Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, John23 napisał:

A w tej skrzyni to może trzeba tryb któryś obrócić i będzie większy wysiew ja tak miałem w amazone.

Ale w środku skrzyni? Na zewnątrz u mnie to raczej nie... Mało jest tych siewników. Ścieżki i sterownik fajna sprawa. Jak kupiłem to ciekło z skrzyni i dałem miejscowemu mechanikowi, zrobił za grosze. Chyba źle w środku nic nie złożył.... Już nie pamiętam, ale przed oddaniem kolbą mogłem kręcić do tyłu  i nic się nie działo  , a teraz nie mogę.

Ale nie jestem pewien.

Opublikowano
11 godzin temu, rolnik31 napisał:

Witam

Co  do kolegi co ma problem z perzem i reszty to polecam osobiście gryke. Daje sobie spokojnie rade z perzem. Wystarczy ciut zwiekszyć norme wysiewu i gra gitara 😄 

A sarny mi nie zjedzą tej gryki bo skubańce lubią żreć wszystko co ma kwiat, w tamtym roku pare sztuk zjadło mi całą plantacje innej rośliny i żeby nie powtórzył się scenariusz.

Opublikowano

Kolego taurus sam wiem z doświadczenia jak wyprowadzilen sobie pole z perzu. Wiadomo w 100 % nie wyczyścisz. Gryka jest uwarzana jako roslina fitosanitarna. 

Ja dzisiaj w końcy zasiałem pierwszy owies w tym roku i chyba jako 1 w okolicy...

Opublikowano

W jakiej obsadzie teraz siać owies? Na początku marca miało być 280-300szt. To ile teraz? Będzie pasować 350? Czy może 400? Jakby nie patrzeć to już praktycznie kwiecień i zapowiadają raczej niskie temperatury, więc zbyt szybko to on nie będzie rósł. W takie sytuacji chyba powinno się zwiększyć obsadę? Dzisiaj koledze podpowiadałem aby siał 350 sztuk i nie wiem czy nie walnąłem babola więc jeśli tak, to może ktoś wyprowadzi z błędu. :P

Opublikowano

Po małych trudnościach zasiałem dzisiaj 8ha idealnie bo wieczorem przyszedł deszcz.Pod korzeń dałem 200 poli6 i 130l rsm 32.Jak myślicie co będzie lepsze na drugą dawkę salmag czy mocznik?

Opublikowano
witam, planuję wysiac pod owies 200kg poli6 i 100kg mocznika chciałbym wysiac to za jednym przejazdem. Mam rozsiewacz motyl na taśmie myslalem żeby wsypac pół worka poli potem worek mocznika i tak na zmianę, a wy mieszacie przed sianiem czy dwa przejazdy??
Opublikowano

tylko na 2 razy, polifoska przy tych samych obrotach lata pare metrów dalej od mocznika więc albo zalislisz sąsiadowi ziemię polifoską albo nie dosiejesz mocznika, wybieraj.

Opublikowano
no tak logiczne... ale plan był dobry hehe
Opublikowano
Kupilem trochę pola, ph4,6 III klasa chce posiać po świętach owies, odmiana breton. Nie wyrobilem się z wapnem i zastanawiam się czy dawać jakiś nawóz NPK przedsiewnie czy zostanie on pobrany przy takim niskim pH? Doradźcie coś
Opublikowano

I ja dzisiaj też zasiałem, sąsiad mnie opieprzał, że dziś się nie powinno robić w polu. :D Z pola wygonił mnie deszcz bo mi się rajki w siewniku zaczęły zaklejać mokrą ziemią i wycieraczka na domiar złego się popsuła. :P

Po świętach jeszcze zostanie 3,5 hektara do zasiania. A potem jakieś 5 kolejnych hektarów ugorów do skasowania ale tam na owies chyba już będzie za późno.

Opublikowano
7 godzin temu, AgroSzymi99 napisał:

Czyżby woj. Śląskie?

mazowieckie a dziś padało cała noc i teraz też pada

7 godzin temu, KlimekPL napisał:

I ja dzisiaj też zasiałem, sąsiad mnie opieprzał, że dziś się nie powinno robić w polu. :D Z pola wygonił mnie deszcz bo mi się rajki w siewniku zaczęły zaklejać mokrą ziemią i wycieraczka na domiar złego się popsuła. :P

Po świętach jeszcze zostanie 3,5 hektara do zasiania. A potem jakieś 5 kolejnych hektarów ugorów do skasowania ale tam na owies chyba już będzie za późno.

o to tak jak i mi gdy by nie deszcz to bym pewnie jeszcze siał 

Opublikowano

Wczoraj posiane około 5 ha mieszany gdyby nie deszcz to bym zakończył zostało około 1,7 ha do tej pory sucho wszędzie się wjechało bez nagrania nawet tam gdzie zawsze z wiosny było błoto 

Opublikowano

Zależy od pogody i warunków. Ostatni rok był nawet sprzyjający późnym siewom na piaskach. Znajomi siali owies w maju i na piaszczystej górce był o wiele piękniejszy niż mój siany 18 marca. Bo u mnie w kwietniu pozasychał a przy czerwcowych opadach zaczął odbijać i jeszcze w sierpniu była kolorowanka na polu, troche zielonego i trochę żółtego. :P A ten późno siany u znajomych cały czas miał idealne warunki i dzięki temu rósł szybko i harmonijnie.

Opublikowano

U mnie w tamtym roku właśnie odwrotnie , siany 15 marca wypadł dużo lepiej a z kwietnia była tragedia bo w sumie w tamtym roku już można było początkiem marca siać i był owies był prawie miesiąc do tyłu, W tym roku dopiero pod koniec marca śnieg puścił więc nie będzie takiego opóźnienia. 

Mam jeszcze pytanie bo na ugorze (łące) na dzierżawie mam zamiar posiać pszenice jarą albo owies, początkowo myślałem  o gryce ale jak nie jest jeszcze za późno to git. Po ilu dniach od opryskania glifosatem można wjechać płytko kultywatorem żeby zerwać darń?? Siew bedzie przeprowadzony agregatem do uprawy pasowej 

Opublikowano
21 minut temu, Ogon988 napisał:

Mam jeszcze pytanie bo na ugorze (łące) na dzierżawie mam zamiar posiać pszenice jarą albo owies, początkowo myślałem  o gryce ale jak nie jest jeszcze za późno to git. Po ilu dniach od opryskania glifosatem można wjechać płytko kultywatorem żeby zerwać darń?? Siew bedzie przeprowadzony agregatem do uprawy pasowej 

Pełne zniszczenie chwastów następuje po około 3-4 tygodniach od oprysku.

5 minut temu, kamil255 napisał:

Odpowie ktoś, doradzi na moje pytanie kilka postów wyżej?

Odczyn o którym mówiłeś nie jest tragiczny, syp NPK bo bez tego to na pewno nic ci nie urośnie. ;)

• Like 1