Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie zbytnio szkoda ziemi na sam owies bo mamy mozaikę od 3 do 5 klasy zazwyczaj wiec siejemy mieszanki zbozowe tym bardziej ze wszystko idzie na pasze dla zwierzat a z koszeniem i dojrzewaniem nie ma problemu wystarczy zasiac wczesniej jak na moje okolice to jak 20 marca cokolwiek sie sieje to bardzo wczesnie a z dojrzewaniem nie ma problemy wystarczy dobrac odmiany w tamtym roku kosilem mieszanke sucha i wszystko dojrzalo 5 dni pozniej niz ci co mieli sam owies a owies sie nie obsypuje ale tez takie teorie slyszalem dawniej ale sam sprawdzilem i malo realne chyba ze ktos sieje bardzo wczesny owies i pozny jeczmien albo przenice 

A jaki mrozek wytrzyma jeczmien w fazie szpilki ?

Ja zawsze robie kultywatorem pozniej nawozy i jak jest zbyt mokro to przelatuje bronami ciezkimi i pozniej siew 

Opublikowano

Jak pod owies to ja robię sprężynówką potem nawozy i siew jak popada drugi raz już nie robię sprężynówką.

Inni mówią siejesz w błoto zbierasz złoto.

Mi błoto raczej kojarzy się z zielem i zakwaszeniem ziemi.

Opublikowano (edytowane)

Tak ale staram się ze spzrezygnować posiać nawozy i góra za dzień zasiać zestawem uprawowo siewnym a jak nie spodziewanie trafi się deszcz to już nie ruszam sieje, wirniki dobrze mieszają ziemie tylko wał się zalepia do skrobaczy. Na jesieni pod oziminy nic nie sprężynuje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No właśnie... Tydzień ziarniak leży i ledwo specznial, jeszcze tydzień ciepła by zaczęło wylazić. A miotła i inne zielska bedzie napierrr...ć

Znowu jak by było ciepło jak dwa tygodnie temu, posiany owies już by się zielenił, poszedł by mróz i żółto na polu... Dlatego jak ktoś pisze że posial, to śpi spokojnie, to nie do końca prawda. Nie ma na to mądrego. Natury nie przewidzim. 

Jestem zwolennikiem wczesnego siewu, w okolicy sieje zwykle pierwszy i pukają mi się w głowę, ale na wschodnie Mazowsze myślę że dopiero teraz będzie dobry czas na siewy. Czekać tylko pogody. 

Opublikowano

No razu pewnego cały wzgórek mi mróz sparzył , tak z pół hektara . No ale szlak go nie trafił , odbił , jednak trochę odchorował .

Opublikowano
8 godzin temu, ZYLA napisał:

No właśnie... Tydzień ziarniak leży i ledwo specznial, jeszcze tydzień ciepła by zaczęło wylazić. A miotła i inne zielska bedzie napierrr...ć

Znowu jak by było ciepło jak dwa tygodnie temu, posiany owies już by się zielenił, poszedł by mróz i żółto na polu... Dlatego jak ktoś pisze że posial, to śpi spokojnie, to nie do końca prawda. Nie ma na to mądrego. Natury nie przewidzim. 

Jestem zwolennikiem wczesnego siewu, w okolicy sieje zwykle pierwszy i pukają mi się w głowę, ale na wschodnie Mazowsze myślę że dopiero teraz będzie dobry czas na siewy. Czekać tylko pogody. 

Ja posialem wcześnie i śpię spokojnie. Nie posialem jęczmienia i jest problem bo wjebalo deszczu i wszystko plywa.

• Like 1
Opublikowano

U mnie sianu 11 marca ma korzonek długości 2mm. Zimno troszkę się zrobiło ale nie myśle by coś mu się stało poważnego nawet jak przyjdzie mróz owies to nie gryka czy kukurydza. Poplon z owsem po minus 7 zdechł cały prócz owsa właśnie. 

Opublikowano

Panowie mam pytanko mam zamiar posuac mieszanke owies jeczmien i pszenica tak kolo soboty problem w tym ze po 25 marca pokazuja u mnie przymrozki -3, -4 stopnia i jesli udaloby sie zasiac w sobote pozniej przyjda te przymrozki to ziarnu sie cos stanie badz jak ziarno wykielkuje ale nie wyjdzie na powierzchnie ziemi to mroz moze je uszkodzic ? Najbardziej chodzi mi o jeczmien i pszenice czy im nic nie bedzie bo szkoda zmarnowac czas i ziarno jesli mialoby sie cos stac

Prosze o szybka odpowiedz osob ktore wiedza badz ktore maja doswiadczenia z takim czyms a nie slyszaly badz sie domyslaja 

Opublikowano

szybka odpowiedz brzmi: siej, do 25 marca to najprawdopodobniej nie wyjdzie nawet na wierzch, a jesli juz to bedzie szpilkował. 

Sam jęczmień siałem najwcześniej 7 marca ale ja z zachodu to moge ciut szybciej niz wschod

Opublikowano

Ja jestem z łódzkiego to tak po polowie polski 

Zobacze jeszcze jak inni beda siac bo u mnie malo kto posial nawoz na ozime a do siewow sie nikt nie pali bo za wczesnie i zobaczymy co zmienia w pogodzie 

Chyba mnie zle zrozumiales ja chce posiac 23 wiec do 25 napewno nie wyjdzie tylko chodzi jak ziarno dostanie kielek i zrobi sie mrozek to czy nie uszkodzi ziarna