Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem dzisiaj zobaczyć jak mój owies i niestety porażka! Dostał pogłównie 100kg/ha saletry wymieszanej z mocznikiem, widać ze podziałało bo zrobił sie ciemny ale nadal jest niski i rzadki a siany dość gęsto. Czy zabieg oprysku dolistnie mocznikiem 15 % + ekolist 5 kg/ha wniósł by coś? Dostałby jakiegos kopa?

Opublikowano (edytowane)

Witam jestem tu nowy i mam do was pytanie w związku z moim owsem.. ;/

otóż w ostatnim tygodniu pojawiły się na koncówkach liści (oprócz flagowego) pomarańczowe zabarwienie przechodzące w brąz a na końcu liśc zaczął zasychac.

post-71388-0-76559100-1371410197_thumb.jpg

post-71388-0-05942100-1371410183_thumb.jpg

Ogólnie łan jest ładnie wyrośnięty ale zdarzaja sie w nim takie właśnie miejsca o których pisze wyżej.. ;(

post-71388-0-59005800-1371410262_thumb.jpg

pierwszy raz się z takim czymś spotykam.. i nie moge tego rozszyfrowac..:/ Troche mi to przypomina reakcje na brak potasu ale może sie myle wysnuwam tylko takie tezy... dodam że mieszkam na kaszubach gleby są lekkie i od około 3 miesięcy nie padało u nas.. Czy może byc to reakcja na susze..? :/ bo zauważyłem że na owsie który zasiałem nieco póżniej na razie nic się takiego nie dzieje.. Proszę o pomoc.. :)

Edytowane przez Marcin91
ortografia
Opublikowano

A jak u was ze skrzypionką w zeszłym roku musiałem mieszanke owies pryskać teraz od kilkunastu dni pokazała się sprawdzam co kilka dni czy jest jej wiecej dzisiaj byłem tez i na dzisiaj szkoda dusić raczej narazie jest mało i większych szkód nie zrobią chociaż inni pryskali

Opublikowano

Ja pryskałem w piątek, sporo skrzypionki było.

Siałem 23 kwietnia, ale nie mogłem wejść.

Zostaw, już za późno na herbicydy w owsie. Wystarczy poczytać etykietę linturu i masz że do końca fazy krzewienia...

Opublikowano

U mnie też podobne na liściach owsa wystąpiło. Takie plamki.

Na chwasty był chwastox extra + odżywka+ siarczan magnezu (zawsze lałem odżywke i byłem zadowolony, pierwszy raz zastosowałem siarczan w łacznym oprysku, chwasty moment się zwinęły

Opublikowano (edytowane)

Chwastox extra niestety (przepuścił miedzy innymi szczaw polny), a do tego Kristalon zielony.

Brat mi siał saletrę na owies i posiał z "rozłożoną" deską w kosie od brzegów przez co dwa pasy o szerokość 1.5m i długości całego pola położyły się ;/

Edytowane przez SipmaZ224
Opublikowano

Ja siałem owies około 20 kwietnia i w tym roku jest bez rewelacji (jak z resztą u innych sąsiadów), natomiast znam 3 przypadki, gdzie był posiany około 20 maja i tam jest piękny owies naprawdę jest na co popatrzec. I jak to się ma do powiedzenia siej w błoto - zbierzesz złoto?

Opublikowano

prawda to się okaże po zbiorze. To, że ładnie wygląda ten siany później nie znaczy, że będzie sypał. Póżno siany owies jest zazwyczaj nienarośnięty.

Opublikowano

Panowie takie pytanie mam kosic u znajomego 70ha owsa ale jest lipny(plon ksztaltuje się na 1-2 tony) i na moje on nic na tym nie zarobi przy tej cenie a nie chcialbym aby za dużo był w plecy .Co myślicie spryskać wjechać talerzówka i posiac żyto ??Owies był siany rozsiewaczem RCW i przebronowany zero nawozu.