Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Guzik prawda 

Zajrzyj do mojej galerii

W 2017 siałem borowika 5 listopada i było to moja najlepsze zboże w ostatnie żniwa 

Jak Ci się pokrzewił? Buduje plon raczej ilością kłosa czy wielkością? 

Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

Guzik prawda 

Zajrzyj do mojej galerii

W 2017 siałem borowika 5 listopada i było to moja najlepsze zboże w ostatnie żniwa 

Tak, ale to tak jakby siać owies w maju, tak nie powinno się robić bo są terminy choć często się udaje i jest plon.

A druga sprawa u ciebie sołtys to są jakieś podgrzewane pola chyba,wschody owsa wstawiłeś jako pierwszy a w dodatku rośliny były już bardzo duże.

Opublikowano

Wiesz kiedy ten owies był siany?

9 godzin temu, damian007 napisał:

Jak Ci się pokrzewił? Buduje plon raczej ilością kłosa czy wielkością? 

Pokrzewił się ładnie 

Powiem Ci tylko że jak chcesz wk***ić sąsiadów długością kłosa to borowik jest najlepszy

Opublikowano

Też mam borowika , siałem na początku drugiej dekady października i póki co wygląda ładnie. Co do wczesnych terminów siewów to obserwuje u niektórych ,że zboża a szczególnie żyto z wczesnych wrześniowych siewów po prostu wyginęło... Na jesieni zrobiła się z tego gęsta szczotka , zimą zrobiło się czarne a teraz na polach są łyse place a te rośliny które przetrwały też jakieś wątłe.

Opublikowano
52 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Też mam borowika , siałem na początku drugiej dekady października i póki co wygląda ładnie. Co do wczesnych terminów siewów to obserwuje u niektórych ,że zboża a szczególnie żyto z wczesnych wrześniowych siewów po prostu wyginęło... Na jesieni zrobiła się z tego gęsta szczotka , zimą zrobiło się czarne a teraz na polach są łyse place a te rośliny które przetrwały też jakieś wątłe.

U mnie znowu Ci co posiali do 25 września wygrali bo było jeszcze trochę wilgoci w glebie i żyta są jak narazie takie dosyć.Te siane później nie równo powschodziły i są bardzo lichutkie na wiośnie.Wszystko okaże się w sierpniu 😄

Opublikowano
3 godziny temu, AgroSzymi99 napisał:

U mnie znowu Ci co posiali do 25 września wygrali bo było jeszcze trochę wilgoci w glebie i żyta są jak narazie takie dosyć.Te siane później nie równo powschodziły i są bardzo lichutkie na wiośnie.Wszystko okaże się w sierpniu 😄

U mnie wczesne siewy lepiej się sprawdzają i w zimę nie wypiera tak się u nas mówi.

5 godzin temu, soltys48 napisał:

Powiem Ci tylko że jak chcesz wk***ić sąsiadów długością kłosa to borowik jest najlepszy

Ja tam wolę z nimi wypić.

A po zatym przydał by się temat "JAK UPRAWIAĆ PSZENŻYTO,ŻYTO,PSZENICE".

Opublikowano
2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

U mnie wczesne siewy lepiej się sprawdzają i w zimę nie wypiera tak się u nas mówi.

Ja tam wolę z nimi wypić.

A po zatym przydał by się temat "JAK UPRAWIAĆ PSZENŻYTO,ŻYTO,PSZENICE".

Ja ze swoimi raczej nie popije. Ale to moja wina bo jestem chamski, pola nie zapuściłem krzakami, co gorsza próbuje kupywać jakieś pola i wreszcie unia dała mi pininiendzów na ciągniki starego bizona a teraz jeszcze plan nawozowy i będą mi dawać paletami. Sołtys troszkę mnie pocieszyłeś tą długością ale raczej akurat to pole szału nie zrobi. Chociaż sąsiad będzie zadowolony😉

Opublikowano

Brak Ci zdolności asymilacyjnych i pewno pod sklepem też nie staniesz i na krechę wina nie weźmiesz. 

Normalnie wyrzutek społeczny😂😉

Opublikowano

Dziwnie się żyje w takich układach ale pies to je—— wracamy do tematu owsa bo wprowadziłem już i tak bałagan. Jak tam wasze? U mnie prócz tych plam po mrozie mogło by być nawigator ładniej to przeszedł i zielony a ten wąsaty bingo jeszcze się zbiera. Taka sytuacja..

