Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, jaco512 napisał:

Podlasie będzie miało inne terminy niż Śląsk lub Wielkopolska, 10 kwietnia to normalna pora na wschodzie.

Jestem ze wschodu i w zeszłym roku siałem ok 20.03 i plon równo 5t/ha bo sprzedane wszystko

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku owies sieje na samym azocie, plan mam dać obornik pod orkę później 150kg saletrzaku i pogłównie 100 saletry 

Jak myślicie uda się jeden rok bez PK? Co rok dawałem npk po 200kg 

A i po żniwach poszło jeszcze wapno 3.5t/ha

Czy lepiej dać 150kg npk i pogłównie 150 saletry? Zawsze jak dawałem 200npk i 150 saletry pogłównie to był owies jak należy 

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
krzysiek277 napisał:

Ja w tym roku owies sieje na samym azocie, plan mam dać obornik pod orkę później 150kg saletrzaku i pogłównie 100 saletry 

Jak myślicie uda się jeden rok bez PK? Co rok dawałem npk po 200kg 

A i po żniwach poszło jeszcze wapno 3.5t/ha

Czy lepiej dać 150kg npk i pogłównie 150 saletry? Zawsze jak dawałem 200npk i 150 saletry pogłównie to był owies jak należy 

nie dasz teraz PK to owies wyciągnie część tego co masz teraz w ziemi I na jesien będziesz musiał dac więcej pod następna uprawę, uważam że lepiej dać co roku nawet mniej ale dać

Opublikowano
6 godzin temu, Piffpaff napisał:

nie dasz teraz PK to owies wyciągnie część tego co masz teraz w ziemi I na jesien będziesz musiał dac więcej pod następna uprawę, uważam że lepiej dać co roku nawet mniej ale dać

Tak właśnie sobie pomyślałem że to co doprowadzałem pola przez kilka lat to mogę to zniszczyć w rok 

Jednak dam npk,  parę słówek więcej i głowa spokojna

Opublikowano

na skupie całkiem ładnie warzył. ten wąs tylko denerwuje. słabo się osypuje do żmijki np.

Opublikowano

U mnie to on pięknie rósł i niby sypał a zawsze 44 46 gęstość. I o dziwo nie kładł się tak bardzo. A romulus to pokotem w ubiegłym roku ale parę ulew było 

Opublikowano
Dnia 16.02.2022 o 14:06, radix071 napisał:

A kiedy siejecie? znajomy mówi ze w sobotę będzie chciał juz zasiac
A kiedy siejecie? znajomy mówi ze w sobotę będzie chciał juz zasiac

Kwestia regionu, ale w moim przypadku siewy w lutym są większości norma, 2 lata temu znajomy sial ostatni dzień stycznia, chorował jednak ten owies. Osobiście to najszybciej sialem 14-15 luty w tym roku plan był na ten tydzień zobaczymy czy się uda pod koniec tygodnia uprawić 

Opublikowano

Jaką odmianę polecacie na paszę dla bydła? Ziemia 5 klasy, dobrze jakby i słomy troche z niego zebrał i nie wylegał. Do tej pory siałem bingo i nawigatora. W bingo denerwują te wąsy, nawigator słabo dostępny i wylegał często.

Opublikowano
3 godziny temu, MrCiapek330 napisał:

Owies Romulus czy Bingo? Który będzie lepszy? Ziemia w większości IVb

mam Romulusa dwa lata co do ziarna może nie powala bo dość drobne i gęstość też bez szału ale miałem też Bingo i Romulus według mnie lepszy plon zależnie od działki kręcił się  w granicach 4-5t/ha a z Bingo nie mogłem tyle osiągnąć ziarno to były same ości i gęstoćc też tragiczna

Opublikowano
18 minut temu, Michal014d napisał:

Po ile macie do kupienia kwalifikaty owsa? Bo troche przeraża mnie cena 2600zl/t..

Od dłuższego czasu było że to co sprzedajemy. Teraz owies po ok 1000wiec tylko x 2.6