Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrafi się udać pod warunkiem że nie masz zaskorupiającej się gleby zbyt wilgotnej. 

No i zwierzyna potrafi szkodzić

Prawda @soltys48 ?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Taurus83 napisał(a):

A jakby zasiać owies w listopadzie lub grudniu jak to robią obecnie z jęczmieniem jarym ? Jak myślicie co by z tego było ? Zakładając ogólnie że będą warunki do siewu 

Ozimy jest...można ryzykować.

Jednak wszystko ma swój czas i miejsce...po co wydziwiac?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Nie ozimy tylko zimujący tak naprawdę…

Właśnie sobie przypomniałem że kiedyś posiałem jeden kawałek owies po owsie. Wszytko leżało a po ścieżkach nie było śladu już przy herbicydzie. Kosił mi to ( rok wcześniej ) „ najlepszy” kombajnista z 30 letnim doświadczeniem.  Uprawiane było bezorkowo, samą talerzówką. 

Edytowane przez Taurus83
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Potrafi się udać pod warunkiem że nie masz zaskorupiającej się gleby zbyt wilgotnej. 

No i zwierzyna potrafi szkodzić

Prawda @soltys48 ?

Uważam że będzie spokojnie

Najważniejsza sprawa odpowiednie pole

Opublikowano

kilka lat temu posiałem wcześnie owies, chyba pierwszy tydzień marca co na wschodzie to i tak wcześnie. Po kilku dniach spadł deszcz 2-3mm i zrobiła się skorupa, owies kielkowal i zawijał się pod ziemią bo nie mógł się przebic. Pożyczyłem od sąsiada 2.7m walki z kultywatora i c 330 5 bieg bez gazu lekko skruszylem glebę. Po kilku dniach całe pole zielone, plonu nie pamiętam ale nieodstawal od normy. Planowałem lekka brona przerwać skorupę ale bałem się że wyrwę rośliny z korzeniami a tak nie za szybko tylko walkami z ząbkami. Tak że bez spiny polecam patent

• Like 1
Opublikowano

nie ma co się palić, pierwsze siewy będę zaczynał na początku marca, a dopiero w połowie miesiąca zasieję na glinie, klasa 3 a. pole zadbane, wody tyle że mogłoby nie padać z 1,5 miesiąca, składniki są, zobaczymy co pokaże owies. Będzie jakiekolwiek porównanie bo jedno pola to typowa 5 klasa, a na tym jednym typowa glina gdzie wody mu nie zabraknie, w jaką ilość N celujecie? całość dajecie przedsiewnie czy w 1 dawce po siewie? 

Opublikowano
11 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

wody tyle że mogłoby nie padać z 1,5 miesiąca

Ale jaja

53 minuty temu, Mikua napisał(a):

W jakich dawkach siejecie owies ? 

400-450 sztuk

Opublikowano

na moich polachv4 klasy daje 150kg mocznika I 250kg polifoski 8 Plony w okolicach 5t zawsze. Owies sieje swój, prawie 40letnim poznaniakiem w ilości 200kg/ha u mnie to się sprawdza

Opublikowano

Ja u siebie daje przed siewem 200 kg/ha saletrzaku + obornik, a po wschodach 200 kg/ha saletry. Plony bardzo zadowalające. Odmiana Bingo, a w tym roku wziąłem Pokera.

Opublikowano
55 minut temu, jajonasz napisał(a):

Ale jaja

przy kopaniu buraków ropa pływała, przy siewie jęczmienia i nie tylko ciągniki pływały, cała zimę i styczeń regularnie co tydzień pada, rowy i zbiorniki melioracyjne pełne, niedługo będzie gorzej jak rok temu 😅

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

Też bym i może to rozsiał. Ale nie będę specjalnie na trochę rozsiewacza brudził, przy azocie rozsieje. No i orki nie mam doprawionej a jeździć po orce to niechce. 

Na moich mocnych 5 klasach to nawet po orce jak po stole się jedzie 😂 a w sumie i tak będę rzucał pod kukurydzę i na oziminy także za jednym brudzeniem a azot to już w rsm 

Edytowane przez AgroSzymi99
Opublikowano

Witam kolegów, pytanie-uprawia ktoś z was owies z przeznaczeniem na konsumpcję? Agrotechnika tej uprawy różni się od klasycznej (na pasze) tak jak na przykład jęczmienia browarnego a pastewnego? Jak wygląda kontraktacja/sprzedaż/ jakie odmiany polecacie ? 

Opublikowano

Dwa lata temu zasialem kwalifikat Figaro 450 sztuk, przedsiewnie 150 mocznika i 100 soli potasowej, oprysk na chwasty i to wszystko, łapał się normalnie na konsumpcję bo woziłem probki do sprawdzenia, sypał na 4 i 3 klasie około 5 ton

• Thanks 1
Opublikowano

Chopy pole z tomką jest jej sporo powoli już wschodzi siać owies teraz w terminie czy przeczekać troche aż tomka bedzie wieksza i ją zniszczyć? choć pewnie i tak bedzie zagłuszac co myślicie inne uprawy odpadaja kukurydze dziki by zjadły a nic innego mi tam nie pasuje co myślita o tym? 

Opublikowano
W dniu 10.02.2025 o 09:27, jajonasz napisał(a):

Ale jaja

Na twojej wsi Polska się nie kończy. Istne myślenie jak u lulków lub mojego niedoszłego teścia - jak u niego sucho i nie ma zboża czy ziemniaków to już sucho wszędzie i nie urodziło się wszędzie 🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
2 minuty temu, PAN88 napisał(a):

Na twojej wsi Polska się nie kończy

A myślałem że się kończy, już nie raz tu widziałem takie pisanie że mogłoby nie padać, a potem tydzień ciepła i płacz bo się kurzy 🤭 Ty chyba masz jakiś uraz do lulków, na bank Ci jakiś pannę zbałamucił kukodzie 🤭

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, livebird napisał(a):

Chopy pole z tomką jest jej sporo powoli już wschodzi siać owies teraz w terminie czy przeczekać troche aż tomka bedzie wieksza i ją zniszczyć? choć pewnie i tak bedzie zagłuszac co myślicie inne uprawy odpadaja kukurydze dziki by zjadły a nic innego mi tam nie pasuje co myślita o tym? 

Jak już masz tomkę to na pewno masz już bank nasion w glebie i tylko opryski działające doglebowo pozwolą zażegnać problem. Ale u mnie tomka była problemem tylko w oziminach, w jarych jej nie widać

Opublikowano
46 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Jak już masz tomkę to na pewno masz już bank nasion w glebie i tylko opryski działające doglebowo pozwolą zażegnać problem. Ale u mnie tomka była problemem tylko w oziminach, w jarych jej nie widać

Miewam i w jarych ale mniejsza presja wlasnie dlatego ze sie ją czesciowo niszczy przyc siewie i uprawkach wiosennych