Opublikowano (edytowane)

Czasem i tak trzeba dać wody komuś spragnionemu lub dawać pożyczki a potem kupić pole ale ogólnie chodzi mi oto ze by nie wchodzić sobie w drogę nie podbijać cen ale i przyzwoicie zapłacić żeby nie wlazł ktoś cudzy czy inwestor i choć co nie którzy nie wiedzą to z kumplami mamy już uzgodnione jak ktoś będzie sprzedawał to kto kupuje i za ile no chyba ze się rozmyśli.

sołtys

Daj linka jest ale żyto a nie pszenżyto.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
20 minut temu, Wiesi0 napisał:

Czasem i tak trzeba dać wody komuś spragnionemu lub dawać pożyczki a potem kupić pole ale ogólnie chodzi mi oto ze by nie wchodzić sobie w drogę nie podbijać cen ale i przyzwoicie zapłacić żeby nie wlazł ktoś cudzy czy inwestor i choć co nie którzy nie wiedzą to z kumplami mamy już uzgodnione jak ktoś będzie sprzedawał to kto kupuje i za ile no chyba ze się rozmyśli.

Akurat w ostatnich dwóch przypadkach byłem jedynym zainteresowanym więc jaki to ból.. natomiast jedną z ofert przekazałem znajomym bo poprostu byłem za cienki w uszach i tak w każdym z tych przypadków oferty były dla każdego znane ogłaszane po 2 lata. Co jak co ale zakupy jakichś sensownych kawałków zaczynają się od dziesiąt tysięcy i za rok to wiele z tego pola nie złapiesz.. głodne, zakamienione, krzaków co kawałek kępa.. ja w swojej karieże nie pamiętam nowego pola na którym nie było zabawy w drwala.

Opublikowano

Panowie byłem dziś na polu fotka wrzucona do galerii. Mam pytanie pod korzeń dałem 200kg Polifoski 6 i chciałem teraz sypać saletre 200kg czy to nie za wcześnie? Dodam że od ok 3-4 godz popaduje deszcz. Siać teraz czy czekać na to aż bardziej owies się wyrówna? Owies siany 20marca

Opublikowano
6 minut temu, piotr19973 napisał:

Panowie byłem dziś na polu fotka wrzucona do galerii. Mam pytanie pod korzeń dałem 200kg Polifoski 6 i chciałem teraz sypać saletre 200kg czy to nie za wcześnie? Dodam że od ok 3-4 godz popaduje deszcz. Siać teraz czy czekać na to aż bardziej owies się wyrówna? Owies siany 20marca

Teraz. Tylko na suche rośliny.

Opublikowano
5 minut temu, piotr19973 napisał:

A jak bym pojechał teraz to będzie źle? Bo rośliny są mokre ale ciągle pada.

Jak zmyje z roślin to nic się nie stanie. Tylko musi padać dalej.

Opublikowano
1 godzinę temu, damian007 napisał:

Akurat w ostatnich dwóch przypadkach byłem jedynym zainteresowanym więc jaki to ból.. natomiast jedną z ofert przekazałem znajomym bo poprostu byłem za cienki w uszach i tak w każdym z tych przypadków oferty były dla każdego znane ogłaszane po 2 lata. Co jak co ale zakupy jakichś sensownych kawałków zaczynają się od dziesiąt tysięcy i za rok to wiele z tego pola nie złapiesz.. głodne, zakamienione, krzaków co kawałek kępa.. ja w swojej karieże nie pamiętam nowego pola na którym nie było zabawy w drwala.

Ciesz się, że sensowne kawałki u ciebie to są kwoty kilkudziesiąt tysięcy a nie liczone w milionach. W mojej okolicy nikt ziemi na hektary nie sprzedaje, wszystko na metry i najtańsze to 100zł/m

Opublikowano

To już jest paranoja. Jako lokata kapitału może i tak ale jako środek do produkcji max. 3zł tak by w 30 lat odrobić. A tak wogóle jaka rentowność 1 ha wam wychodzi? Załóżmy zboża. Bez dopłat bo to jest jako taki stały dochód zależny od uprawy.

Opublikowano

Agrest napisał: Jak pada to siej.  Tylko siewnik nakryj😁 Saletra posiana trochu zmokłem ale jak spola zjeżdżałem to po saletrze śladu nie było 😂😂siewnik ładnie nakryty i ładnie się siało 😀