Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Na piachu ale i tak za mokre. U mnie tak samo pszenżyto jeszcze potrzebuje trochę czasu. Pewnie po jęczmieniu będzie owies do zbierania

Byłem na objeździe i szok, jęczmienie ozime wszędzie tylko trącone w jedną stronę i do domu. 

Żyto, pszenżyto słoma zielona, mleko po dołkach 

Kiedy to dojdzie 🙆

Rok temu już byliśmy na półmetku 

A w internetach widzę ludzie pszenicę i żyta koszą 

W qq wiechy nie widać. Mocno opóźniony ten sezon 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Sim95 napisał(a):

Ja może jutro po południu spróbuję wjechać w Bingo.

Dzień dobry

Kiedy siałeś Bingo?

Opublikowano
pedro2 napisał:

10 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Na piachu ale i tak za mokre. U mnie tak samo pszenżyto jeszcze potrzebuje trochę czasu. Pewnie po jęczmieniu będzie owies do zbierania

Byłem na objeździe i szok, jęczmienie ozime wszędzie tylko trącone w jedną stronę i do domu. 

Żyto, pszenżyto słoma zielona, mleko po dołkach 

Kiedy to dojdzie 🙆

Rok temu już byliśmy na półmetku 

A w internetach widzę ludzie pszenicę i żyta koszą 

W qq wiechy nie widać. Mocno opóźniony ten sezon 

raczej bym powiedział ze to normalny rok tylko ostatnie lata suche i gorące to i znniwa wcześniej. Ale fakt duzo slomy jeszcze zielone a w mojej kukurydzy siane 28.04 do wiechy jeszcze 1-2 liście. Ostatnie lata wiecha wychodziła ok 10-15.07 i koszona zawsze na początku października. Do kukurydzy jeszcze daleko i różnie moze byc

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, JarekBazydlo napisał(a):

No niestety ale owies to dość dobry płodozmian... Dziś akcja owies bo jęczmień ponad 14% cały czas trzyma.

IMG20250721145128.jpg

Nie padało wczoraj?

Jak sypie?

U mnie sporo zielonej słomy jeszcze.

Jeszcze z tydzień mu brakuje...u mnie..

Opublikowano

Wczoraj trochę kropnelo ale mało. Nie wiem jaka wydajność bo nie ważony ale tak na oko między 4 a 4.5t Skosilem 1.5ha na drugim polu też sporo właśnie zielonego. Zobaczę jeszcze jak wygląda na kolejnym bo tam słabsza ziemia więc myślę że będzie dobry

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Piffpaff napisał(a):

duzo owsa nasiane to i ceny nie bedzie

Cena na owies to jest od października jak te niby owsiane gęsi zaczynają nim tuczyć.  Przynajmniej u mnie tak jest że w żniwa skupujący mówią:  łooopanie tyle owsa nasiane, pincet to max co mogę dać... Później dzwoni za dwa miesiące i pyta czy masz chociaż ze dwa tiry bo mu brakuje do wypełnienia kontraktu. 

Edytowane przez Taurus83
  • Haha 1
Opublikowano

U mnie z tego co słyszałem to 620 brutto 

Panowie jak w owsie jest trochę jęczmienia to przejdzie na skupię czy raczej d*pa ?

Skup taki że tylko na wilgotność patrzą, jak to wygląda u was ? Powiedzmy że na tonę ziarna jest max 100kg jęczmienia w owsie 

Opublikowano
W dniu 21.07.2025 o 06:21, Huan napisał(a):

Dzień dobry

Kiedy siałeś Bingo?

Siałem 6,7 marca.

Wczoraj udało się skosić 1,25 ha, nie wiem jaki plon, bo na oko ciężko zważyć.

W dniu 21.07.2025 o 13:20, JarekBazydlo napisał(a):

Owies z ręki 12.7% wilgotności tylko cena słaba bo 620zl netto. Gdzieś za dwie godziny trzeba skosić z 2ha

U mnie po 620 brutto.

Opublikowano

A u mnie, dziś kombajny wyjechały w pełni, od 12 kto ma kombajn ten probuje, jeden wjechał w pszenżyto, rzucil i pojechał w owies, kolejny tak samo. Na razie obkaszaja piachy i zgórki. Do soboty pogoda wiec sporo pól ubedzie