , imiona rodziców . Nagadać to i ja potrafię . Skąd może ktoś wiedzieć co będzie ? W totolotka nie gra ?

Opublikowano
Roki212 napisał:

Jak szykować zboże do siewu to już lepiej nie wchodzić w dodatkowe koszty i nic już nie siać tylko zostawić jak jest :) 

też tak uważam, co ma być to będzie, jestem w tej dobrej sytuacji ze rolnictwo to hobby więc mogę sobie pozwolić na taki krok ale rolnicy którzy żyją z ziemi i zwierząt mają coraz większy problem z obecnym klimatem

Opublikowano

rozmawialem ze znajomym co też miał problem że skorupa w owsie to w wielką sobotę walwm lakowym przejechał część pola, potem czesc pola lekkim bronami a resztę pola samym walkiwm podwójnym z agrega i mówi że po tygodniu najlepiej wyglada po bronach i wal strunowy z agregatu, zniszczyl skorupe i wiadomo ze część siewek wypadła ale dużo zoltych odbilo się więc nie czekajcie tylko w pole ruszyć skorupe

Opublikowano

Sąsiad za domem sial jakiś tydzień/dwa temu, to mówię gdzie o tej porze i w ten suchy piach, to odpowiedzia "zobaczysz jeszcze będzie najlepszy. Już kilka dni jest na wierzchu, zielono się robi

Opublikowano

W żniwa się okaże który ładniejszy ten siany wcześniej czy później. Moim zdaniem wcześniejszy będzie ładniejszy. Później siany to ładna będzie miał słome. 

Opublikowano
2 minuty temu, Mariu napisał:

W żniwa się okaże który ładniejszy ten siany wcześniej czy później. Moim zdaniem wcześniejszy będzie ładniejszy. Później siany to ładna będzie miał słome. 

Zawsze wcześniejszy daje lepszy plon .