Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Badanie sobie zrób i dopiero myśl co by zasiać. Te 500 kg jak pH leży to nic nie da wapno by trzeba i w większej ilości. Jak żyto nie chciało rosnąc to pole nieźle zaniedbane.

Opublikowano

Wapno może trochę kolidować z azotem. Ja sam mam dylemat bo kolega już miesiąc czasu do mnie jedzie na usługę wapnowania a też chciałem rozsiać przed siewem owsa a czas ucieka

Przed chwilą, Axd529 napisał:

Badanie sobie zrób i dopiero myśl co by zasiać. Te 500 kg jak pH leży to nic nie da wapno by trzeba i w większej ilości. Jak żyto nie chciało rosnąc to pole nieźle zaniedbane.

Wyniki to dostanie w kwietniu jak już będzie po ptokach

Opublikowano

A jak pH leży i ziemia wyjałowiona to i owies może słabo rosnąć. Według mnie lepiej przygotować działkę i zasiać poplon pod ozime czy nawet grykę. A jak pisze że bieda że żyto nie chciało rosnąć to bym nie ryzykował, takie moje zdanie.

Opublikowano

Sprawdziłem właśnie te bingo, które mam możliwość kupić po 1400zl.

MTZ 35, kiełkowanie 95%. W kalkulatorze czystość ziarna przyjąłem na 80% bo to prosto z pola nieczyszczone. Przy obsadzie 450 trzeba zasiać prawie 210kg.

Czyli kurła wychodzi niemal na to samo co tym figarem 120kg/ha po 3150 tona.

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Właśnie......

Dolicz czas , zaprawę......

Zaprawiac i czyścić to i tak bym nie miał zamiaru. Zasiałbym te bingo gdyby wychodziło ze dwa razy taniej ale w tym roku w ogóle się nie opłaca. Jutro zadzwonie zapytać o figaro

Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.01.2023 o 16:06, soltys48 napisał:

Brzydal Figaro,piękny żółty flamingsgold, Kozak 

Dlaczego Figaro to brzydal? Zastanawiam się nad tą odmianą. 

Edytowane przez Jacolino
Opublikowano
Dnia 3.02.2023 o 19:38, soltys48 napisał:

Właśnie......

Dolicz czas , zaprawę......

10t w niecały dzień z przerwami oczyszczone i zaprawione także jak co u kogo. 

Zaprawa własną to też taniej. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

10t w niecały dzień z przerwami oczyszczone i zaprawione także jak co u kogo. 

Zaprawa własną to też taniej. 

Jak masz jakiego petkusa i zaprawiarke to się zgodzę. Wtedy faktycznie robota idzie sprawnie i im więcej nasion tym większa oszczędność. Ale jeśli kupię ziarno prosto z kombajnu po 1400zl to na petkusie odejdzie pewnie ze 20% plew, chwastów i drobnych nasion, do tego trzeba doliczyć koszty energii, która jest kosmicznie droga, nie wiadomo co zrobić z odpadem po oczyszczaniu bo nie ma zwierząt i suma sumarum oszczędność jest mizerna a za te 3250 mam gotowy materiał. 

Takie żyto hybrydowe to opłacało sie siać własnym, sporo zostawalo w kieszeni ale w przypadku owsa, a przynajmniej na tym konkretnym przykładzie opłaci mi się zamówić kwalifikat.

Opublikowano

Zakładając siew 200 kg kwalifikatu i 240 kg ( - 20% na odpadki) spod kombajnu to masz różnice na poziomie 314 zł, do tego koszt energii przy młynku na silnik to może z 30 zl i twoja praca do tego. Także przy 3 hektarach masz ok 1000 zl oszczędności - dopłata do materiału siewnego. Dużo czy mało to niech każdy sam sobie policzy…

Opublikowano

Figaro kwalifikat trzeba zasiać 130kg/ha żeby mieć obsadę około 450szt/m²

Bingo, które mam możliwość kupić trzeba dla takiej obsady zasiać 220kg albo i więcej bo sporo kiełków w próbie ma slaby wigor.

Figaro mam po 3230zl z dostawą na podwórko. 

Bingo to jedyny owies w okolicy, jechać gdzieś dalej to trzeba szukać transportu a to dodatkowy koszt.

I już w tej sytuacji Figaro kwalifikat wyjdzie mnie maksymalnie 112zł drożej. Bez czyszczenia i bez zaprawiania Bingo, tylko prosto z kupy do siewnika. Jakbym miał teraz czyścić i zaprawiać Bingo to ta różnica byłaby już żadna. 

No jeszcze mógłbym na upartego połasić się na tą stówkę różnicy na korzyść Bingo i nasiać sobie chwastów które też są tam obecne.

Co prawda mógłbym szukać "używki" Figaro ale najbliższe ogloszenie z nim jest 150km ode mnie a chłopu nie chce się zważyć mtz i zrobić próby kiełkowania bo on sieje 250kg/ha a ja specjalnie nie będę jechał taki dystans żeby samemu pobrać próbkę i potem jeszcze organizować transport.

Opublikowano

Rób jak uważasz nikt Ci nie będzie mówił jak masz robić. Dla mnie 3200t owsa do siewu to gruba przesada więc sieje swoim. Jeśli będzie do kupna w okolicy kwalifikat to wjedzie 100kg i na drugi rok znowu mam towar. Często swój materiał lepiej wygląda jak c1 owsa.

Opublikowano
4 minuty temu, czesio200 napisał:

Rób jak uważasz nikt Ci nie będzie mówił jak masz robić. Dla mnie 3200t owsa do siewu to gruba przesada więc sieje swoim. Jeśli będzie do kupna w okolicy kwalifikat to wjedzie 100kg i na drugi rok znowu mam towar. Często swój materiał lepiej wygląda jak c1 owsa.

Pisałem już wcześniej że ten po 3200 wychodzi taniej od tego po 2500

Opublikowano (edytowane)

Z ogłoszenia może być mokre słabo magazynowane,jakieś przypleśniałe,brudne bo kombajn mógł przyjść na usługę i bo termin mógł być wolny  a i chłop skosił mokrzejsze po deszczu,rozmaicie bywa ale lepiej kupić kwalffikat jak się niema swego.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

To zrób próbę kiełkowania, może być mokre czy jakie tam, aby miała dobre zk nie rozumie. 

17 minut temu, soltys48 napisał:

Pisałem już wcześniej że ten po 3200 wychodzi taniej od tego po 2500

Owies to 1200 a nie 2500. Skąd ta cena?? 

Opublikowano (edytowane)

A jak byś sprzedawał owies to byś się w to bawił bo ja nie, ludzie jak sprzedają to całość po 5 czy 10 ton lub wiecej na raz nawet piszą w ogłoszeniach że nie bendą bawić się po tonie czy na worki tylko całą całość.

Edytowane przez Strongman