Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ziemia nie jest ciężka, ogólnie łatwa w uprawie 4 klasa, pod tą skorupą pyłu jeszcze nie ma, jakaś wilgoć jest.  Trochę słabo widać na zdjęciu ale jakas część zboża wzeszła. Ale bardzo powoli to rośnie.

P_20200414_175605.jpg

Opublikowano

Późną jesienią potalerzowałem owies i przed zimą ładnie powschodził i przezimował i nadal jest zielony, więc zostawiłem go zobaczymy co będzie dalej i czy da jakiś plon. Zostawiłem go na próbe, bo dużo go nie ma około 1ha...

Opublikowano

U mnie identyczna sytuacja, siany 10 marca, wczorajszy deszcz delikatnie zmoczył i skorupy nie ma, gleba podobna, męczy się strasznie ale korzenie ma ładne, wątpię że coś z niego będzie, poczekam jeszcze z tydzień i zasieje ewentualnie kukurydzę bo siew owsa w takie warunki jak teraz mamy to kolejne niepowodzenie o tej porze roku. Do tej pory była skorupa, najdziwniejsze to że tam gdzie był wysypany na ziemię podczas sypania do siewnika lub bardziej ubite poprzeczniaki to jest normalny, lub po kołach ciągnika. Trzeba za rok zacząć wałować, Najlepiej jakby zmarzł trzy tygodnie temu jak były te mrozy i czarne siewki by się porobiły to byśmy wiedzieli na czym stoimy.

Opublikowano

Ja dziś siałem drugi raz bo pod skorupą już owies po 5 cm pozwijany. Czekałem na deszcz żeby zmiękczył tą skorupę ale się nie doczekałem. Siany tydzień później już na wierzchu . W tym roku pośpiech nie opłacił się.

Opublikowano

Witam, owies siany 15 marca kwalifikuje się do przesiania, wzeszlo ok 20% nasion, co proponujecie zasiac w zamian, kukurydza nie wchodzi w grę bo raz że działka przy lesie i wiem że są dziki a po drugie w promieniu 10km nikt nie uprawia kukurydzy więc nie ma nawet przystawki do kombajnu. Poszło 200kg polifoski 6, 20t obornika i 100kg mocznika. Myślałem o agregacie i jeszcze raz owies albo odpuścić działkę i zasiać jakiś łubin albo coś innego ze straczkowych, zostawic do przyorania i na jesien pszenica, co myślicie?

Opublikowano
21 minut temu, dzikiWschód napisał:

Witam, owies siany 15 marca kwalifikuje się do przesiania, wzeszlo ok 20% nasion, co proponujecie zasiac w zamian, kukurydza nie wchodzi w grę bo raz że działka przy lesie i wiem że są dziki a po drugie w promieniu 10km nikt nie uprawia kukurydzy więc nie ma nawet przystawki do kombajnu. Poszło 200kg polifoski 6, 20t obornika i 100kg mocznika. Myślałem o agregacie i jeszcze raz owies albo odpuścić działkę i zasiać jakiś łubin albo coś innego ze straczkowych, zostawic do przyorania i na jesien pszenica, co myślicie?

że z jakiego powodu nie wzeszedł ?

Opublikowano
21 minut temu, dzikiWschód napisał:

Kuźwa a co mu że  nie wyrósł? Ja bym też  w jakieś  straczkowe zamienił  zawsze to wiecej dopłaty i ziemia się regeneruje.

Opublikowano (edytowane)

Kolego ja siałem 10 marca mieszankę, była skorupa w niedzielę trochę pomoczyło, wzeszło tak jak u ciebie, owies ma 3-4 cm ale żółtych listków pod ziemią, chciałem już przesiewać ale widzę jak w rzędach po siewniku pęka ziemia i się unosi, tylko rośliny wychodzą nie czubkiem do góry, tylko są zawinięte i wychodzą tak jakby w połowie wysokości. Więc może tutaj taka sama sytuacja, pod drzewem trochę cieplej musiało być i zieloniutko. A tak na marginesie 15 marca to Niedziela była ;)

Edytowane przez kierowiec
Opublikowano

Ja też bym jeszcze poczekał, u mnie podobnie był pozawijany pod ziemią na bok sam nie wiem czemu jak za kołami ciągnika i poprzeczniku gdzie konkretnie ubite wylazł bez problemu a na środku siewnika miał problem gdzie nie jest jakoś twardo no ale powyłaził... Jest zimno noce z przymrozkami to jak byłem tydzień temu i dziś to różnicy nie widzę 

• Like 1
Opublikowano

@kierowiec faktycznie 15 to była niedziela 👍 a byłem przekonany że to sobota. Jutro zobaczę i też może rusze bronami ale u mnie też zapowiadają mróz, choroba wie co robić, na razie czekam do przyszłego tygodnia i wtedy podejmę decyzję. Szkoda bo już wniosek o dopłaty złożyłem i nie chciałbym wkładać korekty

Opublikowano

Kiedys posiałem i tak wlało że stół się normalnie zrobił na polu czekam i też wcale nie schodzil. Bronowalem lekka broną pomogło tylko ze juz przymrozków nie było. Zrobi się ciepło i popada to zejdzie. U nas co dzień przymrozki t1 nie ma jak zrobić i jeszcze wieje 

Opublikowano
10 godzin temu, kamil255 napisał:

Na jesień obornik, w styczniu poszło wapno granulowane 1t/ha, przedsiewnie żaden nawoz nie był stosowany

To wyglądaj deszczu i celuj azot przed deszczem. Wg mnie nie później jak na strzelanie w źdźbło. 

Opublikowano
Jacolino napisał:

10 godzin temu, kamil255 napisał: Na jesień obornik, w styczniu poszło wapno granulowane 1t/ha, przedsiewnie żaden nawoz nie był stosowany To wyglądaj deszczu i celuj azot przed deszczem. Wg mnie nie później jak na strzelanie w źdźbło.

W poniedziałek spadło 14mm