Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mustang forte to 2-4D

Ale ogólnie mówią wszędzie ze po tym słoma nie nadaje się na paszę, ale ja nie świadomy kiedyś ścieliłem i nic złego się nie działo.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Na logikę jak sieje się w maju bo pole super bardzo wilgotne to tam wody nie zabraknie, na takim polu trzeba pilnować bardzo ziela bo nawet jak się raz opryska, może nowe urosnać,trawica a tak to zbiór końcem sierpnia.

Tak naprawdę takie polę co wysycha na  początku maja powinno być łąką, ale trawa niektórym nie potrzebna .

Takie pola najlepsze są pod qq .

• Like 1
Opublikowano

W tym roku u mnie nie wysycha. Bardzo dużo wody, strasznie ciężko się pryska i nawozy sieje, nie mówiąc o reszcie.

3 godziny temu, Strongman napisał:

Mustang forte to 2-4D

Ale ogólnie mówią wszędzie ze po tym słoma nie nadaje się na paszę, ale ja nie świadomy kiedyś ścieliłem i nic złego się nie działo.

Pasza powinna być podana od strony pyska, nie doopy. 

Opublikowano (edytowane)

A co ty tak profesjonalnie.

200kg czyli 74N czystego jak masz wilgoć. Nie można przedobrzyć bo może wylegnać a znowu jak dasz za mało to potem wody może nie być i nie poratujesz. Czyli lepiej teraz więcej niż potem ale tak 200kg saletry daj.Lepiej mieć owies nie przedawkowany niż przedawkowany bo problem z koszeniem.A takie 200 kg będzie dobre na start umiarkowane a potem czas pokarze to dosilisz.

Opublikowano

Witam. Przedsiewnie podałem 50 kg N (mocznik) planuję dorzucić jeszcze około 30 kg N (saletra). W jakiej fazie najlepiej ten azot podać? Obecnie owies ma 3-4 liście.

Opublikowano

Ile zamiennika modusa dac na owies na 5-6klasie 70N podane w saletrze + ok 25t obornika bydlecego na jesień. Dodam ze nigdy nie skracalem ale ta odmiana ktora mam nie ustoi bez skrocenia. 0.4l dac czy za duzo na taka slaba klase ziemi?

Opublikowano
9 godzin temu, Szron88 napisał:

Już podać.

Tylko mam sporo chwastu i dobrze by było gdybym najpierw prysnął na chwast, ale to dopiero w przyszłym tygodniu, bo teraz nie ma warunków. 

Opublikowano
Michal014d napisał:

Ile zamiennika modusa dac na owies na 5-6klasie 70N podane w saletrze + ok 25t obornika bydlecego na jesień. Dodam ze nigdy nie skracalem ale ta odmiana ktora mam nie ustoi bez skrocenia. 0.4l dac czy za duzo na taka slaba klase ziemi?

jeśli na 5-6klase dałeś 70kg N to prędzej spali jak przyjdzie susza niż położy z ciężaru wiechy. U mnie na 4 klasie i też ok 70kgN w zeszłym mokrym roku dałem 0.3l zamiennika moddusa chyba modan się nazywał czy jakoś tak i tylko zwierzyna miejscami położyła a tak stał do konca

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie, jakieś sprawdzone sposoby na jak największe rozkrzewienie owsa ?  Po siewie 23.03 spadło dużo deszczu i przez to bardzo słabe wschody. Owies w fazie 1-3 liści. Przed siewem dostał 200 kg amofoski i 150 kg saletrzaku na ha. 

Podać mu jeszcze azot ?? Kiedy najlepiej ? Żeby wpłynąć na jak największe rozkrzewienie ? 

Czy może dolistne siarczan i jakieś mikro ? 

Miał ktoś podobny problem? 

IMG_20230429_172137.jpg

Edytowane przez MateuszImiołek
Opublikowano

mocno przybiło... a sprawdzałeś czy pod ziemią jakiś 1 cm nie próbuje wyjść siewka tylko nie da rady i żółknie? Ja tak miałem 3 lata temu też po siewie deszcz przybił i po 2 tygodniach wyszła może polowa a reszta dusiła się pod ziemią. Wziąłem wal do rozbijania gród z kultywatora i lekko ruszyłem ziemię, po tygodniu zielono na polu.

Opublikowano

Azot jeśli chcesz możesz dać jak najszybciej. Siarczan i mikro też, tylko tak jak kolega pisze - te rośliny po prostu nie wyszły, ale teraz już pewnie nie wyjdą bo za długo od siewu. Ja siałem mieszankę 6.kwietnia i lepiej wygląda 

Opublikowano
5 godzin temu, Piffpaff napisał:

jeśli na 5-6klase dałeś 70kg N to prędzej spali jak przyjdzie susza niż położy z ciężaru wiechy. U mnie na 4 klasie i też ok 70kgN w zeszłym mokrym roku dałem 0.3l zamiennika moddusa chyba modan się nazywał czy jakoś tak i tylko zwierzyna miejscami położyła a tak stał do konca

Tyle ze u mnie jest ta ziemia zadbana i zeszly rok 4t owies oddal gdzie połowa pola leżała(całe doły pola gdzie lepsza ziemia i nakladki nawozu) i duzo na ziemi zostało. Jeszcze pojdzie mocznik i siarczan dolistnie i wlasnie skracacz chce dodac. Odmiana komfort zawsze stoi przy takim nawozeniu a w rambo to wyleganie jest największą bolaczka bo potencjał ma duzy temu zostawiłem na ten rok.

Opublikowano

Tribenuron + fluroksypyr nadaje się do owsa? Do jakiej fazy można tym miksem pryskać? 

Aktualnie wchodzi w trzeci liść. Chwastów powschodziło ale wolałbym jeszcze poczekać bo mam doświadczenia z zeszłego roku kiedy pojechałem za wczesnie z herbicydem na jęczmień jary i potem musiałem poprawiać bo po zabiegu wyszły kolejne chwasty.