Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Masz racje ale znam przypadek ze człowiek nie doprawiał,słoma na handel i też mu zabrał ze mu ziemie wyjaławia.I była umowa na piśmie i takie tam ale pamiętajcie nawet jak macie papier dzierżawy na 10 lat i tak właściciel może wam zabrać kiedy chce tak samo jak na gębę..Dlatego ja obrabiam tylko swoje.Lub albo sprzedajesz albo niech robi kto chce.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

to wiele nie zrobisz, bo ziemia wody nie będzie trzymać, można się ratować jak poprzednicy pisali obornikiem

ale to długotrwała praca na takiej ziemi,

może lepiej żyto siać w płodozmianie z łubinem, ale też znaczącej poprawy nie będzie

Obserwuję dużego rolnika który na piachach sieje kukurydze i żyto, ale gnojówki i obornika to zawsze jest full i plony przy normalnym roku (opady na średnim poziomie) ma wysokie. Jednak w tym roku tam gdzie nie lał  lub dał za mało gnojówki to już zboże kiepskie tylko że w tym roku było sucho

Opublikowano
Dnia 12.05.2019 o 18:45, soltys48 napisał:

za gęsto albo za duzo głuchego

Mój owies po kukurydzy ładnie powschodzil i siedzi zżołkł, oprysk go trzyma jeszcze, teraz po deszczu może się bujnie :)

Opublikowano
Wiesi0 napisał:

Masz racje ale znam przypadek ze człowiek nie doprawiał,słoma na handel i też mu zabrał ze mu ziemie wyjaławia.I była umowa na piśmie i takie tam ale pamiętajcie nawet jak macie papier dzierżawy na 10 lat i tak właściciel może wam zabrać kiedy chce tak samo jak na gębę..Dlatego ja obrabiam tylko swoje.Lub albo sprzedajesz albo niech robi kto chce.

Tyle że z drugiej strony jeśli ktoś będzie za parę złotych to obrabiał nawet z dzierżawą i właściciel zechce to sprzedać to nawet się nie dowiesz że chciał sprzedać i za ile poszło, dzierżawca ma pierwszeństwo kupna a jak działka łakomy kąsek to na pewno się dogada

robi57362 napisał:

tylko czy to oplacalne na swoim kawalku napewno tak ale nna dzierzawach na gębę ty wyleczysz pole i ciach nie masz go już

na pewno jeśli nie pewny dzierżawy to bez sensu bo nakłady idą spore na doprowadzenie działki

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, ZELKOW napisał:

Tyle że z drugiej strony jeśli ktoś będzie za parę złotych to obrabiał nawet z dzierżawą i właściciel zechce to sprzedać to nawet się nie dowiesz że chciał sprzedać i za ile poszło, dzierżawca ma pierwszeństwo kupna a jak działka łakomy kąsek to na pewno się dogada

To w moich stronach już są inne czasy bo u mnie jak ktoś sprzedaje ziemie to się ogłasza żeby wzionsc jak najwięcej bo" pole i las sprzedaje się raz" więc niema takiej opcji, kiedyś za pijaków tak było jak podszedł takiego delikwenta, ale teraz ludzie mądrzy i jak mogą i czują ze mogą zarobić to korzystają a pijaki się wykończyli i ludzie nie mądrzy.

Po za tym może być taka sytuacja ze ty będziesz komuś dogadzał a on i tak sprzeda komu innemu bo pod kurniki dadzą 100tyś.I jak tu można mieć pretensje.

Ale najopłacalniej w tym wszystkim to trzeba dobrze żyć z ludźmi.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

u nas jest tak że jak rolnik jakiś dzierżawi i dobrze się dogaduje z właścicielem to nie ma opcji tam wejść, a z tym że jak ktoś się ogłosi i chcą kupić pod budowe lub przemysł no to nie kupisz chyba że więcej zapłacisz, ale są tacy właściciele że to nie pijak a i tak mu nie przetłumaczysz że więcej zapłacisz, już taka mentalność

Opublikowano

Witam, jak wygląda wasz owies? Mój mimo podania 250poli6 i 120kg mocznik A pod korzeń jest dość jasny, zastanawiam się ile z tego mocznik A wyparowalo przez ostatni miesiąc suszy bo może warto potraktować owies odżywka plus mocznikiem?

Opublikowano

jak przestanie padać to pewnie tak, ja zauważyłem że chociaż coś popadało to ciężko w tym roku z pobieraniem azotu najlepiej wyglądają działki gdzie poszedł obornik

Opublikowano

Mocznik wymieszany z gleba Ci nie wyparuje azot jest w glebie dostanie wody to rosliny go pobiora wiec spokojnie zapewne tam gdzie masz wiecej wilgoci masz ciemniejsze zboze od reszty ale w czasie suszy to normalnr ze skladniki mimo ze sa nie sa pobierane albo inaczej sa ale bardzo wolno 

Jak chcesz mozesz jechac z mocznikiem siarczanem i jakies mikro wrzuc ale oszalamiajacego efektu nie spodziewaj sie no ale zboze sciemnieje ci nabierze bardziej intensywnego koloru

Opublikowano (edytowane)

Do końca tygodnia raczej nie wiade w owies bo zapowiadają opady codziennie więc dam szansę roślinom żeby zaczęły pobierać azot po deszczach a jak nie to po weekendzie kroplowka dolistnie

Edytowane przez dzikiWschód
Opublikowano

Wreszcie zaczęło padać, pada równy lekki deszczyk wcześniej nie rozsiewałem nawozu bo nie byłem pewny czy przyjdzie ten deszcz :) czy w czasie takiego deszczu mogę rozsiać po owsia saletrę ?

Opublikowano
19 minut temu, Roki212 napisał:

Wreszcie zaczęło padać, pada równy lekki deszczyk wcześniej nie rozsiewałem nawozu bo nie byłem pewny czy przyjdzie ten deszcz :) czy w czasie takiego deszczu mogę rozsiać po owsia saletrę ?

Ponoc ma padac cały czas az do piatku,po deszczach rozsiejesz.Az mi sie humor poprawił od rana tak pada fajnie,ja saletre z tydzien temu rozsiałem to po tej ulewie co była u mnie pare dni temu to juz sie owies i pszenica poprawiły.Trawy te po nawozach mi rusza,bede miał co kosic.Wszystko idzie w dobrym kierunku🙂

Opublikowano (edytowane)

Czasu potem nie będę miał bo mam wyjazd temu myślałem teraz zozsiać w czasie deszczu aby obejść się bez przypaleń, ale huk tam rozsieje się później :)

Edytowane przez Roki212