Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Owsy w tym roku bardzo dobrze sypią. Też o plonie nie napiszę bo by trzeba dokładnie zważyć, ale nigdy tyle owsa nie miałem z ha.

Edytowane przez Axd529
Opublikowano (edytowane)

Ja wiem jaki plon bo przyczepa była ważona dzień przed moim koszeniem z owsem ale nie ma co pisać bo zaraz będą się śmiac że nie możliwe i że bajki pisze. Owies sypnal pięknie i ludziom też sypał konkretnie. Dobry rok, dobre plony aby tylko jeszcze cenę dali zadowalająca.

Edytowane przez Perez19
  • Like 1
Opublikowano

U mnie właśnie to samo 😆 sam się dziwię i niema co pisać. Słoik 1l Rambo ma 454g przy wilgotności 12,8%. Pszenice mi w tym roku wyjdą średnio, z reszty jestem póki co bardzo zadowolony.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Jaceenty346 napisał(a):

U mnie właśnie to samo 😆 sam się dziwię i niema co pisać. Słoik 1l Rambo ma 454g przy wilgotności 12,8%. Pszenice mi w tym roku wyjdą średnio, z reszty jestem póki co bardzo zadowolony.

Też miałem odmianę rambo i ten rok petarda na 160 kg siania na hektar. A ile obiła motowidla i ile nie zebrane było bo leżał.. plon byłby jeszcze większy ale ten rok jest kosmos i nie ma co gdybac i narzekać. Takze lepiej zachować dla siebie plon niż być wyśmiany ze tyle niby było 🫡

Opublikowano

U mnie nie leżał, ale po gradzie z wiechy odpadło 2-5 ziarniaków. PZU zapłaciło 10%, mimo tego i tak mam dużo więcej niż zakładałem nawet przed gradem, także jest super.

Siany 2 marca, 160kg/ha - po pszenicy i miedzy plonie gorczyca, facelia, rzodkiew 

Polifoska 6 - 150kg/ha

Azot 80kg/ha

Siarczan magnezu 150kg/ha

Mikro+ amino po przymrozkach 

Opublikowano
1 godzinę temu, Perez19 napisał(a):

Ja wiem jaki plon bo przyczepa była ważona dzień przed moim koszeniem z owsem ale nie ma co pisać bo zaraz będą się śmiac że nie możliwe i że bajki pisze. Owies sypnal pięknie i ludziom też sypał konkretnie. Dobry rok, dobre plony aby tylko jeszcze cenę dali zadowalająca.

7t🤔

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, PAN88 napisał(a):

7t🤔

Ponad,nawet około 7300kg ale klasa ziemi 4 więc też nie ma co się dziwić No i nie żałowałem mu Npk jak i azotu plus inne opryski. Już dawno takiego roku nie było pod zboza jare. Lecz wiedź że jak napiszesz ze taki plon zaraz będzie że piszesz bajki. Taki rok na prawdę dobry..musi się już przez kilka lat nie powtórzy.

Edytowane przez Perez19
Opublikowano

jeśli ktoś jest kumaty to uwierzy bo rok jest mokry w większości kraju i woda byla jak nalewalo ziarno. A poza tym widac po cenie owsa ze sporo go bedzie na rynku 500zl/t toż to szok

w tym roku mamy rekordy a cena Kijowa, za rok moze byc susza i plony najgorsze od lat a cena moze dobić do 1000zl tak to niestety działa

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Axd529 napisał(a):

Co to za robactwo może być w owsie? Pełno tego na składzie gdzie zawsze składuje zboże jak i na przyczepach bo jeszcze nie opróżniłem z owsa.

IMG_20250728_092218104_MFNR.jpg

U siebie mam to samo w owsie, normalnie stado na przyczepach i na pryzmie. Myślałem że się grzeje ale mierzyłem wilgotność i z głębi pryzmy miała najwięcej 13,4%. Górne warstwy 9-11%.  Sam nie wiem wlasnie co to jest i pierwszy raz się z tym spotkam. Zastanawiałem się czy nie ciągnie ich do resztek słomy albo zielone ziarenka ze ścieżek.

Opublikowano

na zdjęciu widac ze próbowałem i mimo ze ziarno suche, życzę powodzenia w koszeniu takiego owsa. Trzeba czekać, brakuje kilka dni upału zeby sloma doschla a nie +20* C i ciagly deszcz...